ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

2




Διακόσμηση βρεφικού δωματίου

Συμβουλές για διακόσμηση βρεφικού δωματίου, χρωματικούς συνδυασμούς, απαραίτητων επίπλων και σωστού φωτισμού.

Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η διακόσμηση του βρεφικού υπνοδωματίου θα πρέπει να γίνει λίγους μήνες πριν τον ερχομό του βρέφους ή τις πρώτες μέρες πριν καλωσορίσετε το νεογέννητο μωρό στο σπίτι σας. Η συγκεκριμένη προετοιμασία, συνήθως, προκαλεί άγχος στους γονείς. Ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μωρό στην οικογένεια.
Είναι μια εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία που γεμίζει τους γονείς με προσμονή για τις μέρες που πρόκειται να έρθουν. Θέλουν όλα να είναι έτοιμα και να έχουν κάνει τις καλύτερες επιλογές. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο χαλαροί γίνεται και να το απολαύσετε. Βάλτε όλη την θετική σας ενέργεια για την δημιουργία του πρώτου δωματίου του νεογέννητου μωρού σας.
Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να ψάχνετε ιδέες για την διακόσμηση και τα χρώματα του δωματίου, τόσο πιο γρήγορα θα θελήσετε να ξεκινήσετε. Γι’ αυτό, στον συγκεκριμένο οδηγό θα σας δώσουμε συμβουλές για το τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το δωμάτιου του μωρού σας. Από την διακόσμηση και τα χρώματα μέχρι και τα κατάλληλα έπιπλα.

Η σωστή επιλογή κούνιας και στρώματος

Κούνια μωρού
Η κούνια ή το κρεβατάκι του μωρού είναι το επενδυτικό κομμάτι σε βρεφικό δωμάτιο. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι ένα προσωρινό στοιχείο και δεν αξίζει τα έξοδα, αλλά πολλά παιδιά κοιμούνται στις κούνιες τους για τρία ή περισσότερα χρόνια. Επίσης, αν σκοπεύεται να έχετε περισσότερα παιδιά, προτιμήστε κάτι ανθεκτικό που αντέχει στο χρόνο.
Advertisement
Το βασικότερο δίλημμα που θα σας απασχολήσει είναι αν θα πρέπει να αγοράσετε κρεβάτι ή κούνια. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο έπιπλα είναι ότι στη κούνια ανεβοκατεβαίνουν τα πλαϊνά κάγκελα, ενώ στο κρεβάτι ανεβοκατεβαίνει το στρώμα (ρυθμίζεται δηλαδή το ύψος του ανάλογα με την ηλικία του μωρού).
Γενικά, η κούνια είνα μικρότερη, κοντύτερη και στενότερη από το κρεβάτι. Επομένως, την καθιστά άβολη για παιδιά άνω των τριών ετών. Σε αντίθεση με το κρεβάτι, όπου τα κάγκελα αφαιρούνται και η κάτω πλευρά κονταίνει, μπορεί πολύ εύκολα να κοιμηθεί εκεί ένα παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. έως 5 ετών).
Κούνια μωρού
Βέβαια, η πιο οικονομική ιδέα για το βρεφικό δωμάτιο είναι να προτιμήσετε την κούνια (υπολογίζοντας και το ποσό για το στρώμα). Αν, όμως, επιλέξετε κρεβατάκι, καλό θα είναι να ξέρετε ότι οι τιμές τους στα περισσότερα καταστήματα δεν πέφτουν κάτω από 400-500 .
Προτού αγοράσετε το κρεβατάκι ή την κούνια του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας. Τα πρότυπα ασφάλειας έχουν εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Δεδομένου ότι αυτό είναι το μόνο μέρος που θα αφήσετε το μωρό σας μόνο, αξίζει να επενδύσετε σε κάτι ποιοτικό.

Στρώμα

Λευκή κούνια μωρού
Το στρώμα που θα επιλέξετε είναι εξίσου σημαντικό με τον σκελετό της κούνιας. Γι’ αυτό πριν το αγοράσετε, εμπιστευθείτε μία εταιρία που εξειδικεύεται στα βρεφικά στρώματα. Καθώς, θα πρέπει να παρέχει άνεση και να ακολουθεί τις «καμπύλες» του σώματος του μωρού. Φυσικά, χωρίς να το πιέζει, αλλά να στηρίζει πλήρως την σπονδυλική του στήλη.
Καλό θα είναι τα στρώματα που θα αγοράσετε να είναι φτιαγμένα από οικολογικά υλικά, ώστε να είναι φιλικά προς το δέρμα του μωρού. Γενικά, οι τιμές στις βρεφικές κούνιες ξεκινούν από 80 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τα 250. Επίσης, υπολογίστε επιπλέον 50 με 70 ευρώ για το βρεφικό στρώμα.

