ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Κοτόπουλο με κριθαράκι στη γάστρα
Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε αυτό το τέλειο παραδοσιακό φαγητό.


Ένα πεντανόστιμο, χορταστικό πάντα ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους πιάτο, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο, 1.800 γρ. περίπου, κομμένο σε 6 ή 8 κομμάτια (κατά προτίμηση χωριάτικο, ελεύθερης βοσκής)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1/3 φλ. τσαγιού κομμένες ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες από το λάδι τους)
  • 2 μέτρια στικ κανέλας
  • 1 ½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο ή 1 πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένες ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 ½ ζωμό κοτόπουλου (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο)
  • 1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι μέτριο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 1 ½ φλ. τσαγιού χοντροτριμμένη ξερή μυζήθρα ή πεκορίνο ή παρμεζάνα
Εκτέλεση συνταγής
  • Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι, με μια τσιμπίδα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  • Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τα στικ κανέλας, τη ρίγανη, το πιπέρι ή τις νιφάδες πιπεριάς και ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό κότας, το σοταρισμένο κοτόπουλο και αλατίζετε το φαγητό σας. Φροντίζετε ο ζωμός κότας να “σκεπάζει το κοτόπουλο διαφορετικά προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  • Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε το κοτόπουλό σας, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά. (Στη χύτρα το βράζετε για 20-25 λ). Αν “σωθούν” τα υγρά συμπληρώνετε με ζεστό νερό (ώστε να σκεπάζεται το κοτόπουλο πάντα με υγρά).
  • Μεταφέρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του σε γάστρα και το βάζετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο χωρίς να σκεπάσετε τη γάστρα. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε στη γάστρα (ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου) το κριθαράκι, προσθέτετε λίγο αλάτι επιπλέον, σκεπάζετε τη γάστρα και το ψήνετε έως ότου ψηθεί καλά το κριθαράκι, ανάλογα με το πόσο αλ τέντε το θέλετε.
  • Κατά τη διάρκεια ψησίματος, ανά συχνά τακτά διαστήματα, ανακατεύετε το κριθαράκι προσεκτικά (για να μη διαλύσετε τα κομμάτια κοτόπουλου). Αν το θέλετε πολύ βρασμένο, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Σε κάθε περίπτωση φροντίζετε να μη στεγνώσει το κριθαράκι αλλά να έχει μείνει με το ζουμάκι του.
  • Βγάζετε το φαγητό σας από το φούρνο, πασπαλίζετε το ½ φλ. τσαγιού τριμμένου τυριού στο κριθαράκι και ανακατεύετε προσεκτικά να ενσωματωθεί το τυρί με το κριθαράκι. Αφήνετε το φαγητό σας να “σταθεί” και λιώσει το τυρί μέσα στη γάστρα για 3-5 λ. 
  • Στη συνέχεια το σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος πασπαλισμένο με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί και με το μαϊντανό. Καλή σας όρεξη!



Πηγή: http://ift.tt/2xWDRLj
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top