ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
κοτέτσι από παλέτες
Το να έχεις τις δικές σου κότες στο σπίτι, σημαίνει ότι ελέγχεις το πώς ζουν και πώς τρέφονται
. Σαν αποτέλεσμα, μπορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια να καταναλώσεις τα αυγά τους, ή και το κρέας. Φυσικά, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου και την υγεία της οικογένειας σου, οπότε έχεις κάθε δίκιο να το επιδιώκεις. Το πρόβλημα είναι, πως οι κότες χρειάζονται και τον κατάλληλο χώρο για να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν. Ένας απλός και σχετικά οικονομικός τρόπος να τους παρέχεις στέγη, είναι το κοτέτσι από παλέτες και κοτετσόσυρμα.
Οι ξύλινες παλέτες είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία μπορείς να βρεις ακόμα και δωρεάν, από καταστήματα που δεν τις χρειάζονται πια. Επίσης, μπορείς να αγοράσεις μερικές παλέτες πολύ οικονομικά, από καταστήματα με εργαλεία και δομικά υλικά. Αλλά και το κοτετσόσυρμα, ή πλέγμα περίφραξης γαλβανιζέ, μπορεί να βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστήματα, όπως και σε χρωματοπωλεία. Αν έχεις αυτά τα δύο υλικά, αλλά και μπόλικα καρφιά και σφυρί, αρκεί η καλή θέληση για να φτιάξεις το βασικό σκελετό από ένα κοτέτσι από παλέτες.
Εμείς είμαστε εδώ, για να σου προτείνουμε ιδέες για το πώς να φτιάξεις ένα λειτουργικό κοτέτσι και να σου δώσουμε έμπνευση για το έργο σου.

Φτιάξε το δικό σου κοτέτσι από παλέτες με 4 Ιδέες!

#1 Κοτέτσι από σανίδες παλέτας

Χρειάζεται αρκετή υπομονή για να δημιουργήσεις ένα κοτέτσι, μόνο από σανίδες. Φυσικά, αν τελικά το φτιάξεις, είναι πολύ ασφαλές για τις κότες σου, καθώς δε μένει χώρος για να μπουν αρπακτικά ζώα. Είναι πολύ σημαντικό οι κότες να είναι προστατευμένες από άλλα ζώα, αλλά και από τη βροχή και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Αυτό πετυχαίνεις, επενδύοντας σε ένα κοτέτσι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από παλέτες. Για τη στεγανοποίηση της οροφής, μπορείς να καρφώσεις ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας, ή άλλου υλικού που εμποδίζει εντελώς το νερό της βροχής να μπει στο κοτέτσι.
κοτέτσι από παλέτες
Για να χτίσεις το κοτέτσι από παλέτες, χωρίς τη βοήθεια του σύρματος, θα χρειαστείς μερικές ολόκληρες παλέτες για να γίνουν οι γωνίες, οι τοίχοι και το ταβάνι στο κοτέτσι. Όμως, όπως γνωρίζεις, οι σανίδες στις παλέτες έχουν κενά μεταξύ τους. Τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν, αν θέλεις να έχεις πλήρη προστασία. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεσαι και μερικές σανίδες για να καρφώσεις ανάμεσα. Επίσης, μπορείς να προμηθευτείς περισσότερες παλέτες από όσες χρειάζεσαι. Από αυτές, μπορείς να ξε- καρφώσεις τις σανίδες τους και να τις επενδύσεις πάνω στο κοτέτσι.