Κλινοσκεπάσματα μωρού

Κλινοσκεπάσματα
Ο συνδυασμός του βρεφικού κρεβατιού με τα κλινοσκεπάσματα μπορούν να αποτελέσουν την δημιουργία ενός φανταστικού καταφύγιου για το μωρό σας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά μοντέρνα σχέδια και χρώματα, ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας στυλ διακόσμησης.
Ψάξτε για κλινοσκεπάσματα που είναι μαλακά στην αφή και αποτελούνται από 100% βαμβάκι, για να κρατάτε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας «ευτυχισμένο». Επιλέξτε το κατάλληλο σκέπασμα για το μωρό σας ανάλογα την εποχή. Για παράδειγμα, προτιμήστε βελουτέ κουβέρτες ή παπλώματα για το χειμώνα και πικέ κουβερτάκια για το καλοκαίρι.

Διάφορα απαραίτητα έπιπλα

Βρεφικό δωμάτιο
Πριν αγοράσετε τα απαραίτητα έπιπλα να θυμάστε να επιλέγετε έπιπλα το οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλλού εκτός του βρεφικού δωματίου. Όπως, για παράδειγμα, φωτιστικά και βιβλιοθήκες τα οποία μπορούν να μεταφερθούν σε ένα άλλο δωμάτιο όταν το μωρό σας μεγαλώσει.
Προτιμήστε έπιπλα στο χρώμα του ξύλου ή λευκά, ώστε να συνδυάζονται εύκολα με όλα τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία. Πάμε, λοιπόν,  να δούμε ποια είναι τα απαραίτητα έπιπλα για κάθε βρεφικό δωμάτιο.

Αλλαξιέρα

Αλλαξιέρα
Η αλλαξιέρα είναι το δεύτερο βασικό έπιπλο για ένα βρεφικό δωμάτιο. Για να επιλέξετε το σωστό έπιπλο-αλλαξιέρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν είναι ιδανική και ευρύχωρη για το μωρό σας, ακόμη και αν αυτό μεγαλώσει. Επιλέξτε μια αλλαξιέρα που μπορείτε να αποθηκεύεται σε αυτή ότι χρειάζεστε για την αλλαγή πάνας.
Αν τώρα, έχετε αλλαξιέρα που τοποθετείτε πάνω σε κάποιο έπιπλο, σιγουρευτείτε ότι δεν προεξέχει κάποιο τμήμα της στο κενό. Βέβαια, καλό θα είναι να έχετε ένα λουρί ασφαλείας, ώστε να είναι σταθερή.

Κουνιστή πολυθρόνα

Καρέκλα
Η κουνιστή πολυθρόνα είναι ένα αξεσουάρ το οποίο θα σας βοηθήσει να νανουρίζει το μωρό σας, και ταυτόχρονα να κοιμίζει και εσάς. Επιλέξτε μια κουνιστή πολυθρόνα με «χέρια» για να στηρίζετε τους κουρασμένους βραχίονες σας. Βεβαιωθείτε ότι το ύψος της πλάτης της καρέκλας είναι άνετο, και αν δεν είναι, σκεφτείτε να προσθέσετε ένα μαξιλάρι για επιπλέον οσφυϊκή υποστήριξη.
Αν διαθέτετε αρκετά χρήματα, επενδύστε σε μια όμορφη κουνιστή πολυθρόνα που αργότερα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο. Τέλος, προτιμήστε μια κουνιστή καρέκλα η οποία θα είναι όμορφη και θα αντανακλά το γούστο σας. Ενδεχομένως, το έπιπλο αυτό να αποτελεί πολυτέλεια. Ωστόσο, μία απλή πολυθρόνα κάνει μια χαρά τη δουλειά της, ενώ μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε μία πολυθρόνα του καθιστικού σας.

Αποθηκευτικοί χώροι

Βρεφικό δωμάτιο
Παιχνίδια, πάνες, βιβλία, ρούχα, αξεσουάρ, όλα πρέπει να αποθηκευτούν κάπου. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ψάχνετε χώρους αποθήκευσης στο βρεφικό δωμάτιο. Επιλέξτε χώρους που ταιριάζουν στις ανάγκες σας για τώρα και το μέλλον. Για παράδειγμα, το μωρό σας δεν θα φοράει πάντα πάντες, επομένως προτιμήστε το καλάθι που θα βάζετε τις πάνες να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάτι άλλο στο μέλλον.
Ένας μικρό μπαούλο για να αποθηκεύσετε τις κουβέρτες του μωρού σας μπορεί πολύ έυκολα να μετατραπεί σε κουτί παιχνιδιών, όταν το μικρό σας μεγαλώσει. Τοποθετήστε στους τοίχους που είναι κοντά στην αλλαξιέρα μερικά ράφια για να ακουμπήσετε εκεί τα απαραίτητα αξεσουάρ του μωρού σας (πχ λοσιόν, θερμόμετρο, ψαλίδι νυχιών κλπ.).
Ένα καλάθακι για να αποθηκεύσετε τα ρούχα του μωρού είναι η ιδανική λύση για τα βρεφικά δωμάτια. Οι κρεμάστρες δεν θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμες για τη μεγιστοποίηση του χώρου με τέτοια μικροσκοπικά ρούχα. Μερικά τέτοια καλαθάκια μπορούν να αποθηκεύσουν αργότερα τα παιχνίδια και τα είδη τέχνης του παιδιού σας. Τέλος, μια κρεμάστρα τοίχου πίσω από την πόρτα είναι μια πρακτική λύση για να κρεμάτε τα μπουρνουζάκια του μωρού ή ότι άλλο χρειαστεί.

