οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Η όραση είναι μια από τις πολλές λειτουργίες που συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Ο ρόλος της διατροφής στην όραση καθίσταται σημαντικός καθώς ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, έχουν σαν αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων του οργανισμού και κατ’ επέκταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως:
η λουτείνη η ζεαξανθίνη και η μέσος ζεαξανθίνη ασκούν προστατευτική δράση από την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία στο σπανάκι, το μπρόκολο κίτρινες πιπεριές και στο καλαμπόκι.
Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, με κυριότερη τη δράση του δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (όπως π.χ. ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός) προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Πηγή
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.