ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

post-feature-image

Ανεξάρτητα από το επίπεδο το αθλητή, η δυσκολότερη απόφαση, είναι αυτή που αφορά στην αποχώρηση από την ενεργό δράση. Πρόκειται για μία επιλογή ζωής, καθώς από εκείνη την στιγμή και μετά, αλλάζει η καθημερινότητα του και κυρίως οφείλει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του.

Η καριέρα ενός αθλητή, είναι γεμάτη από έντονα συναισθήματα, τόσο σε καθημερινό επίπεδο μέσω των προπονήσεων και της προετοιμασίας, όσο και κατά την διάρκεια της δράσης. Συναισθήματα με θετικό και αρνητικό πρόσημο, πολλές χαρές και περισσότερες λύπες...

Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα στην ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου, όπου απαιτείται διαρκής εγρήγορση, υπομονή, επιμονή και αντοχή σώματος και πνεύματος...Σ΄αυτό το διάστημα, ο αθλητής καλείται να λάβει μία σειρά σημαντικών αποφάσεων, όπως λόγου χάρη για τους συνεργάτες του, τους προπονητές του, την διατροφή του, την εκγύμναση του και φυσικά για τους τρόπους με τους οποίους θα διεκδικήσει την μέγιστη δυνατή διάκριση...

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το επίπεδο το αθλητή, η δυσκολότερη απόφαση, είναι αυτή που αφορά στην αποχώρηση από την ενεργό δράση. Πρόκειται για μία επιλογή ζωής, καθώς από εκείνη την στιγμή και μετά, αλλάζει η καθημερινότητα του και κυρίς οφείλει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Να ανακαλύψει ή να επιλέξει νέους τομείς δράσης, αξιοποιώντας ή μη, την αναγνωρισμότητα που έχει αποκομίσει ως πρωταγωιστής στο άθλημα ή στο αγώνισμα που ακολούθησε επί σειρά ετών.

Η επιλογή της κατάλληλης στιγμής, είναι σύμφωνα με τους ψυχολόγους, καθοριστική για την εξέλιξη του αθλητή, που πλέον χάνει την συγκεκριμένη ιδιότητα και μετατρέπεται σε έναν ...απλό άνθρωπο. Και ακόμη σημαντικότερο ρόλο, αποκτούν οι λόγοι που οδηγούν τον αθλητή σε μία τέτοια απόφαση, με συνηθέστερες την έλλειψε κινήτρου, το πλήρωμα του χρόνου και τους τραυματισμούς...

Προ δεκημέρου, η Σλοβένα -παγκοσμίου επιπέδου- πρωταθλήτρια του σκι, Τίνα Μάζε, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση. Με δύο χρυσά μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι (2014), ισάριθμα αργυρά, εννέα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής στο παγκόσμιο κύπελλο του 2013, η 33χρονη Μάζε, πήρε την μεγάλη απόφαση, προσθέτοντας πως θα αγωνισθεί για τελευταία φορά, στο παγκόσμιο κύπελλο, τον Ιανουάριο του 2017, στο Μάριμπορ, όπου έκανε ντεμπούτο, στην αντίστοιχη διοργάνωη του 1999.

Τον Οκτώβριο του 1973 ο «θρυλικός πιλότος» της Φόρμουλα Ενα, ο Σκωτσέζος, Σερ Τζον Γιανγκ Τζάκι Στιούαρτ, αποχώρησε από τις πίστες μόλις συμπλήρωσε 100 συμμετοχές, συνεπεία του συναδέλφου του, Φρανσουά Σεβέρτ, κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών για το αμρικανικό Γκραν Πρι. Ο Στιούαρτ που οδήγησε σε κορυφαίο επίπεδο για μόλις εννέα χρόνια (1965-1973), «πρόλαβε» να κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ είδε πρώτος την καρό σημαία 27 φορές και ανέβηκε στο βάθρο 43 κι εκκίνησε πρώτος σε 17 Γκραν Πρι.

