ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
πλεονεκτήματα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης
Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια νέα τεχνολογία που αλλάζει τον τρόπο που θερμαίνουμε το
σπίτι, τα τελευταία χρόνια. Η λειτουργία της γίνεται μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Τα πάνελ τοποθετούνται στους τοίχους, στην οροφή, ή εγκαθίστανται στο δάπεδο. Ουσιαστικά, τα πάνελ αυτά θερμαίνουν, πρωτίστως, τα στερεά σώματα στο χώρο και έπειτα τον αέρα. Φυσικά, κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης, όπως γίνεται άλλωστε με κάθε καινοτομία στον τεχνολογικό τομέα.
Το πρόβλημα που απασχολεί πολλούς είναι, πως όταν ακούμε για υπέρυθρη ακτινοβολία, έρχεται στο μυαλό μας κάτι το επίφοβο. Πολλοί από εμάς, σκεφτόμαστε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία πράγματι είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο. Όμως, έχει τελικά κάποια σχέση η υπεριώδης ακτινοβολία με τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης; Ή μήπως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό; Εμείς είμαστε εδώ, για να ξεδιαλύνουμε τις απορίες που σε απασχολούν σχετικά με τη θέρμανση μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Ελπίζουμε να βρεις αυτό που ψάχνεις, για να μην αισθάνεσαι πια ανασφάλεια ως προς τη χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Υπέρυθρης Θέρμανσης: Τι ισχύει πραγματικά;

#1 Τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση;

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι η τεχνολογία, χάρη στην οποία τα στερεά σώματα που βρίσκονται σε ένα χώρο μπορούν να ζεσταθούν, χωρίς να ζεσταθεί και ο αέρας γύρω τους. Αυτό επιτυγχάνεται, μέσω θερμαντικών σωμάτων (πάνελ). Τα πάνελ λειτουργούν με ηλεκτρισμό και τοποθετούνται στους τοίχους, στην οροφή και στο δάπεδο (ενδοδαπέδια θέρμανση).
Η λειτουργία τους βασίζεται στο να μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική. Μάλιστα, μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα χωρίς απώλειες στο περιβάλλον. Όπως θα κατάλαβες ήδη, η υπέρυθρη θέρμανση λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές σόμπες και άλλα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα. Η διαφορά της με τα παραδοσιακά θερμαντικά σώματα είναι, πως ζεσταίνει πρώτα τα στερεά σώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι και όχι τον αέρα.

#2 Ποια τα πλεονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης;

1. Δε χρειάζεται χώρο για λεβητοστάσιο

Εφόσον τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν, δε χρειάζεται να έχεις στο σπίτι λεβητοστάσιο, ή δεξαμενή, για να ζεσταθείς. Απλώς τοποθετείς τα πάνελ στους τοίχους, με τη βοήθεια ενός έμπειρου τεχνικού και τα συνδέεις στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεπώς, καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο στο σπίτι και δεν ενοχλούν. Μάλιστα, αν τα τοποθετήσεις στην οροφή, ο χώρος που καταλαμβάνουν γίνεται ακόμα λιγότερος.

2. Έχει χαμηλή κατανάλωση ρεύματος

Στη χώρα μας, όταν σκεφτόμαστε την οικονομική θέρμανση με ρεύμα, συνήθως έρχεται στο μυαλό μας το κλιματιστικό inverter. Πράγματι, το κλιματιστικό αποτελεί μια καλή επιλογή για ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να κοστίζουν λιγότερο από το κλιματιστικό. Επίσης, προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο θέρμανσης, γιατί η λειτουργία τους δε βασίζεται στη μετάδοση ζεστών ρευμάτων αέρα. Και τέλος, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, σε σχέση με άλλα θερμαντικά σώματα.

3. Προσφέρει αυτονομία στη θέρμανση

Αν ζεις σε πολυκατοικία, τότε ξέρεις πόσο δύσκολη γίνεται, μερικές φορές, η διαχείριση της κεντρικής θέρμανσης. Για να χρησιμοποιηθεί, ή για να υποστεί αλλαγές, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν. Αυτό δεν αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης. Αντιθέτως, η υπέρυθρη θέρμανση προσφέρει αυτονομία, γιατί λειτουργεί μέσω της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι σου. Μπορείς να τη χρησιμοποιείς, όποτε θέλεις!

