Πάσχα δεν νοείται χωρίς το πατροπαράδοτο αρνί και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Ο απόλυτος μεζές με αρνίσια συκωταριά και εντεράκια για να σας ανοίξει η όρεξη και πιείτε το κρασάκι ή τη μπυρίτσα σας, περιμένοντας τον …
οβελία… Μια συνταγή (από εδώ) για τον τέλειο μεζέ που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
- Για 5-6 κοκορετσάκια διαμέτρου 7 εκ.
- 1 αρνίσια συκωτιαριά συνολικού βάρους 1,2-1,5 κιλά
- 2 πλεξούδες έντερα
- μπόλια ή μπόλιες
- 1-2 λεμόνια ή λίγο ξίδι
- ρίγανη και θυμάρι αποξηραμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 7-8 μεγάλα καλαμάκια
- Για το μαρινάρισμα (προαιρετικά):
- 100-150 ml κρασί ή ελαιόλαδο
- Για το ψήσιμο:
- 1-2 λεμόνια
- ρίγανη, θυμάρι αποξηραμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το σερβίρισμα:
- χοντρό αλάτι, φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Για τα κοκορετσάκια: Αρχίζετε ετοιμάζοντας τα έντερα ως εξής: Τα πλένετε σε μπόλικο τρεχούμενο νερό εξωτερικά, τα τοποθετείτε για 10 λ σε ένα μπολ γεμάτο νερό και λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού. Παίρνετε το ένα έντερο πρώτα και το γυρνάτε ανάποδα βάζοντας στην άκρη του εντέρου ένα ξυλάκι ή στυλό και κρατώντας κόντρα την άκρη του εντέρου, το τυλίγετε πάνω στο στυλό. Όταν τυλιχτεί όλο, σπρώχνετε το στυλό και γυρνάτε αργά και σταθερά όλο το έντερο από την ανάποδη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο έντερο. Τα πλένετε ένα ένα σε μπόλικο τρεχούμεν νερό και στο τέλος σε μπολ με νερό και ξύδι. Στη συνέχεια ετοιμάζετε τα εντόσθια και τη μπόλια ως εξής: Πλένετε τη συκωταριά, τη κόβετε σε κομμάτια-κύβους 4-4,5 εκ. και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Τα αλατοπιπερώνετε τα πασπαλίζετε με τα αρωματικά και τα ανακατεύετε καλά. Για το μαρινάρισμα (προαιρετικά): Αν τα μαρινάρετε τα περιχύνετε με 100-150 ml κρασί ή ελαιόλαδο, τα αρωματικά και το πιπέρι (όχι αλάτι) και τα αφήνετε για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά για 1 βράδυ, στο ψυγείο. Πριν τα φτιάξετε τα αλατίζετε. Βάζετε τη μπόλια σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και το χυμό 1 λεμονιού και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια τη ξεπλένετε και τη κόβετε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια πλευράς 20-25 εκ. Για να συναρμολογήσετε το κοκορέτσι σας: Περνάτε σε κάθε σουβλάκι εναλλάξ τα κομμένα εντόσθια (συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδι, καρδιά κλπ.). Τυλίγετε το σουβλάκι με ένα με ένα κομμάτι μπόλιας και στη συνέχεια με τα έντερα, ξεκινώντας με έναν κόμπο στη κορυφή (στη μια άκρη) από το καλαμάκι. Τυλίγετε πρώτα κατά μήκος χιαστί και μετά οριζόντια γύρω-γύρω. Αν κοπεί η τελειώσει το έντερο κάνετε πάλι κόμπο για να το συνδέσετε με το επόμενο. Τελειώνοντας, στερεώνετε την άκρη του εντέρου μέσα στο τυλιγμένα έντερα για να μη φύγει. Σε περίπτωση που βάλετε οδοντογλυφίδες για να στερεώσετε τα έντερα, μη ξεχάσετε να τις βγάλετε μετά το ψήσιμο. Για το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε τα κοκορετσάκια σε ένα ταψί, τα περιχύνετε με το χυμό 1-2 λεμονιών, 100ml νερό ή κρασί, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι και ρίγανη και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λ γυρίζοντάς τα 1 φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Στη συνέχεια γυρίζετε το φούρνο στο γκριλ και τα ψήνετε στη πάνω θέση για άλλα 5-6 λ και πάλι γυρίζοντάς τα 1 φορά. Τα βγάζετε από το φούρνο και σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο. Για το σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα κοκορετσάκια σε επιφάνεια κοπής, αφαιρείτε τα καλαμάκια (βάζοντας κόντρα ένα πιρούνι) και τα κόβετε σε φέτες 2 εκ. περίπου. Τα σερβίρετε σε πιατέλα ζεστά με έξτρα χοντρό αλάτι, πιπέρι, φέτες λεμονιού πασπαλισμένα με λίγο ελαιόλαδο.Πηγή
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.