ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών « Ο Προφήτης Ηλίας» Ευάγγελος ΣτεφανίδηςΠροβολή της ιστορίας των Μαρτυρικών Τόπων μέσα από τον πολιτισμό θα γίνει στο Λέχοβο Φλώρινας όπου ετοιμάζεται ένα φόρουμ Μνήμης και Παιδείας


Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών « Ο Προφήτης Ηλίας» Ευάγγελος Στεφανίδης
Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι είναι «Ολοκαύτωμα» και τι «μαρτυρικός τόπος»; Ποιος είναι ο ρόλος των Μαρτυρικών Τόπων στην ελληνική κοινωνία και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα θα συζητηθούν στο φόρουμ Μνήμης και Παιδείας με τίτλο «Μαρτυρικοί Τόποι & Θύμηση στην Ελλάδα» που θα διεξαχθεί από 19 έως 23 Μάη στο Λέχοβο Φλώρινας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών που μάλιστα επιχορηγείται από το Ελληνο-Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.
«Στόχος μας είναι η προβολή της ιδιαίτερης ιστορίας των Μαρτυρικών Τόπων και ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο πρόεδρος του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών « Ο Προφήτης Ηλίας» κ. Ευάγγελος Στεφανίδης σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή το συνέδριο. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει και ενημέρωση για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ, ωστόσο υπογράμμισε πως αυτό είναι κυρίως θέμα των πολιτικών. Συμπλήρωσε πως θέληση των διοργανωτών του συνεδρίου είναι να εστιάσουν περισσότερο σε θέματα μνήμης και στην ανάγκη να διδάσκονται στα παιδιά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα. «Θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη», τόνισε.
 
-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το συνέδριο αυτό;
-Η ιδέα για την ανάγκη ενός τέτοιου συνεδρίου στον τόπο μας, γεννήθηκε όταν σε ειδική εκδήλωση που είχαμε ως Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών με τους νέους της περιοχής μας, διαπιστώσαμε ότι οι έννοιες των λέξεων «ολοκαύτωμα» και «μαρτυρικός τόπος» που αναφέρονται και στο Λέχοβο, ήταν παντελώς άγνωστες. Όταν αργότερα, διοργανώσαμε την πρώτη ανταλλαγή νέων με την πόλη του Βερολίνου και θέμα την ιστορική μνήμη των μαρτυρικών τόπων, διαπιστώσαμε το ίδιο κενό και στα παιδιά της Γερμανίας, σε ότι αφορά την ιστορική γνώση κατά την περίοδο της ναζιστικής Γερμανικής κατοχής και των εγκλημάτων της.

-Ποιοι οι στόχοι του;
-Στόχος του Φόρουμ Μνήμης και Παιδείας είναι η προβολή της ιδιαίτερης ιστορίας των Μαρτυρικών Τόπων και ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το Φόρουμ προωθεί τη δικτύωση των ελληνικών Μαρτυρικών Κοινοτήτων μεταξύ τους, καθώς και με άλλους σχετικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό το δίκτυο επεκτείνεται με τη συμμετοχή φορέων από τη Γερμανία και επιδιώκει μια μακροχρόνια και βιώσιμη σχέση με τις Μαρτυρικές Κοινότητες της Ελλάδας. Θέλουμε μέσα από τον πολιτισμό να προβληθεί η ιστορία των Μαρτυρικών Πόλεων. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν την ιστορία και είναι απαράδεκτο που δεν διδάσκεται η ιστορία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη.
 
-Ανάμεσα στους ομιλητές είναι και άτομα που πρωτοστάτησαν στο δικαστικό αγώνα διεκδίκησης αποζημιώσεων για την σφαγή του Διστόμου. Σε τι στάδιο βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων;
-Καταρχήν να σας ενημερώσουμε ότι το χωριό μας το Λέχοβο, συμμετέχει ως μαρτυρικός τόπος, στο Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας, αφού στον τόπο μας τον Ιούλιο του 1943, οι Γερμανοί κατακτητές επί 4 ολόκληρες ημέρες έκαιγαν το χωριό, στο οποίο κάθε χρόνο, οργανώνουμε εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του οικισμού. Στο συνέδριο μας λοιπόν, αποφασίσαμε μεταξύ άλλων να καλέσουμε άτομα που γνωρίζουν ιδιαίτερα το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, προκειμένου να ενημερωθούμε και εμείς αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες, για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα το θέμα αυτό.

-Το συνέδριο επιχορηγείται από το Ελληνο-Γερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. Τι ακριβώς είναι αυτό το Ταμείο και πώς έγινε δυνατό να βρεθεί χρηματοδότηση από γερμανικές πηγές, τι στιγμή που μιλάμε για μαρτυρικές πόλεις;
-Το Ελληνο-γερμανικό Ταμείο για το μέλλον, είναι ένα ταμείο που χρηματοδοτεί μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα, με σκοπό την δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων για την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών Δήμων και οικισμών, σε κάτι που έχει χαρακτηριστεί και ως «πολιτισμός μνήμης», ο οποίος πιλοτικά υλοποιείται και σε σχολεία. Έχοντας πολλά χρόνια δράσεων και εκδηλώσεων στην περιοχή μας για το Ολοκαύτωμα του τόπου μας και την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μας, ενημερωθήκαμε κάποια στιγμή ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από αυτό το ταμείο στην Γερμανία, προκειμένου να υποστηριχθούν κοινές δράσεις της κοινωνίας των πολιτών σε Ελλάδα και Γερμανία. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, καταθέσαμε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την χρηματοδότηση αυτού του συνεδρίου μνήμης και παιδείας, το οποίο φυσικά στηρίζουν και συμμετέχουν οι τοπικές αρχές και φορείς της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Χρήσιμα
-Στο φόρουμ θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και προσωπικότητες που ασχολούνται εδώ και χρόνια με τα θέματα των μαρτυρικών οικισμών στην Ελλάδα, όπως ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων Γεώργιος Λαζουράς, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση και η Δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου Δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη, όπου με πρωτοβουλία του το 1997 ως Νομάρχης Βοιωτίας τότε, ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας διεκδίκησης αποζημιώσεων για την σφαγή του Διστόμου.

-Το συνέδριο έχει τη στήριξη του Δήμου Αμυνταίου. Τη στήριξή τους έχουν εκφράσει επίσης ο Δήμος Καλαβρύτων, ο Δήμος Σουλίου, η Κοινότητα Λιγκιάδων, η Κοινότητα Κομμένου και οι γειτονικές Κοινότητες Πύργων και Μεσόβουνου, καθώς και άλλοι φορείς Μαρτυρικών Τόπων της Ελλάδας.
Eπαφή: lechoconference@gmail.com
Facebook: facebook.com/lechoconference
Tηλ.: +49 15773282462
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top