ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ποσό 500 εκατομμυρίων...
δολαρίων (466,8 εκατ. ευρώ) κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην κατάθεση του ποσού λίγες μέρες προτού ο Μπαράκ Ομπάμα παραδώσει την εξουσία στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» και έχει υποστηρίξει το τέλος της διάθεσης χρημάτων των Αμερικανών φορολογούμενων για προγράμματα του ΟΗΕ που αφορούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 2014 οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα με 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,8 δισ. ευρώ), για να χρησιμοποιηθούν από φτωχά και ευάλωτα σε κλιματικές συνθήκες κράτη για προγράμματα που θα εισαγάγουν τεχνολογίες καθαρότερων πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την αντίσταση των χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει έως τώρα 1 δισ. δολάρια (933,6 εκατ. ευρώ). Το 2014 οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν στο Ταμείο να συνδράμουν με 10 δισ. δολάρια (933 δισ. ευρώ) συνολικά στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι ανέφερε χθες ότι δεν υπάρχει καμία «καταχθόνια επιθυμία ή πρόθεση» πίσω από τη χρονική στιγμή της χορήγησης των χρημάτων, εκ μέρους της κυβέρνησης. «Δεν γίνεται με πρόθεση να προκαλέσει την αντίδραση της εισερχόμενης κυβέρνησης ή να προσπαθήσουμε να τους επιβάλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πώς θα αντιμετωπίσουν θέματα του κλίματος», πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας ότι «αυτή η επένδυση έχει σχεδιαστεί προ πολλού».

Τα χρήματα που δόθηκαν χθες προέρχονται από τις πιστώσεις του Ταμείου Οικονομικής Υποστήριξης του οικονομικού έτους 2016, όπως συνέβη και με την πρώτη χρηματοδότηση, όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα χρήματα είναι υπό τον έλεγχο του Ταμείου ενώ το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ, είναι αυτό που θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιοηθούν, σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Ο Τραμπ μπορεί να αρνηθεί να εκταμιεύσει το υπόλοιπο ποσό. Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αντιτίθενται στη χρηματοδότηση του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι το Κογκρέσο ποτέ δεν το ενέκρινε και κατακρίνοντάς το ως σπατάλη αμερικανικών πόρων.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top