Σε ηλικία μόλις 26 ετών και συγκεκριμένα στις 23 Ιανουαρίου 1983, ο Μπιορν Μποργκ αποχαιρέτησε τα κορτ. Ο Σουηδός με την χαρακτηριστική κόμη ανέβηκε πολύ γρήγορα τα ...σκαλοπάτια της διεθνούς κατάταξης, με κυριότερο πλεονέκτημα την εντυπωσιακή ηρεμία και ψυχραιμία του κατά την διάρκεια των αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέκτησε το προσωνύμιο "Iceman", καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι παλμοί της καρδιάς του μετρήθηκαν σε 35 ανά λεπτό! Μεταξύ του 1974 και του 1981 έγινε ο πρώτος τενίστας παγκοσμίως που κατέκτησε 11 τουρνουά γκραν σλαμ και συγκεκριμένα έξι φορές το Ρολάν Γκαρός και πέντε διαδοχικές χρονιές το Γουίμπλεντον! Έγινε επαγγελματίας το 1973 και στην πλούσια καριέρα του κατέκτησε συνολικά 64 τίτλους, με απολογισμό 609 νίκες και 127 ήττες. Στις 23 Αυγούστου 1977 βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αποκόμισε από έπαθλα, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Μόλις έναν χρόνο μετά την κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988), η Αμερικανίδα κυρίαρχος των σπριντ, Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόϊνερ, αποχώρησε από τους στίβους, προκειμένου να αφοσιωθεί στην μόδα! Ομως δεν κατάφερε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, καθώς απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 κατά την διάρκεια του ύπνου, στο σπίτι της, στην περιοχή Μίσιον Βιέχο της Καλιφόρνιας. Ο θάνατος της προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, καθώς αποδόθηκε σε εγκεφαλική επιληψία, με την οικογένεια της, να αποκαλύπτει αργότερα πως η κορυφαία πρωταθλήτρια, είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν για επιληπτικές κρίσεις. Αν και απεβίωσε στα 38, η Γκρίφιθ είχε προλάβει να γίνει τρις χρυσή Ολυμπιονίκης στην διοργάνωση της Σεούλ (100μ, 200μ και 4χ100μ), ενώ το 1984 στο Λος Αντζελες κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ και στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας το αργυρό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4χ400μ. Η Γκρίφιθ κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ (10.49 από τις 16 Ιουλίου 1988) και στα 200μ (21.34 από τις 29 Σεπτεμβρίου 1988).

Πρόωρο τέλος στην καριέρα του, έθεσε κι ένας από τους πιο χαρισματικούς επιθετικούς της μεταπολεμικής περιόδου. Ο λόγος για τον Ολλανδό, Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος υπέστη ρήξη Αχιλλείου τένοντα και αποχώρησε από τα γήπεδα σε ηλικία μόλις 28 ετών, το 1993. Εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, ο Φαν Μπάστεν ξεχώρισε για την εκτελεστική του δεινότητα και το όνομα του είναι συνώνυμο με ένα από τα δυσκολότερα κι εντυπωσιακότερα γκολ της Ιστορίας. Αυτό στον τελικό του EURO 1988 με αντίπαλο την Ρωσία και απέναντι σ΄ έναν κορυφαίο τερματοφύλακα, τον Ρινάτ Ντασάεφ, στον οποίο δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης με τον διαγώνιο και από εξαιρετικά δύσκολη θέση «κεραυνό» του.

Αν και σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του, ο Φαν Μπάστεν πρόλαβε να γράψει ανεξίτηλα το όνομα του στο διεθνές στερέωμα, αγωνιζόμενος σε Αγιαξ και Μίλαν με απολογισμό 218 γκολ σε 280 αγώνες. Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής Ολλανδίας, ο Φαν Μπάστεν σκόραρε 24 φορές σε 58 αγώνες, ενώ μεταξύ άλλων, κατέκτησε με τον Αγιαξ το κύπελλο UEFA (1987) και τρία πρωταθλήματα Ολλανδίας, με την Μίλαν τέσσερα καμπιονάτο και με τους «οράνιε» το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1988. Επιπλέον του έχει απονεμηθεί τρεις φορές (1988, 1989, 1992) η «χρυσή μπάλα», ενώ έχει αναδειχθεί καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση, ασχολήθηκε με την προπονητική, εργαζόμενος στον Αγιαξ, στην Αλκμααρ, στην εθνική Ολλανδίας και στην Χέρενφεν.