4. Μειώνει την υγρασία στους τοίχους

Τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, είναι κάτι που όλους μας ενοχλεί, όταν υπάρχει. Πώς θα σου φαινόταν, αν τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιείς σε βοηθούσαν να απαλλαγείς από το πρόβλημα αυτό; Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να θερμαίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου, ως στερεά σώματα. Αυτό σημαίνει, πως θερμαίνουν και τους τοίχους, μειώνοντας σημαντικά την υγρασία πάνω τους.

5. Δε χρειάζεται συντήρηση

Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας σε απαλάσσουν από το κόστος συχνής συντήρησης. Δεν ακολουθούν τις ίδιες αρχές με όλες τις οικιακές συσκευές, οι οποίες χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ένα πάνελ δε μπορεί να παρουσιάσει ποτέ κάποια δυσλειτουργία. Είναι στο χέρι σου, να ελέγχεις ποια είναι η εγγύηση των πάνελ, κατά την αγορά τους. Επίσης, είναι καλό να ρωτάς ποιες είναι οι παροχές για επισκευή και αντικατάσταση που προσφέρει ο κατασκευαστής.

#3 Μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης

1. Έχει μεγάλο κόστος για να θερμάνει όλο το σπίτι

Για να σε ζεστάνει το πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, πρέπει να έχεις οπτική επαφή μαζί του. Αν τα πάνελ βρίσκονται στο σαλόνι, αλλά εσύ είσαι στην κουζίνα, δε θα σε ζεσταίνουν. Έτσι, για να ζεστάνεις όλο το σπίτι, θα πρέπει να έχεις πάνελ σε κάθε χώρο. Φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να κοστίσει πολύ. Δύσκολα θα βρεις στην αγορά ποιοτικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, με κόστος κάτω των 100 ευρώ. Γι’ αυτό και βλέπουμε ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης, πως κοστίζει πολύ για να ζεστάνεις όλο το σπίτι.

2. Δε ζεσταίνει τον αέρα

Άλλο ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, είναι πως δε ζεσταίνει τον αέρα, αλλά μόνο τα στερεά σώματα. Αυτό σημαίνει, πως κατά μια έννοια, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι έξω σε μια χειμωνιάτικη μέρα. Δηλαδή, το σώμα σου θα θερμαίνεται, όπως όταν σε βλέπει ο ήλιος, αλλά ο αέρας θα παραμένει κρύος. Αυτό μπορεί, τουλάχιστον στην αρχή, να σου φανεί περίεργο και να δυσκολευτείς να το συνηθίσεις, ακόμα κι αν είναι πιο υγιεινό για σένα.

3. Δεν αντικαθιστά τον αφυγραντήρα

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή, η οποία απορροφά την υγρασία από τον αέρα και τη μετατρέπει σε νερό, το οποίο καταλήγει σε ένα μικρό δοχείο που μπορείς να αδειάσεις. Είναι ό,τι καλύτερο για σπίτια με προβλήματα υψηλής υγρασίας, γιατί κάνει τον αέρα πιο ξηρό. Ένα από τα μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης είναι, πως δεν αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας βοηθούν στο να μειωθεί η υγρασία στα δομικά στοιχεία (δηλαδή οι τοίχοι) και έτσι να μη μπορεί να εμφανιστεί μούχλα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλεύσου τους ειδικούς, πριν αγοράσεις.

Τελικά, συμφέρει η υπέρυθρη θέρμανση;

Σίγουρα, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπέρυθρης θέρμανσης. Κανένα είδος θέρμανσης δεν είναι άψογο. Κατά τη γνώμη μας, η θέρμανση με πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι μια πολύ καλή δευτερεύουσα πηγή θερμότητας για ένα δωμάτιο του σπιτιού. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά, μαζί με κάποια άλλη πηγή θέρμανσης για να προσφέρει οικονομία και υγεία!
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top