ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0


Το βότανο Panax Ginseng χρησιμοποιείται πάνω από 2.000 χρόνια σε χώρες της Ανατολικής Ασίας, ως φυτικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της ενέργειας και τη διατήρηση της ευεξίας. Η ονομασία ‘Panax’ προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘πανάκεια’, που σημαίνει ‘φάρμακο για όλες τις ασθένειες’, ενώ η λέξη ‘Ginseng’ έχει κινέζικη προέλευση και σημαίνει ‘ανθρώπινη ρίζα’ λόγω του ότι η ρίζα του βοτάνου μοιάζει με μορφή ανθρώπου.

Γνωριμία με το τζίνσεγκ

Πρόκειται για ένα πολυετές, φυλλοβόλο φυτό, με λευκά άνθη που παράγουν κόκκινους καρπούς, ενώ η ρίζα του φυτού έχει καφέ – κίτρινο χρώμα. Στις ρίζες των φυτών ηλικίας άνω των 5 ετών φαίνεται να συγκεντρώνονται οι περισσότερες δραστικές ουσίες στις οποίες αποδίδονται και οι ευεργετικές δράσεις. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 40 δραστικές ουσίες, εκ των οποίων οι τζινσενοσίδες (ginsenosides), φαίνεται να προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη. Εκτός από τα αποθέματα ενέργειας, το P. Ginseng αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μειώνει τα επίπεδα του στρες και εμφανίζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το εν λόγω βότανο έχει χαρακτηρισθεί ως ‘προσαρμογόνο’ (adaptogen), καθώς ενισχύει την ομοιόσταση, την ικανότητα δηλαδή του οργανισμού να διατηρεί ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον παρά τις εξωτερικές μεταβολές.
diatrofiki aksia tou ginseng

 

Panax Ginseng: Σωματική και νοητική τόνωση

Το P. Ginseng έχει συνδεθεί με αύξηση της ενέργειας και με μείωση της κόπωσης. Βελτιώνει τη σωματική αντοχή και συμβάλλει στην ανάκτηση των δυνάμεων μετά από έντονη άσκηση. Λόγω της ιδιότητας του να ανακουφίζει από τον πόνο, θεωρείται κατάλληλο για την αποκατάσταση των μυών μετά από προπόνηση. Η λήψη 200-400mg του βοτάνου σε ημερήσια βάση για 1-4 εβδομάδες φαίνεται να βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής, να καταπολεμά την κατάθλιψη και να προσφέρει ευεξία σε υγιείς ενήλικες. Ορισμένες μελέτες μάλιστα, αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες δράσεις ενισχύονται όταν το P. Ginseng προστίθεται σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα διατροφής. Το βότανο φαίνεται να αυξάνει τη συγκέντρωση και την πνευματική ικανότητα μάθησης και να ενισχύει τη μνήμη. Σε ασθενείς μάλιστα με άνοια λόγω νόσου Alzheimer, η θεραπεία με P. Ginseng για διάστημα 12 εβδομάδων οδήγησε σε βελτίωση της πνευματική τους απόδοσης.

Πως επιδρά στη λειτουργία των πνευμόνων;

Η κατανάλωση P. Ginseng φαίνεται να βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία και να έχει ευεργετικές ιδιότητες έναντι της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική, μη-αναστρέψιμη νόσος, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η παρεμπόδιση της ροής του αέρα εντός των πνευμόνων λόγω απόφραξης των αεραγωγών.  Σύμφωνα με μελέτες, το βότανο αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Τα εν λόγω οφέλη πιθανόν να αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του φυτού τα οποία μειώνουν την οξείδωση που σχετίζεται με το κάπνισμα.
ginseng diatrofi kai ygeia

 

Πως συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το P. Ginseng ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει θεραπευτική δράση έναντι της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Η κατανάλωση του βοτάνου φαίνεται να προστατεύει από τη μετάδοση των ιών του κρυολογήματος και να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της νόσου.

Πως επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα;

Το βότανο θεωρείται ευεργετικό και για τους διαβητικούς, καθώς επιδρά θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών στις οποίες διερευνήθηκε η επίδραση του P. Ginseng στο γλυκαιμικό έλεγχο ασθενών με ή χωρίς διαβήτη, έδειξε ότι το βότανο μπορεί να συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της νόσου.

Το τζίνσεγκ προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία

Άλλη μια ιδιότητα του βοτάνου είναι η προστατευτική του δράση έναντι του οξειδωτικού στρες. Το P. Ginseng αναστέλλει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια διαδικασία η οποία συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, αλλά και με πρόωρη γήρανση. Τέλος, φαίνεται να μειώνει τους στρεσογόνους παράγοντες και να διατηρεί την ομοιόσταση του οργανισμού, βοηθώντας τον με αυτόν τον τρόπο να προσαρμοστεί σε αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.
 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top