Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να κινείται η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Μπορεί στις αρχές του μήνα να «έκλεισε» εν μέρει το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που αποφασίστηκε προ διμήνου από τη γενική συνέλευση των μετόχων και η ΔΕΛΤΑ (Vivartia) να είναι πλέον ο βασικός
πλειοψηφούν μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας, με ποσοστό 57%, αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «μπήκαν» στην εταιρεία τα 6,5 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 10 εκατ. ευρώ, που ήταν η απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τη Vivartia (ΔΕΛΤΑ) και την αντιπρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ, κυρία Μαίρη Χατζάκου, με βάση τα μετοχικά τους μερίδια. Ωστόσο, τι θα γίνει με τις αδιάθετες μετοχές (στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν συμμετείχε η πλευρά της οικογένειας Παπαδάκη ούτε η πλευρά της οικογένειας του Δ. Συμεωνίδη) θα φανεί μετά την εξ αναβολής γενική συνέλευση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, η οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.
Οι μετοχικές αλλαγές
Εκεί θα αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας και ποιος και τι ποσοστό των αδιάθετων μετοχών θα καλύψει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης των 6,5 εκατ. ευρώ διατέθηκε για την αποπληρωμή δανείου της ΜΕΒΓΑΛ προς την οικογένεια Παπαδάκη, η οποία αποχώρησε από τη γαλακτοβιομηχανία.
Υπενθυμίζεται πως, από τα 10 εκατ. ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, τα 3,8 εκατ. ευρώ προορίζονταν για αποπληρωμή δανείου της ΜΕΒΓΑΛ προς την οικογένεια Πέτρου Παπαδάκη, τα 2,9 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή δανείου στην Bartons και 3,2 εκατ. ευρώ περίπου για τη ρευστότητα της εταιρείας.
Πέρα από τις μετοχικές αλλαγές, αυτό που παραμένει ως έχει είναι το «αγκάθι» της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της ΜΕΒΓΑΛ, με βάση το πενταετές business plan που έχει καταθέσει η διοίκησή της. Η καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά των τραπεζών στο να εγκρίνουν, να απορρίψουν ή να ζητήσουν τροποποιήσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου δημιουργεί προσκόμματα και προκαλεί νέα προβλήματα στη γαλακτοβιομηχανία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και την καθίζηση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Τα δάνεια και οι «μνηστήρες»
Η εκκρεμούσα διαδικασία αναδιοργάνωσης των δανειακών υποχρεώσεων της γαλακτοβιομηχανίας δεν βοηθά στην αποκατάσταση της οικονομικής θέσης της εταιρείας. Σημειώνεται πως το κεφάλαιο κίνησης του ομίλου διαμορφώνεται αρνητικό και ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ (με βάση στοιχεία κατά την 31/12/2015 του δημοσιευμένου ισολογισμού της). Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο φαίνεται να παραμένει το ενδιαφέρον του fund Bartons Global Holdings για τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν η εταιρεία έχει καταβάλει τα 2,9 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει από τη Bartons με ενέχυρο τα σήματά της.
Εν τω μεταξύ, άλλες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως έχουν υπάρξει διερευνητικές επαφές προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη να αναλάβει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη ΜΕΒΓΑΛ. Κάτι, πάντως, που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
Μείωση τζίρου
Σημειώνεται πως πέρυσι ο τζίρος της ΜΕΒΓΑΛ υποχώρησε στα 110,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 12,27%, η οποία χαρακτηρίζεται ως απόλυτα φυσιολογική από τη διοίκηση της εταιρείας, εάν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της δυσχέρειας στη ρευστότητα της και εν γένει το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον – απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Αν και στο σύνολο οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛ υποχώρησαν, τα προϊόντα γιαούρτης συνέχισαν να καταγράφουν αύξηση 13,15% στο σύνολο και κατά 20,48% στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές της ΜΕΒΓΑΛ να υποχωρήσουν μεν, αλλά μόλις κατά 2,18%. Σε ό,τι αφορά το ΕΒΙΤDΑ, ήταν αρνητικό τόσο σε επίπεδο εταιρείας (-9,22 εκατ. ευρώ) όσο και σε επίπεδο ομίλου (-12,20 εκατ. ευρώ), ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 14,3 εκατ. ευρώ, από ζημίες 6 εκατ. ευρώ και σε ζημίες 17,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.
Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» της 12ης Αυγούστου.
Πηγή
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.