ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Κατά τα γυρίσματα του Five Deeps Expedition του Discovery Channel, στο πιο
βαθύ σημείο του Ινδικού Ωκεανού, η κάμερα έπιασε ένα είδος μέδουσας το οποίο κανείς δεν έχει δει ξανά. Ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής δήλωσε στο CNN:

Συνήθως έχω μια καλή ιδέα του τι βλέπουμε – αλλά μία στο τόσο υπάρχει και μία έκπληξη. Πραγματικά μοιάζει τεχνητό – το βλέπεις ακίνητο στο σκοτάδι και ξαφνικά κουνιέται και λες “Χριστέ μου αυτή είναι μια περίεργη μέδουσα”. Μετά από αρκετή μελέτη καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως ανήκει στα χιτωνοφόρα. Το συγκεκριμένο νομίζουμε πως είναι ασκίδιο. Πραγματικά δεν έχει κάποιο όνομα, επειδή δεν είμαστε σίγουροι τι είναι. Αλλά μοιάζει με χιτωνοφόρο τα οποία συνήθως μένουν αγκυρωμένα στον πυθμένα της θάλασσας. Χρησιμοποιώντας αυτό το τεράστιο, μακρύ πλοκάμι, μένει φυσικά αγκυρωμένο. Και για κάποιο λόγο σηκώνει το σώμα του πάνω από τον πάτο ώστε να φιλτράρει την τροφή από το νερό. - Alan Jamieson

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το πλάσμα έχει προσαρμοστεί στις μοναδικές συνθήκες της τάφρου Java του Ινδικού Ωκεανού. Τα χιτωνοφόρα συνήθως μένουν προσκολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας. Οι τάφροι όμως είναι αρκετά σεισμογενείς και τα χιτωνοφόρα κινδυνεύουν να θαφτούν. Οπότε μία προσαρμογή ανυψώνοντας τον εαυτό του πάνω από τον πυθμένα χρησιμοποιώντας το πλοκάμι, μπορεί να το βοηθήσει σε ένα τέτοιο καταστροφικό περιβάλλον.

Η αποστολή Five Deeps Expedition αποτελεί μέρος του GEBGO Seabed 2030 Project, το οποίο έχει στόχο να χαρτογραφηθεί ο πυθμένας όλων των ωκεανών μέχρι το 2030. Μέχρι τώρα η ομάδα έχει καλύψει 250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά μήκος της Ανταρκτικής και εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.


Πηγή: http://bit.ly/2LwBW5o
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top