ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ενα γιγάντιο παγόβουνο -περίπου έξι φορές το μέγεθος του Μανχάταν- και πλέον ένα από τα μεγαλύτερα «ελεύθερα» παγόβουνα που έχον καταγραφεί μέχρι σήμερα, αποκολλήθηκε πρόσφατα από παγετώνα της Ανταρκτικής και κατευθύνεται στον ανοιχτό ωκεανό...

Η παγετωνολόγος της NASA Κέλι Μπράντ δήλωσε την Τετάρτη ότι το παγόβουνο καλύπτει περίπου 2660 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει 500 μέτρα πάχος. Γνωστό και ως Β31, το συγκεκριμένο παγόβουνο έφυγε από τον παγετώνα Pine Island Glacier της Ανταρκτικής τον περασμένο Νοέμβριο.
«Είναι αρκετά μεγάλο και χρειάζεται παρακολούθηση» δήλωσε η Μπραντ μιλώνας στη Huffington Post σε τηλεφωνική συνέντευξη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ με οργανώσεις όπως το Εθνικό Κέντρο Πάγου μελετούν δεκάδες παγόβουνα κάθε στιγμή.
Ωστόσο προς το παρόν, η τρέχουσα θέση του παγόβουνου δεν είναι σε περιοχή που απειλεί σε μεγάλο βαθμό τα πλοία: «Δεν υπάρχει πολλή θαλάσσια κυκλοφορία εκεί κάτω και προς το παρόν δεν αποτελεί απειλή για τις θαλάσσιες οδούς.»
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό το παγόβουνο , όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και επειδή προέρχεται από μια απροσδόκητη θέση. Η κρυσταλλική ρωγμή που δημιούργησε το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2011, σύμφωνα με την Μπραντ, από το Κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA.
Ο παγετώνας Pine Island Glacier έχει μελετηθεί προσεκτικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, επειδή λεπταίνει και διαλύεται ταχύτατα και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top