ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Σου προτείνουμε πέντε στρατηγικές, εύκολο να τις εφαρμόσεις, με πεντανόστιμο φαγητό που προσφέρουν μόνιμη απώλεια βάρους ώστε το 2017 η ζυγαριά σου να δείξει τον ιδανικό για σένα αριθμό.

Κάθε χρόνο δημοσιεύονται εκατοντάδες μελέτες που εξετάζουν τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσεις βάρος, να το διατηρήσεις, και να νιώθεις πιο υγιής και ενεργητική. Ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές από αυτές που υπόσχονται μόνιμο αδυνάτισμα που διατηρείται εύκολα.

1. Προτίμησε τη φυτική πρωτεΐνη
Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, η φυτική πρωτεΐνη (π.χ. όσπρια) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο του 2016 στο Food Nutrition Research έδειξε ότι τα γεύματα που βασίζονται στις φυτικές πρωτεΐνες (φασόλια και αρακά) είναι πιο χορταστικά και ο κορεσμός που προκαλούν κρατά πιο πολύ ώρα, από τα γεύματα που βασίζονται στις πρωτεΐνες από ζωικές πηγές (μοσχάρι και χοιρινό). 
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας του συνδυασμού φυτικών ινών και πρωτεϊνών που προσφέρουν οι φυτικές πρωτεΐνες. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι είναι καλύτερα από το κρέας, ωστόσο εντάσσοντάς τες πιο συχνά στο διαιτολόγιό μας βοηθάμε τον οργανισμό μας να πεινάει και να τρώει λιγότερο.
2. Βάλε τα προβιοτικά στη διατροφή σου
Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση προβιοτικών, εντερικής χλωρίδα και της γενικότερης καλής υγείας του οργανισμού. Τώρα όμως έχουμε και νέα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι παίζουν μεγάλο ρόλο και στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cell Host and Microbe αναφέρει ότι τα εντερικά μας βακτήρια μπορεί να υποστηρίξουν ή να μποϋκοτάρουν τις προσπάθειές μας για αδυνάτισμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες από γλυκά, λευκό αλεύρι κ.ά. και «κακά» λιπαρά είχαν μικρότερη ποικιλία σε εντερικά βακτήρια. 
Κινέζοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει 25 μελέτες όπου υποστηρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ προβιοτικών και μειωμένου δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν παίρνουμε περισσότερα από ένα στέλεχος προβιοτικών για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. 
Μάλλον είναι ώρα να εντάξεις στη διατροφή σου το ελληνικό γιαούρτι, το κεφίρ, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (τύπου τουρσί). Ακόμα και αν η ζυγαριά συνεχίσει να δείχνει το ίδιο, θα δεις τα ρούχα σου πιο φαρδιά στην περιοχή της μέσης, γιατί τα προβιοτικά προάγουν την καλύτερη πέψη και μειώνουν το φούσκωμα και τα αέρια.
3. Πες «ναι» στο λίπος, αλλά στο υγιεινό!
Περάσαμε δεκαετιές δαιμονοποιόντας όλα τα λιπαρά. Ωστόσο όλες οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά όπως π.χ. το ωμό παρθένο ελαιόλαδο, σε λογικές ποσότητες όχι απλώς δεν παχαίνουν, αλλά προάγουν το αδυνάτισμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet πάνω σε δείγμα μεγαλύτερο των 7.000 ατόμων που έκαναν δίαιτα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αδυνάτισαν μισό κιλό πιο πολύ από αυτούς που δεν έτρωγαν λιπαρά ενώ έχασαν περισσότερο λίπος από την κοιλιά. 
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν επιθυμείς να διατηρήσεις σταθερό το βάρος σου είναι καλό να μην μειώνεις τα υγιή λιπαρά. Βάλε στη διατροφή σου (σε λογικές ποσότητες) σουσάμι, ταχίνι, καρύδια, αράπικα φιστίκια, λιναρόσπορο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αβοκάντο, αμύγδαλα, αβγά με τον κρόκο (εάν βέβαια ο γιατρός σου δεν σου έχει συστήσει το αντίθετο).
4. Κράτησε το μεταβολισμό σου στα ύψη
Μην πιστεύετε στις δίαιτες εξπρές και στη γρήγορη και θεαματική απώλεια βάρους. Ερευνητές που παρακολούθησαν 14 συμμετέχοντες στην αμερικάνικη εκπομπή «The biggest loser» -όπου οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες καλούνται να χάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος- βρήκαν ότι στα επόμενα 6 χρόνια μετά το σόου, είχαν ξαναπάρει 34-45 κιλά ενώ η ταχύτητα του μεταβολισμού τους είχε επιβραδυνθεί σημαντικά. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις είναι με αργό ρυθμό (απώλεια όχι περισσότερο από μισό με ένα κιλό την εβδομάδα) και με σωματική άσκηση.
5. Μην ανησυχείς για την κληρονομικότητα
Μπορεί και οι δυο γονείς σου να είναι παχύσαρκοι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είσαι και εσύ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal. Ερευνητές του Παν/μίου του Νιουκάστλ ανέλυσαν οχτώ έρευνες που εξέταζαν πόσο αποτελεσματικοί είναι οι διάφοροι τρόποι απώλειας βάρους (δίαιτα, γυμναστική, συμπληρώματα διατροφής) για άτομα που είχαν κληρονομήσει το γονίδιο FTO από τους γονείς τους. 
Βρήκαν ότι το γονίδιο δεν επηρέαζε το πόσο βάρος θα έχαναν ότι μέθοδο και αν χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίσουν. Τελικά ο υγιεινός τρόπος ζωής, με σωστή διατροφή και μέτρια σωματική άσκηση είναι πολύ πιο σημαντικός για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους από οποιοδήποτε γονίδιο.
Από τη Λετίτσια Μουστάκη
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top