ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

post-feature-image

Αγώνας ποδοσφαίρου χωρίς εντυπωσιακές κεφαλιές δεν νοείται. Όμως τα νέα επιστημονικά ευρήματα έδειξαν ότι το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι, κάνει ζημιά στον εγκέφαλο, τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εκείνη τη στιγμή.
Δυνατές, ψιλοκρεμαστές, "ψαράκια" είναι οι πιο δημοφιλείς κεφαλιές, που, μάλιστα, χαρακτηρίζουν τη δεινότητα ορισμένων παικτών ποδοσφαίρου...

Όμως τα ανησυχητικά συμπεράσματα έχουν, ήδη, αρχίσει να προκαλούν συζητήσεις, μιας και οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν «άμεσες και μετρήσιμες μεταβολές της λειτουργίας του εγκεφάλου» αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά.

Δεν μιλάμε, βέβαια, για κάτι καινούριο. Κι άλλες φορές το θέμα έχει απασχολήσει τους ειδικούς και έχουν λάβει μέτρα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, απαγορεύονται οι κεφαλιές στους ανήλικους παίκτες κάτω των 10 ετών. Στη Βρετανία δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη ο θάνατος του επιθετικού Τζεφ Άστλ το 2002, όταν ήταν μόλις 59 ετών, από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, που είχε προκληθεί από τις κεφαλιές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ ζήτησαν από μια ομάδα 19 εθελοντών ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, ανδρών και γυναικών, να βαράνε κεφαλιές σε μπάλες, τις οποίες πετούσε προς το μέρος τους ένα μηχάνημα, που προσομοίωνε τα χτυπήματα κόρνερ στο ποδόσφαιρο.

Πριν από και αμέσως μετά από κάθε κεφαλιά, οι επιστήμονες έλεγχαν τον εγκέφαλο των εθελοντών, καθώς και την μνήμη τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά τις κεφαλιές οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν 41% έως 67% χειρότερες. Η μνήμη αποκαθίστατο πλήρως μετά από περίπου ένα 24ωρο. Επίσης μετά από μερικές κεφαλιές ο εγκέφαλος εμφανίζει τάση συστολής.

«Για πρώτη φορά οι αθλητικοί όμιλοι και το κοινό έχουν στη διάθεσή τους σαφή στοιχεία για τους κινδύνους που κρύβουν οι επαναλαμβανόμενες προσκρούσεις του κεφαλιού σε μία μπάλα του ποδοσφαίρου» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Άνγκους Χάντερ, λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας & Αθλήσεως του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων τρόπων ανίχνευσης, παρακολούθησης και πρόληψης των αθροιστικών, εγκεφαλικών, αθλητικών κακώσεων».

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση EBioMedicine.

Πηγή: healtmag.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top