ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Το μυστηριώδες ξύλινο άγαλμα που βρέθηκε στη Σιβηρία και είναι δύο φορές αρχαιότερο από τις Πυραμίδες

Το τι συμβόλιζε το άγαλμα εξακολουθεί να περιβάλλεται με μυστήριο, αλλά νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το ξύλινο είδωλο είναι δύο φορές παλαιότερο από τις
Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας.
Η τελευταία μελέτη, που δημοσίευσε το περιοδικό Antiquity, όχι μόνο έχει δώσει πληροφορίες  για το πόσο παλιό είναι το μυστηριώδες είδωλο, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποδείξει το λόγο για τον οποίο είχε κατασκευαστεί.
Το είδωλο αποκαλύφθηκε αρχικά το 1894, καθώς ήταν θαμμένο κάτω από 4 μέτρα  τύρφης στο βάλτο του Shigir, ο οποίος έδωσε στο άγαλμα το όνομα του: το Είδωλο Shigir. Ανακαλύφθηκε σε τμήματα και τελικά συναρμολογήθηκε το 1914, αποκαλύπτοντας ότι κάποτε είχε το εντυπωσιακό ύψος των  5,3 μέτρων, αν και δεν διασώθηκαν όλα τα κομμάτια του αγάλματος.

Εντούτοις, χρειάστηκαν να περάσουν εκατό χρόνια για να έρθουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και να επιτρέψουν στους ερευνητές να εξετάσουν το απίστευτο κομμάτι τέχνης και να αποκτήσουν μια εκτίμηση για το πόσο χρονών είναι. Με ραδιενεργό άνθρακα εξέτασαν δύο τμήματα του ειδώλου και διαπίστωσαν ότι ήταν περίπου 9.800 ετών. Εκείνη την εποχή ήταν κάτι το εξαιρετικό και πολλοί ακαδημαϊκοί απέρριψαν αυτή την ανακάλυψη θεωρώντας ότι είναι απίστευτα αρχαίο για ένα ξύλινο αντικείμενο.
Ωστόσο, ο ραδιενεργός άνθρακας που χρονολογείται από τότε, ήταν δυσλειτουργικός και δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβής. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πρώτες δοκιμές εξέτασαν μόνο δύο κομμάτια του Ειδώλου Shigir, οι ερευνητές ήθελαν να επανεξετάσουν το άγαλμα. Πήραν πυρήνες του ξύλου για να βεβαιωθούν ότι δεν είχαν μολυνθεί τον τελευταίο αιώνα.
  Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, αποκάλυψαν ότι το είδωλο ήταν σκαλισμένο από ένα μοναδικό ξύλινο κορμό πριν από 11.600 χρόνια. Αυτό είναι πάνω από δύο φορές παλαιότερο από τις πυραμίδες στην Αίγυπτο και το παλαιότερο ξύλινο έργο τέχνης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
Είναι σαφώς μια απίστευτη ανακάλυψη, αλλά έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη μνημειακών έργων τέχνης από τους πρώτους ανθρώπους που ξεπερνάνε την Εποχή των Παγετώνων. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το στυλ και η απεικόνιση του Ειδώλου Shigir, είναι απίστευτα παρόμοια με άλλα μεγάλα αγάλματα της Εποχής των Παγετώνων που αποκαλύφθηκαν στο Gobekli Tepe στην Τουρκία. Το μόνο που είναι πολύ διαφορετικό είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκαν τα αγάλματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κουλτούρα παραγωγής αυτών των τεράστιων, συμβολικών και πιθανώς τελετουργικών έργων τέχνης δεν προήλθε από ένα μόνο μέρος καθώς η Εποχή των Παγετώνων υποχώρησε, αλλά ξεπήδησε σε πολλά κέντρα γύρω στην ίδια εποχή. Αυτό που οδήγησε σε αυτήν την ξαφνική εξέλιξη και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ή θρησκευτικής αφοσίωσης δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό, αλλά προκαλεί ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις μας.
 
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top