ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Παρακολουθώντας τα διαδοχικά τρεξίματα των μοντέλων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, μου κάνει εντύπωση η εμμονή τους στην πρόβλεψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων νερού αύριο
(Δευτέρα, 17/7) σε μια σχετικά μεγάλη έκταση που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Β. Εύβοια. Αν και η μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική διαταραχή που άρχισε ήδη να επηρεάζει τη χώρα, είναι σε θέση να προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες οπουδήποτε στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο, το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στις παραπάνω περιοχές, όπου  η επικινδυνότητα βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που προβλέπουν τα μοντέλα για τη Θεσσαλία, τις Β. Σποράδες και τη Β. Εύβοια είναι ένα Mέσης κλίμακας Κατακόρυφης ανάπτυξης Σύμπλεγμα (ΜΚΣ), το οποίο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστό ως Mesoscale Convective Complex-MCC) . Στην ουσία το ΜΚΣ είναι ένα σύμπλεγμα ισχυρών καταιγίδων που καταλαμβάνει αρκετή έκταση, έχει ζωή κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζωή μιας μεμονωμένης καταιγίδας και σχήμα που είναι σχεδόν κυκλικό ή ωοειδές. Στις δορυφορικές εικόνες η ύπαρξή του επιβεβαιώνεται από τις χαμηλές τιμές της θερμοκρασίας των κορυφών των νεφών (υπέρυθρο φάσμα).

Τα χαρακτηριστικά του μετεωρολογικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται τα Mέσης κλίμακας Κατακόρυφης ανάπτυξης Συμπλέγματα είναι η ισχυρή μεταφορά θερμού αέρα και υγρασίας στην περιοχή του σχηματισμού του και η σύγκλιση του αέρα στα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα με την ταυτόχρονη απόκλιση του στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Οι συνθήκες αυτές παρατηρούνται συχνά στις περιοχές μπροστά από μια σκάφη χαμηλών υψών της ανώτερης ατμόσφαιρας. Στην περίπτωσή μας πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και επιπλέον συνεισφέρει θετικά η γεωμορφολογία της περιοχής.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επαληθευτούν τα μοντέλα. Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  και πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτό που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο είναι η συμπεριφορά καθενός από μας.


Πηγή: http://ift.tt/2tZgRaO
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top