#2 Κοτέτσι διάτρητο- Καλοκαιρινό

Οι κότες, όπως και τα περισσότερα είδη ζώων, αγαπούν την ηλιοφάνεια και χαίρονται τη λιακάδα. Ταυτόχρονα, χρειάζονται μια σχετική έκθεση στον ήλιο για λόγους καλύτερης υγείας. Έτσι, είναι καλό το κοτέτσι σου να έχει και έναν ανοιχτό χώρο, όπου οι κότες μπορούν να κάθονται όταν ο καιρός είναι καλός. Με άλλα λόγια, σου προτείνουμε να χτίσεις με σανίδες ένα ερμητικά κλειστό κοτέτσι για να προφυλάσσεις τις κότες, αλλά να το περιβάλεις με ένα κομμάτι περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα. Το κοτετσόσυρμα λέγεται αλλιώς και πλέγμα περίφραξης γαλβανιζέ και έχει σχετικά μικρό κόστος.
κοτέτσι από παλέτες
Στα καταστήματα με είδη σπιτιού και δομικά υλικά, μπορείς να βρεις σύρμα περίπου από 1,5 ευρώ το μέτρο, έτσι ώστε να καλύψεις όσο χώρο χρειάζεσαι. Μπορείς να στερεώσεις το σύρμα πάνω στα καφάσια από τις παλέτες, καρφώνοντας τα. Προσπάθησε να μην αφήσεις καθόλου κενά ανάμεσα στο ξύλο της παλέτας και το σύρμα. Δε θα ήθελες να δραπετεύσει καμία κότα, όταν δεν προσέχεις. Και φυσικά, είναι καλό οι τρύπες του σύρματος να είναι πολύ μικρές, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπει στο κοτέτσι άλλο ζώο. Θυμήσου, πως ο μόνος λόγος που κάνεις περίφραξη με πλέγμα στο κοτέτσι από παλέτες, είναι για να χαίρονται τη λιακάδα οι κότες σου.

#3 Τροχήλατο κοτέτσι για μεταφορές

Αν υπάρχει λόγος να μετακινείς τις κότες σου από μέρος σε μέρος, τότε χρειάζεσαι ένα κοτέτσι σε λογική που αντιστοιχεί στο δικό μας τροχόσπιτο. Το ανθρώπινο τροχόσπιτο χρησιμεύει στο να διαμένουμε εκεί, όταν βρισκόμαστε μακριά από το κανονικό μας σπίτι. Ομοίως, το τροχήλατο κοτέτσι από παλέτες είναι ένα μέρος για να μένουν οι κότες, όταν θέλεις να τις μετακινείς, για οποιονδήποτε λόγο. Για να είναι λειτουργικό το τροχήλατο κοτέτσι, είναι σημαντικό να έχει σχετικά μικρό μέγεθος και βάρος. Θα είναι ένα σπίτι που χωράει λίγες μόνο κότες, αλλά μπορείς εύκολα να το μεταφέρεις όπου θέλεις.
κοτέτσι από παλέτες
Και το κοτέτσι αυτό, όπως και τα προηγούμενα, μπορεί να φτιαχτεί πολύ οικονομικά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σανίδες από παλέτες, ολόκληρες παλέτες και σύρμα, φροντίζοντας η κατασκευή να παραμείνει ελαφριά, αλλά και ευάερη για τις κότες σου. Φυσικά, θα πρέπει να ενσωματώσεις και ρόδες στο κατάλληλο μέγεθος, ώστε να υποστηρίζουν το κοτέτσι από παλέτες. Δεν είναι η πιο εύκολη κατασκευή που υπάρχει και σίγουρα χρειάζεται χρόνο και πολλές προσπάθειες. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει, γιατί θα έχεις ένα πολύ πρακτικό κοτέτσι που πηγαίνει, όπου πηγαίνεις εσύ.

