ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι.
- Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης και 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιάσει βρασμό.
- Μόλις πιάσει βρασμό το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για 20 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά τρυπάμε το χταπόδι με ένα πιρούνι. Αν τσιμπιέται άνετα σημαίνει πως είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
- Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τις βίδες.
- Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα που έβρασε το χταπόδι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, σοτάρουμε 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και σβήνουμε με 1/2 φλ. τσαγιού κρασί. Αφήνω 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια κονκασέ), πιπέρι και αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στις βίδες.
![servings](https://www.mednutrition.gr/images/servings.png)
Για 4 άτομα
![cook](https://www.mednutrition.gr/images/cook.png)
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι, 1 ½ κιλό περίπου
- 1 πακέτο βίδες
- 1 φλ. τσαγιού ροζέ ή κόκκινο κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
606
30,3%
Λιπαρά
6g
7,9%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1g
36,7%
Φυτικές Ίνες
4g
15,4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Το χταπόδι αποτελεί
έναν εξαιρετικό πιάτο με θαλασσινά που μπορείτε να το καταναλώσετε
οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής ή
στις καλοκαιρινές σας διακοπές.
Καλή σας απόλαυση!
Χταπόδι
Το χταπόδι αποτελεί πλούσια πηγή ψευδαργύρου, μαγγανίου, χαλκού, σεληνίου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, ενώ περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που συναντάς συνήθως στο κοτόπουλο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό σαν γεύμα αν έχετε αυξημένες τιμές λιπιδίων. Ακόμη, αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου καλύπτοντας εξολοκλήρου τις απαιτήσεις ενός ενήλικα άντρα και σχεδόν τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τις γυναίκες.Ντομάτα και Ελαιόλαδο
Η ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, E και Α, σε φλαβονοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το λυκοπένιο, ιδιαίτερα, φαίνεται ότι έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, ενώ σε συνδυασμό με την προσθήκη ελαιόλαδου στη συνταγή, αυξάνεται η καρδιο-προστατευτική δράση της συνταγής.Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφική αξία της συνταγής;
Αν επιθυμείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα της συνταγής σε φυτικές ίνες, αντικαταστήστε τις απλές βίδες του εμπορίου με αυτές που αναγράφουν ότι είναι ολικής αλέσεως. Με αυτό τον τρόπο, προσλαμβάνετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες που σας μειώνουν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετατρέπετε τη συνταγή σε μια καλή επιλογή για διαβητικούς.Μικρή συμβουλή
Για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα προσλάβετε από τη συγκεκριμένη συνταγή, περιορίστε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε στο τσιγάρισμα ή παραλείψτε το τελείως από το συγκεκριμένο βήμα. Η συνταγή αυτή αποτελεί ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού σας. Μη ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με φρέσκα λαχανικά εποχής και να μας πείτε πώς σας φάνηκε.Καλή σας απόλαυση!
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.