ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ,
το οποίο είχε παλαιότερα χάσει από ακρωτηριασμό και τα δύο χέρια και πόδια του εξαιτίας μιας σοβαρής λοίμωξης και της επακόλουθης σήψης, είναι ο νεότερος ασθενής στον κόσμο, στον οποίο έγινε με επιτυχία διπλή μεταμόσχευση των δύο άνω άκρων. Είχε προηγηθεί το 2011 μια ανάλογη διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων σε ενήλικο.

Η δεκάωρη χειρουργική επέμβαση στον μικρό Ζάιον Χάρβεϊ έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια από 40μελή διεπιστημονική ομάδα γιατρών και άλλων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Σκοτ Λέβιν της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πριν την επέμβαση έπρεπε να εντοπισθεί ο κατάλληλος (ανώνυμος) δωρητής των προς μεταμόσχευση χεριών.

Το αγόρι είχε ήδη μάθει να τρώει, να γράφει, ακόμη και να παίζει βιντεοπαιγνίδια χωρίς χέρια. Τώρα, δηλώνει ανυπόμονο να πιάσει μπάλα στα νέα χέρια του. Χάρη εξάλλου στην τοποθέτηση τεχνητών κάτω άκρων, ο Χάρβεϊ μπορεί επίσης να περπατά, να τρέχει και να πηδά πολύ καλά.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η διπλή μεταμόσχευση άνω άκρων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς οι γιατροί έπρεπε να συνδέσουν με επιτυχία στο σώμα του αγοριού τα χέρια και τα μπράτσα του δωρητή, με όλα τους τα αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, μυς, τένοντες, δέρμα κ.α.

Το αγόρι παίρνει καθημερινά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε το σώμα του να μην απορρίψει ως ξένα τα μοσχεύματα. Ο μικρός, ο οποίος επίσης έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έχει ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρών, θα μείνει μερικές ακόμη εβδομάδες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και μετά θα πάει στο σπίτι του.
hands_2
hands1_1
hands2_1
hands3_1
hands5_1
loading...
 
Top