ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Πώς το μουστάκι στην Τουρκία δείχνει τα πολιτικά σου πιστεύω

Η κρίσιμη μέρα του τουρκικού δημοψηφίσματος έφτασε και όλα τα όπλα μπαίνουν στην αρένα για να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό της νίκης.

Ανάμεσα στα "μέσα" αυτά είναι και το μουστάκι, ένα σήμα κατατεθέν πολλών Τούρκαν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος το "φοράει" τόσα χρόνια, ώστε είναι σαν να... γεννήθηκε με μουστάκι.
Το μουστάκι έχει ξεχωριστή υπόσταση στη χώρα, καθώς ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, οι Τούρκοι το αφήνουν λιγότερο ή περισσότερο παχύ.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές του Ερντογάν θα σπεύσουν, ώρες που είναι, να τον μιμηθούν ακόμα και στο… μουστάκι του.
Οι ακομη πιο σκληροπυρηνικοί εθνικιστές φέρουν φροντισμένα και πάντα λεπτά και μακριά μουστάκια, τα οποία στην άκρη των χειλιών παίρνουν κλίση προς τα κάτω, σε μια προσπάθεια να μιμηθεί το σχήμα της τουρκικής ημισελήνου και να διατρανώσουν τα εθνικιστικά τους πιστεύω.
Αντίθετα, οι αριστεροί έχουν μακριά μουστάκια αλά-Αμπντουλάχ Οτσαλάν που σκεπάζουν το στόμα και τα χείλη, σαν να μιμούνται το "βαρύ", θυσανωτό μουστάκι του Ιωσήφ Στάλιν.
To "ουλκουτσού" (αριστερά) συνδέεται με τους εθνικιστές. Το αμυγδαλόσχημο (κέντρο) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο στις τάξεις των Ισλαμιστών, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι αφήνουν και γενειάδα (δεξιά).To "ουλκουτσού" (αριστερά) συνδέεται με τους εθνικιστές. Το αμυγδαλόσχημο (κέντρο) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο στις τάξεις των Ισλαμιστών, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι αφήνουν και γενειάδα (δεξιά).«Αυτές τις μέρες που η Τουρκία κάνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας -ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος- το μουστάκι προσφέρει στον φέροντα μια εικόνα δύναμης και αυστηρότητας», εξηγεί ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Μεσούτ Σεν.
Μάλλον σε αυτή την παρατήρηση οφείλεται η... νεότευκτη τάση σε πολλά μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης να αφήσουν μουστάκι.
Κι από εκεί που μέχρι πριν από λίγο καιρό, τουλάχιστον οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης διατηρούσαν καθαρά πρόσωπα, χωρίς γένια ή μουστάκια, πλέον όλοι φέρουν περήφανους μύστακες.
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται μέλος της κυβέρνησης, που πάντως μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, ο ίδιος ο Ερντογάν τους προέτρεψε να το κάνουν σε μια απόπειρα τόνωσης της κομματικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα.

Πηγή: www.thetoc.gr/Tο διαβάσαμε εδώ 
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top