κανείς να είναι σε θέση να σκιαγραφήσει με σιγουριά την επόμενη μέρα. Την ίδια ώρα, το θερμόμετρο των πολεμικών προετοιμασιών σε Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ ετοιμάζεται να χτυπήσει «κόκκινο», ενδεικτικό του πολεμικού... πυρετού στη Συρία, όπου το ρολόι δείχνει σχεδόν μηδέν!
Όπως είναι φυσικό, λόγω της γεωπολιτικής εγγύτητας της Ελλάδας στην «καυτή» περιοχή της Συρίας, αν το χειρότερο σενάριο της πολεμικής σύγκρουσης πραγματοποιηθεί, δημιουργούνται φόβοι ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν σημαντικά και τη χώρα μας, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και οικονομικό, με έμφαση στην τουριστική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.
Πολιτικά πρόσωπα, γεωπολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της ελληνικής αγοράς επικεντρώνουν τους φόβους τους σε τουλάχιστον πέντε τομείς.
Επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης
Αν και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα δείχνουν περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, μια διεθνής πολεμική σύρραξη τέτοιου επιπέδου αναμένεται να προκαλέσει τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε πιο ασφαλείς περιοχές, και σχεδόν σίγουρα την προσπάθεια προσέγγισης της Ευρώπης από μεγάλο όγκο προσφύγων με βασική πύλη εισόδου την Ελλάδα.
Αλλαγή της γεωπολιτικής σκακιέρας
Η πρόσφατη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με τη δικαιολογία της προστασίας των συνόρων του ΝΑΤΟ καθιστούν ξεκάθαρη την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να κυριαρχήσει επιθετικά στις εξελίξεις στην περιοχή με σκοπό να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα του και τους συμμάχους του στη Συρία την επόμενη ημέρα της σύγκρουσης.
Αν και η πρόσφατη σύναψη στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία -έπειτα και από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου από ρωσική εταιρεία- έχει απομακρύνει την Τουρκία από τα κράτη της Δύσης, ο Ερντογάν δείχνει να βρίσκεται ακόμη σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως καθίσταται αντιληπτό και από την έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες χθες 11 Απριλίου.
Ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτήματα ως προς τη στάση που η τουρκική διπλωματία θα επιλέξει να κρατήσει αν οι αμερικανικές πολεμικές απειλές πραγματοποιηθούν και η Ρωσία απαντήσει αντίστοιχα όπως έχει ήδη διαμηνύσει. Όπως επίσης πώς οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη τις διευκολύνσεις που θα κληθούν Ελλάδα και Τουρκία να παράσχουν ξεχωριστά στη συμμαχική δύναμη των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στο πλαίσιο της Νατοϊκής Συμμαχίας.
Ισλαμιστική τρομοκρατία
Αν και η Ελλάδα, ως βασική πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών, δημιουργείται φόβος ότι το εν λόγω δεδομένο θα αλλάξει αν η Ελλάδα κληθεί να παρέχει διευκολύνσεις στα πολεμικά σχέδια των στις ΗΠΑ, τα οποία ενδεχομένως περιλαμβάνουν τη χρήση των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα και τη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Χτύπημα στην οικονομία
Σχεδόν δεδομένο θεωρείται ότι από μία πιθανή πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε πολυεθνικές δυνάμεις θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και άνοδο των επιτοκίων, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε έξοδο στις αγορές, δανεισμό με ευνοϊκότερα επιτόκια και ενδεχομένως ελάφρυνση του χρέους.
Οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό
Μια ενδεχομένη πολεμική σύρραξη μπορεί να επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί και τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε αν η πολεμική ένταση στην περιοχή παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι θα εμπλακεί η Ελλάδα στην περίπτωση πολέμου στη Συρία
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κομβικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της Σούδας σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ στη Συρία.
Όπως μεταδίδουν στρατιωτικά portals κι ειδησεογραφικά δίκτυα, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου, συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.
Επιπλέον, όμως, το αμερικανικό κατασκοπευτικό φέρεται να συνέλλεξε στοιχεία και για τις κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Πηγές ανέφεραν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε το αεροσκάφος θα επηρεάσουν την απόφαση Τραμπ για πιθανή επίθεση στη Συρία.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, τις τελευταίες ημέρες, πάντως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη βάση της Σούδας, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ.
Διαχρονικά, η βάση της Σούδας λειτουργεί υποστηρικτικά στα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών, διευκολύνοντάς τα. Πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσεων.
Ο διαχρονικός ρόλος της Σούδας σε περιόδους κρίσης
Η βάση της Σούδας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετούς πολέμους στις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές.
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973. Ο κόλπος της Σούδας απεδείχθη ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό Ναυτικό σε ό,τι αφορά στον ανεφοδιασμό του Έκτου Στόλου.
Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, η βάση της Σούδας εξυπηρέτησε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ είτε ως κατασκοπευτικό κέντρο, είτε ως κέντρο για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών αεροπορικών επιθέσεων.
Παρόμοιο ρόλο έπαιξε και στην επίθεση των ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986.
Καίριος ήταν, τέλος, ο ρόλος της βάσης και στους πολέμους στον Περσικό Κόλπο το 1991 (Καταιγίδα της Ερήμου) και το 2003 (Σοκ και Δέος).
Πηγή: newsbomb
Πηγή: https://ift.tt/2AgrrNC
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.