Σε ηλικία 30 ετών και επικαλούμενος έλλειψη κινήτρου, ο Μάικλ Τζόρνταν αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ. Λίγους μήνες αργότερα, ο -για πολλούς- κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, δήλωσε ότι καθοριστικό ρόλο για την απόφαση του, έπαιξε η δολοφονία του πατέρα του, λίγους μήνες νωρίτερα. Το 1984, ο Τζόρνταν επελέγη στα ντραφτ από τους Σικάγο Μπουλς με τους οποίους «έγραψε Ιστορία», καθώς μέχρι το 2003 -οπότε και πήγε για δύο χρόνια στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς- οδήγησε την ομάδα σε εντυπωσιακά επιτεύγματα και τίτλους. Η κορυφαία διάκριση στην γεμάτη διακρίσεις καριέρα του «Air», είναι τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο Λος Αντζελες (1984) και στην Βαρκελόνη (1992), ενώ παράλληλα, έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματα NBA, δέκα φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, πέντε φορές MVP, σημείωσε συνολικά 32.202 πόντους (μ.ο. 30,1 !), μάζεψε 6.672 ριμπάουντ (6,2), μοίρασε 5.633 ασίστ (5,3) και είχε ποσοστό ευστοχίας 49,7%!

Ενας από τους κορυφαίους πρωταθλητές στο αλπικό σκι (άλμα), ο Γερμανός, Σβεν Χάναβαλντ, αποχώρησε από την ενεργό δράση, το 2005 και σε ηλικία 29 ετών, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, προσβεβλημένος από ανορεξία. Ο Χάναβαλντ είναι ο μοναδικός αθλητής στην Ιστορία, που κατέκτησε και τα τέσσερα σκέλη του αγωνίσματος του το 2002.

Στα 29 της χρόνια αποφάσισε να αποχωρήσει από τα κορτ και η Ζιστίν Ενάν. Γεννημένη την 1η Ιουνίου 1982, στην Λιέγη, η Ενάν έγινε επαγγελματίας σε ηλικία 17 ετών. Στην πλούσια καριέρα της, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), επτά γκραν σλαμ και 43 διεθνή τουρνουά. Μέχρι το 2011, οπότε και ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τα κορτ, συγκέντρωσε από έπαθλα περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σημείωσε 525 νίκες και γνώρισε 115 ήττες. Στις 20 Οκτωβρίου 2003, έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας της, καθώς βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε αντίστοιχη ηλικία, το 2012 αποχώρησε από την ενεργό δράση και η έτερη κορυφαία εκπρόσωπος του βελγικού τένις. Η Κιμ Κλάϊστερς, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1983 στην πόλη Μπίλζεν, έγινε επαγγελματίας το 1997 και για δέκα χρόνια κυριάρχησε στο διεθνές στερέωμα. Κατέκτησε 41 διεθνή τουρνουά, εκ των οποίων τέσσερα γκραν σλαμ, ενώ έκλεισε την καριέρα της με 523 νίκες και 127 ήττες. Στις 11 Αυγούστου 2003 βρέθηκε επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ από έπαθλα συγκέντρωσε περισσότερα από 24 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και μόλις 22 ετών, η Γαλλίδα πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Λορ Μανοντού, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις πισίνες αν και είχε δώσει σαφή δείγματα των ικανοτήτων της. Πρόλαβε να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης (2007), όμως η χρονιά που ακολούθησε ήταν απογοητευτική, με αποτέλεσμα η νεαρή κολυμβήτρια να «κρεμάσει το σκουφάκι της».

Ενας από τους κορυφαίους οδηγούς αγώνων μοτοσικλέτας, ο Κεϊσι Στόνερ, γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1985 στην πόλη Σάουθπορτ της Αυστραλίας. Από το 2006 μέχρι και το 2012, οπότε και αποχώρησε από την ενεργό δράση, βρισκόταν διαρκώς στο επίκεντρο, καθώς κατέκτησε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα Moto GP (2007 και 2011), ενώ το 2012 ήταν τρίτος στην τελική κατάταξη. Στην πλούσια καριέρα του, πήρε 38 νίκες, ανέβηκε στο βάθρο 69 φορές, ενώ 39 φορές εκκίνησε από την πρώτη θέση και 29 φορές έκανε τον ταχύτερο γύρο. Οπως δήλωσε την ημέρα που αποχώρησε από τις πίστες, προτίμησε αφοσιωθεί στην οικογένεια του.

Πηγή: ΑΠΕ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top