ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
«Τους πλησίασε ένας νεαρός Έλληνας Αεροπόρος, χαμογελώντας, άπλωσε το χέρι, τους χαιρέτισε, τους είπε ότι το όνομά του είναι ...Μαρίνος Μητραλέξης, και ότι ήταν αυτός που τους κατέρριψε, και τους καλωσόρισε και στην Ελλάδα.»

Ο πρώτος πιλότος καμικάζι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μαρίνος Μητραλέξης, είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα τον περίφημο εμβολισμό του ιταλικού βομβαρδιστικού στις 2 Νοεμβρίου 1940. Ο πιλότος τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας εν καιρώ πολέμου.

«Μου έλεγε δεν θέλω να πεθάνω στο κρεβάτι, θέλω να πεθάνω στο αεροπλάνο. Δεν νομίζετε ότι τα λέει όλα; Λάτρευε την πατρίδα,» λέει η Άννα Μητραλέξη σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σωτηρόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη.»

Ένα φωτοχόπαιδο που ξεκίνησε από το χωριό Μίλα Μεσσηνίας, έγινε αεροπόρος και στα 24 του χρόνια η Δόξα τον στεφάνωσε και η Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας έγραψε με χρυσά γράμματα τ’ όνομά του.

2 Νοεβρίου 1940: Συναγερμός έχει σημάνει στο αεροδόμιο της Μίκρας. Σμήνη ιταλικών βομβαρδιστικών κατευθύνονται προς την Θεσσαλονίκη. Η αντίδραση της 22ας Μοίρας ήταν άμεση. Σχηματισμός αεροπλάνων PZL της Πολεμικής μας Αεροπορίας απογειώνεται με σκοπό να αναχαιτίσει τους εναέριους εισβολείς.

Δεκαπέντε ιταλικά βομβαρδιστικά Cant Ζ1007 bis Alcione με συνοδεία επτά καταδιωκτικών της 50ης Αυτόνομης Σμηναρχίας BT, πλησίαζαν στη Θεσσαλονίκη με αποστολή τον βομβαρδισμό της. Τα ελληνικά PZL εντοπίζουν τα ιταλικά βομβαρδιστικά και αρχίζει σφοδρή αερομαχία. Η αερομαχία μεταφέρεται λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Λαγκαδά.

Ανάμεσα στους χειριστές και ο νεαρός τότε υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης ο οποίος ρίχνεται με λύσσα στην αερομαχία, αψηφώντας τα διασταυρούμενα πυρά των ιταλικών βομβαρδιστικών.

Όταν τα πυρομαχικά του εξαντλήθηκαν, κάνει κάτι παράτολομο, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα παγκόσμια αεροπορικά χρονικά.

«Σύμφωνα με την αναφορά του άλλου πιλότου, ο υποσμηναγός Μητραλέξης τραβάει, κερδίζει ύψος, στη συνέχεια εκτελεί μία εφόρμηση μεγάλης γωνίας και ταχύτητας εναντίον του ιταλικού βομβαρδιστικού και με μια κίνηση ακριβείας στέκεται από πίσω του και κυριολεκτικά του αλέθει την ουρά με την έλικα του αεροσκάφους του,» λέει ο αντισμήναρχος ε.α Νίκος Πουλιάσης.

«Αυτή ήταν η πρώτη ηρωική πράξη που συνέβηκε στην Αεροπορία μας το 1940. Για αυτό και αναφέρεται, γράφτηκε σε όλες τις εφημερίδες, και αναφέρθηκε ακόμα και στις εφημερίδες του εξωτερικού, αλλά και των αντίπαλων,» προσθέτει ο Νίκος Πουλιάσης,.

«Δεν το είχε σκεφθεί πρωτύτερα. Απλώς επειδή εκείνη την ώρα είπανε ότι πρέπει να πέσει ένα αεροπλάνο, και δεν είχε πυρομαχικά, έβαλε το ίδιο του το αεροπλάνο να πέσει πάνω στο ιταλικό,» θυμάται η Άννα Μητραλέξη, για να συνεχίσει ότι κρατεί σήμερα δύο πολύτιμα φυλαχτά του άνδρα της. «Το πρώτο είναι το Χρυσούν Ανδρείον Αριστείας του οποίο του δόθηκε για πράξη υπερβαίνουσα κατά πολύ την έννοια του καλώς εννοουμένου καθήκοντος. Το δεύτερο είναι η ταυτότητα αυτή, του Ιταλού που έριξε με το αεροπλάνο του.» Ο Ιταλός ήταν ο χειριστής Marecsiallo Brussoto Garibaldo.

Από τον περίφημο εμβολισμό του ιταλικού βομβαρδιστικού Cant Z 1007 (με κωδικό: ΜΜ 22381), ο Ιταλός έχασε αμέσως την ζωή του, ενώ οι άλλοι τέσσερις πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτο, και όσο σκληρός φάνηκε ο Μαρίνος στον αέρα, τόσο ιππότης αποδείχτηκε στο έδαφος, όταν τους καλοδέχτηκε στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος του Μητραλέξη με στρεβλωμένη την έλικά του, πραγματοποίησε νωρίτερα αναγκαστική προσγείωση κοντά στο χώρο όπου συνετρίβη το ιταλικό βομβαρδιστικό. Εκεί συνειδητοποιεί ότι από το πενταμελές πλήρωμα οι τέσσερις είναι σώοι, τους συλλαμβάνει αφού πρώτα τους έχει συστηθεί και χαιρετίσει στρατιωτικά, προτάσσοντας το περίστροφό του, τους επιβιβάζει σε αυτοκίνητο της Χωροφυλακής και τους οδηγεί στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1948 και σε ηλικία 32 ετών, ο Μαρίνος Μητραλέξης έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής αναγνωρίσεως στο Αιγαίο, όταν το αεροσκάφος Oxford, στο οποίο επέβαινε μαζί με τους αντισμήναρχο Πολίτη Δημοσθένη και επισμηναγό Γαλανάκο Δημήτριο, κατέπεσε λόγω βλάβης του ενός κινητήρα στη θάλασσα κοντά στην Τήνο και βυθίστηκε στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Ο γιός μου τότε ήταν 19 μηνών και η κόρη μου 19 ημερών,» θυμάται η Άννα Μητραλέξη. «Βέβαια εκείνος πρόλαβε και τα είδε και πίστευε ότι είναι πολύ ευτυχισμένος, αλλά δεν πρόλαβε να τα δει να μεγαλώσουν.»

Ο Γραφίστας Τάσος Κάτσικας, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, έκανε 71 χρόνια μετά την πρώτη τρισδιάστατη αναπαράσταση αυτού του απίστευτου ακόμη και σήμερα αεροπορικού κατορθώματος του Μαρίνου Μητραλέξη.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top