#4 Κοτέτσι πάνω σε βάση

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φτιάξεις ένα κοτέτσι από παλέτες, αλλά και από άλλα υλικά, είναι να το χτίσεις πιο ψηλά από το χώμα. Όταν αφήνεις μια απόσταση μεταξύ της γης και του δαπέδου του κοτετσιού, αυτό έρχεται σε επαφή με λιγότερους μικροοργανισμούς και λιγότερη βρωμιά. Καθαρίζεται πιο εύκολα και σαν πρόσθετο πλεονέκτημα, φαίνεται πολύ πιο κομψό. Ωστόσο, θα είμαστε ειλικρινείς μαζί σου, είναι πολύ δύσκολο για έναν αρχάριο σε τέτοιου είδους κατασκευές να φτιάξει κοτέτσι πάνω σε βάση.
κοτέτσι από παλέτες
Πρέπει να στηρίξεις το κοτέτσι από παλέτες πάνω σε γερά ξύλα, τα οποία αντέχουν το βάρος του κτίσματος, αλλά και των κοτόπουλων που θα ζουν εκεί. Συνεπώς, δεν αρκούν οι απλές σανίδες από παλέτες, χρειάζεσαι πιο γερά ξύλα, τουλάχιστον για τη βάση και το στήριγμα. Οι τοίχοι και η οροφή του κοτετσιού μπορούν να φτιαχτούν από κοινές παλέτες, αυτό δεν αλλάζει. Έπειτα, μπορείς να φτιάξεις μια πλατφόρμα από σανίδες παλέτας. Έτσι, θα κατεβαίνουν οι κότες από το κοτέτσι και να χαίρονται τον ήλιο σε ένα περιφραγμένο κομμάτι από πλέγμα.

4 απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχει το κοτέτσι από παλέτες!

Ταΐστρες & Ποτίστρες

Αν σου περισσεύουν λίγες σανίδες από παλέτες, μπορείς εύκολα να φτιάξεις ταΐστρες για τις κότες σου. Θα χρειαστεί να τις καρφώσεις  μεταξύ τους, φτιάχνοντας στενόμακρα δοχεία. Τα δοχεία αυτά θα έχουν μεγάλη αντοχή και πρακτική χρήση. Όσο για τις ποτίστρες, θα σου προτείναμε κάποια δοχεία που καθαρίζονται πολύ εύκολα. Είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό το νερό που πίνουν οι κότες σου, για λόγους υγιεινής.

Κουρνιάστρες

Οι κουρνιάστρες είναι το μέρος, όπου συνηθίζουν να κοιμούνται οι κότες. Πρόκειται για λεπτά ξύλα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ύψωμα πάνω από το έδαφος, ιδανικά γύρω στους 50 πόντους. Μπορείς να φτιάξεις κουρνιάστρες από σανίδες παλέτας για τις κότες σου, στερεώνοντας τις σε ύψωμα, στο εσωτερικό του κοτετσιού.

Φωλιές

Οι κότες αναζητούν ένα προφυλαγμένο μέρος για να γεννήσουν τα αυγά τους. Το μέρος αυτό είναι η φωλιά, ένα σημείο στο βάθος του κοτετσιού. Εκεί, συνηθίζεται να στρώνουμε φλούδες ξύλου και άλλα μαλακά αντικείμενα, ώστε οι κότες που ετοιμάζονται να γεννήσουν να νιώθουν άνετα. Επίσης, είναι καλό και οι φωλιές να απέχουν λίγο από το έδαφος, έτσι ώστε να μην είναι τόσο κοντά στις κότες, σε σημείο που να κινδυνεύουν να σπάσουν και να φάνε τα αυγά.

Οροφή

Θα ήταν κρίμα να κάνεις τον κόπο να φτιάξεις ένα ολόκληρο κοτέτσι από παλέτες, αλλά να μην το ασφαλίσεις από τη βροχή. Βάλε ένα μεγάλο κομμάτι λαμαρίνας, ή άλλο στεγανό υλικό στην οροφή του κοτετσιού. Έτσι, θα προστατεύσεις τις κότες σου από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Όσο καλύτερη η υγεία τους, τόσο περισσότερα οφέλη θα απολαύσεις από την εκτροφή τους!
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείς να δεις έναν ενδεικτικό τρόπο για να φτιάξεις ένα λειτουργικό κοτέτσι από παλέτες:
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top