Τρία εξειδικευμένα συνεργεία θα οργώσουν την αγορά από το Σάββατο, με στοχευμένους ελέγχους στα προϊόντα μεγαλύτερης κατανάλωσης
Του Τάσου Τασιούλα
Σαφάρι ελέγχων για τη Σαρακοστή ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ειδικά στην κεντρική αγορά της πόλης (Καπάνι και Μοδιάνο) και σε στοχευμένα προϊόντα (σαρακοστιανά, σαλάτες, οστρακοειδή και χύμα).
Τρεις διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας), σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, συγκροτούν τα μικτά συνεργεία που θα οργώσουν την αγορά.
Ήδη ο ΕΦΕΤ έχει κοινοποιήσει με ανακοίνωσή του τις συμβουλές προς τους καταναλωτές για το που πρέπει να δώσουν βαρύτητα τη Σαρακοστή και τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσαμασλή, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι στοχευμένοι στα σαρακοστιανά, χωρίς όμως να μείνουν πίσω και οι τακτικοί έλεγχοι στα υπόλοιπα προϊόντα. Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο και οι έλεγχοι θα αφορούν αποκλειστικά στην ποιότητα των προϊόντων κι όχι στις τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται έτσι κι αλλιώς ελεύθερα και ο ανταγωνισμός έχει φέρει καλά αποτελέσματα, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες.
Τα συνεργεία ελέγχου πάντως είναι μόλις τρία, οπότε οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής αγοράς και στις περισσότερες περιφερειακές αγορές.
«Προτεραιότητα έχουν τα θαλασσινά, ο χαλβάς, οι ελιές, τα σαρακοστιανά και οι σαλάτες. Δίνουμε έμφαση στην αποφυγή φαινομένων απόψυξης και επανάψυξης μυδιών, χταποδιών και καλαμαριών, που είναι και τα πιο εμπορικά προϊόντα της εποχής, μαζί με τον ταραμά, τις λαγάνες και τις σαλάτες. Οι έλεγχοι είναι δυο κατηγοριών, ο μακροσκοπικός και ο αναλυτικός που γίνεται στα δείγματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα συνεργεία έχουν εξειδικευμένο προσωπικό (χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων)», τόνισε ο κ. Τσαμασλής.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα παραβατικότητας στην αγορά έχουν περιοριστεί, καθώς οι έμποροι δείχνουν πιο συνειδητοποιημένη συμπεριφορά και σέβονται τα χρήματα του καταναλωτή.
Χαρακτηριστικό, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, είναι το γεγονός ότι το τελευταίο κρούσμα απόψυξης και επανάψυξης στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε πριν από δυο χρόνια. Μύδια και οστρακοειδή είναι τα πιο ευπαθή και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Παρόλα αυτά οι καταγγελίες από καταναλωτές που φτάνουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι πολλές και καθημερινές.
«Το 90% αυτών αφορούν αλλοιωμένα προϊόντα, κακή συσκευασία και μη αναγραφή των στοιχείων στα ελληνικά. Οι καταγγελίες ελέγχονται επιτόπου και επιβάλλονται άμεσα τα πρόστιμα. Αυτά αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ. Οι παραβάσεις μέχρι σήμερα είναι περιορισμένες, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα προϊόντα που πωλούνται χύμα. Αν και οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δε λείπουν περιπτώσεις ακόμη και βρώμικων ραφιών, χυμένων προϊόντων κτλ., στις οποίες ήδη επιβάλαμε πρόστιμα», υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής.
Σαφάρι ελέγχων για τη Σαρακοστή ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ειδικά στην κεντρική αγορά της πόλης (Καπάνι και Μοδιάνο) και σε στοχευμένα προϊόντα (σαρακοστιανά, σαλάτες, οστρακοειδή και χύμα).
Τρεις διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας), σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, συγκροτούν τα μικτά συνεργεία που θα οργώσουν την αγορά.
Ήδη ο ΕΦΕΤ έχει κοινοποιήσει με ανακοίνωσή του τις συμβουλές προς τους καταναλωτές για το που πρέπει να δώσουν βαρύτητα τη Σαρακοστή και τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργο Τσαμασλή, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι στοχευμένοι στα σαρακοστιανά, χωρίς όμως να μείνουν πίσω και οι τακτικοί έλεγχοι στα υπόλοιπα προϊόντα. Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο και οι έλεγχοι θα αφορούν αποκλειστικά στην ποιότητα των προϊόντων κι όχι στις τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται έτσι κι αλλιώς ελεύθερα και ο ανταγωνισμός έχει φέρει καλά αποτελέσματα, όπως εκτιμούν οι υπηρεσίες.
Τα συνεργεία ελέγχου πάντως είναι μόλις τρία, οπότε οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής αγοράς και στις περισσότερες περιφερειακές αγορές.
«Προτεραιότητα έχουν τα θαλασσινά, ο χαλβάς, οι ελιές, τα σαρακοστιανά και οι σαλάτες. Δίνουμε έμφαση στην αποφυγή φαινομένων απόψυξης και επανάψυξης μυδιών, χταποδιών και καλαμαριών, που είναι και τα πιο εμπορικά προϊόντα της εποχής, μαζί με τον ταραμά, τις λαγάνες και τις σαλάτες. Οι έλεγχοι είναι δυο κατηγοριών, ο μακροσκοπικός και ο αναλυτικός που γίνεται στα δείγματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα συνεργεία έχουν εξειδικευμένο προσωπικό (χημικούς και τεχνολόγους τροφίμων)», τόνισε ο κ. Τσαμασλής.
Πάντως, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα παραβατικότητας στην αγορά έχουν περιοριστεί, καθώς οι έμποροι δείχνουν πιο συνειδητοποιημένη συμπεριφορά και σέβονται τα χρήματα του καταναλωτή.
Χαρακτηριστικό, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, είναι το γεγονός ότι το τελευταίο κρούσμα απόψυξης και επανάψυξης στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε πριν από δυο χρόνια. Μύδια και οστρακοειδή είναι τα πιο ευπαθή και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Παρόλα αυτά οι καταγγελίες από καταναλωτές που φτάνουν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι πολλές και καθημερινές.
«Το 90% αυτών αφορούν αλλοιωμένα προϊόντα, κακή συσκευασία και μη αναγραφή των στοιχείων στα ελληνικά. Οι καταγγελίες ελέγχονται επιτόπου και επιβάλλονται άμεσα τα πρόστιμα. Αυτά αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ. Οι παραβάσεις μέχρι σήμερα είναι περιορισμένες, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα προϊόντα που πωλούνται χύμα. Αν και οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δε λείπουν περιπτώσεις ακόμη και βρώμικων ραφιών, χυμένων προϊόντων κτλ., στις οποίες ήδη επιβάλαμε πρόστιμα», υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.