ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Eρευνα της IB.HS για το κλάδο των σούπερ μάρκετ έδειξε ότι τo 2016 οι ρυθμοί υποχώρησης της αγοράς εντάθηκαν λόγω της μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των καταναλωτών, τόσο με άμεσους όσο και έμμεσους φόρους, με συνέπεια τη σταδιακή συρρίκνωση της
αγοραστικής τους δύναμης. Ειδικότερα, η μετάταξη πολλών ειδών διατροφής το καλοκαίρι του 2015 από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% και ακολούθως η αύξηση του συντελεστή στο 24% από 1.6.2016 προκάλεσε περαιτέρω μείωση της ζήτησης.
Ωστόσο, αρνητική παράμετρο αποτέλεσε και ο περιορισμός των προσφορών των λιανέμπορων, καθώς ο επιθετικός τιμολογιακός ανταγωνισμός που εφάρμοσαν οι μεγάλες αλυσίδες προκειμένου να αποσπάσουν καταναλωτές από τη Μαρινόπουλος δεν ευνόησε τα περιθώρια κέρδους.
Έτσι, οι πωλήσεις το 2016 υποχώρησαν κατά 6,5% (έναντι 2,1% το 2015), με την πτώση σε όρους όγκου να ανέρχεται στο 8,9%, ενώ και οι 11 κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων υπέστησαν κάμψη.
Ωστόσο, μέρος της μείωσης των πωλήσεων οφείλεται στην υπολειτουργία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, καθώς τα έσοδα που εμφάνιζαν τα προηγούμενα χρόνια «μετατοπίστηκαν» μερικώς μόνο στις άλλες ανταγωνιστικές αλυσίδες.
Πάντως, οι απώλειες που εμφανίζει ο κλάδος προήλθαν κυρίως από τις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως οι μεγάλες αλυσίδες αποδείχτηκαν ανθεκτικές σε μια πτωτική αγορά, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους. Το γεγονός αυτό αποδίδεται: α) στην κάλυψη μέρους των κενών που προέκυψαν από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος, β) στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών μικρότερων παικτών και γ) στην εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας.
Ο κλάδος με αριθμούς:
  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 διαμορφώθηκε στα €8,58 δισ., σημειώνοντας αύξηση 0,5%.
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ, αν εξαιρεθεί η ακραία επίδραση των υψηλών ζημιών της Μαρινόπουλος, κατέγραψαν αύξηση 13,5%, στο ύψος των €305,84 εκ.
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 2,5% και 1,1% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε σε 2,2 προς 1.
  • Η γενική ρευστότητα διατηρήθηκε στο επίπεδο της μονάδα
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top