ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ήταν 1971 όταν η FIFA βρέθηκε να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που μάλλον δεν περίμενε... Ένα χρόνο πριν, στα γήπεδα του Μεξικού, η Βραζιλία του Jairzinho, του Gerson, του Tostao, του Rivelino, του αρχηγού Carlos Alberto και βεβαίως του Pele κατακτούσε για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο και ως εκ τούτου το τρόπαιο θα έμενε για πάντα στο Ρίο (όποια χώρα έφτανε στις 3 κατακτήσεις μπορούσε να κρατήσει το αυθεντικό τρόπαιο).

Το περίφημο Jules Rimet

Εκείνο το τρόπαιο δεν είναι αυτό που γνωρίζεις σήμερα. Ήταν ένα επίχρυσο αγαλματίδιο 35 εκατοστών, που απεικόνιζε τη θεά Νίκη να κρατά ένα οκτάγωνο κύπελλο πάνω από το κεφάλι της, ενώ ονομαζόταν επίσης Jules Rimet (Ζιλ Ριμέ) προς τιμήν του Γάλλου 3ου Προέδρου της FIFA, που υπηρέτησε την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου από τα 1921 μέχρι και το 1954. Το Jules Rimet παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ουρουγουάη το 1930, έπειτα το κέρδισε η Ιταλία το 1934 και το 1938, κρύφτηκε σε ένα κουτί παπουτσιών για να μην το βρουν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκλάπη το 1966 στην Αγγλία σε μια έκθεση στο Westminster για να βρεθεί από έναν σκύλο που τον έλεγαν Pickles, τυλιγμένο σε εφημερίδα έξω από τον φράχτη του σπιτιού του ιδιοκτήτη του. Τελικά, το ξαναέκλεψαν από τα γραφεία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου το 1983 και δε βρέθηκε ποτέ ξανά.

Ο Silvio Gazzaniga και το νέο τρόπαιο

​Το όνομα Silvio Gazzaniga ενδεχομένως να σου είναι εντελώς άγνωστο ακόμη και αν οι γνώσεις σου στο ποδοσφαίρο πλησιάζουν αυτές του Χρήστου Σωτηρακόπουλου. Πρόκειται για τον Ιταλό γλύπτη (23 Ιανουαρίου 1921 - 31 Οκτωβρίου 2016) που σχεδίασε και έφτιαξε το τρόπαιο του Μουντιάλ όπως το γνωρίζεις στη σημερινή του μορφή. Για την ακρίβεια έκανε αίτηση σε διαγωνισμό της FIFA το 1971, μαζί με άλλους 52 υποψήφιους από όλο τον κόσμο και τελικά είδε τη δική του πρόταση -δυο φιγούρες που κρατούν στα χέρια τους την Υφήλιο, μήκους 32 εκατοστών από χρυσό 8 καρατίων- να είναι αυτή που επικρατεί. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήθελε να είναι ένα τρόπαιο που θα απεικονίζει τη σημαντικότητα, τη χαρά και το μεγαλείο της νίκης. «Κλείστηκα για καιρό στο στούντιό μου, στο Μιλάνο και δούλεψα πραγματικά πολύ γι' αυτό. 

Το αποτέλεσμα μου άρεσε πάρα πολύ αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία» είχε δηλώσει ο Gazzaniga στην τελευταία του συνέντευξη πριν από περίπου 5 χρόνια, μην μπορώντας ασφαλώς να ξεχάσει την πρώτη φορά που το είδε να υψώνεται στον ουρανό από τη νικήτρια ομάδα: «Ήταν ασφαλώς στο Μουντιάλ του 1974, όταν ο αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας Franz Beckenbauer το κράτησε στα χέρια του. Ένιωσα τρομερά χαρούμενος και περήφανος. Όπως και για παίκτες που το κατέκτησαν αργότερα. Ποιον να πρωτοθυμηθώ; Τον Maradona, τον Dino Zoff, τον Matthaus, τον Dunga και τον Cafu και πόσους άλλους. Αλλα εκείνη η πρώτη φορά ήταν τόσο ιδιαίτερη».

Η φήμη του Silvio Gazzaniga εκτοξεύτηκε μετά το 1971 και του ανατέθηκε να σχεδιάσει επίσης τα τρόπαια του Κυπέλλου UEFA (1972), του UEFA Super Cup (1973) αλλά και εκείνο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Baseball (2001)
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top