Ο κ. Τσίπρας ζητά να δοθεί πράσινο φως από τη Σύνοδο για την επανέναρξη της χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ταυτόχρονα με την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.
Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι "η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία", άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι φυσικά φανερό, όπως λέγεται και από ελληνικές πηγές, ότι "θα ειναι μια σκληρή συμφωνία", που εν πολλοίς θα δείχνει και τιμωρητική, ώστε οι ηγέτες να στείλουν μήνυμα σε όποια κυβέρνηση θελεί να αντισταθεί
Η συζήτηση γίνεται με βάση και ένα κείμενο, στο οποίο κατέληξε νωρίτερα, χωρίς όμως πλήρη ταύτιση απόψεων, το Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να το θεωρεί προβληματικό.
Στο κείμενο αυτό για παράδειγμα υπάρχει γερμανική προταση για να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακα στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, σε μια εταιρεία διαχείρισης. Η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τους Έληνες, αλλά μάλλον και από τη Σύνοδο.
Όπως τόνισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, το κείμενο στο οποίο κατέληξε νωρίτερα το Eurogroup είναι «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα» και σημείωσε την ανάγκη οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στα βασικά σημεία του κειμένου.
loading...