Διακόσμηση βρεφικού δωματίου

Βρεφικό δωμάτιο
Τώρα που έχετε πάρει μια ιδέα με τα βασικά κομμάτια επίπλωσης ας προχωρήσουμε σε ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι: την διακόσμηση. Η διακόσμηση του βρεφικού δωματίου είναι ένα από τα πιο ευχάριστα σημεία όλης αυτής της περιόδου αναμονής μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας.
Επιλέξτε ένα θέμα ή στυλ διακόσμησης που σας αρέσει και κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση. Το χαλί είναι ένα εξαιρετικό αξεσουάρ για να ξεκινήσετε την όλη διαδικασία, καθώς προσθέτει προσωπικότητα σε όλο το χώρο. Απλά, προσέξτε το είδος και το στυλ. Γενικά, επιλέξτε ένα χαλί που καθαρίζεται εύκολα και δεν φθείρεται.
Βρεφική κουρτίνα
Οι κουρτίνες είναι εξίσου ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στον σχεδιασμό των βρεφικών δωματίων. Επιλέξτε κουρτίνες με μια ενσωματωμένη επένδυση «μαυρίσματος», έτσι ώστε να μπορείτε να σκουρύνετε το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της μέρας.
Για μια πιο παιχνιδιάρικη διακόσμηση συνδυάστε μονόχρωμες κουρτίνες και βάλτε στο τελείωμα φουντάκια και κορδέλες. Όταν το παιδί μεγαλώσει αφαιρέστε τα φουντάκια, και κρατήστε την ίδια κουρτίνα. Γενικά, οι DIY κατασκευές για το βρεφικό δωμάτιο είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Συμβουλή: Διακοσμήστε το βρεφικό δωμάτιο με τέτοιο τρόπο ακόμα και αν δεν γνωρίζετε το φύλο του. Αποφύγετε τα κλασσικά πρότυπα του ροζ και του μπλε, και προτιμήστε μερικά ουδέτερα χρώματα.

Χρώματα για το βρεφικό δωμάτιο

Πορτοκαλί βρεφικό δωμάτιο
Η πρώτη σκέψη για το χρώμα των τοίχων του βρεφικού δωματίου είναι τα κλασσικά χρώματα γαλάζιο και ροζ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα χρώματα που είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο δωμάτιο.
Αξίζει να ξέρετε ότι τα χρώματα επιδρούν στο βρεφικό δωμάτιο, οπότε μην μείνετε στις κλασσικές επιλογές. Καθώς, μελέτες έχουν δείξει πως το βρέφος επηρεάζεται από τα χρώματα που έχει στο χώρο του και αυτά επηρεάζουν την ψυχική του κατάσταση. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μία σωστή επιλογή χρώματος για όλα τα παιδιά.
Τα χρώματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες τα «ζεστά» και τα «ψυχρά». Στα ζεστά συναντάμε το πορτοκαλί, το κόκκινο, το κίτρινο και το ροζ. Τα ζεστά χρώματα ταιριάζουν σε ήμερα και ντροπαλά παιδιά, καθώς τονώνουν το μυαλό. Στα ψυχρά ανήκει το πράσινο, το μπλε, το λευκό και το μωβ. Αυτά τα χρώματα είναι ιδανικά για ζωηρά παιδιά, αφού τα βοηθούν να ηρεμούν.

Φωτισμός

Φωτισμός βρεφικού δωματίου
Η ιδανική επιλογή φωτισμού για το βρεφικό δωμάτιο είναι να υπάρχει αρκετό φυσικό φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Σίγουρα υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ή έστω μια μπαλκονόπορτα. Το φυσικό φως συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας του ατόμου και βοηθάει στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών.
Παράλληλα, παράγει την βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη στην αναπτύξη των παιδιών για υγιή δόντια και οστά. Βέβαια, μην τοποθετήσετε την κούνια ακριβώς μπροστά ή δίπλα από το παράθυρο, καθώς το δέρμα των μωρών είναι ευαίσθητο και χρειάζεται πάντα προστασία από τον ήλιο.

Κεντρικό φωτιστικό

Φωτισμός βρεφικού δωματίου
Ο κεντρικός φωτισμός του βρεφικού δωματίου είναι πολύ σημαντικός. Επιλέξτε ένα απλό φωτιστικό, όχι πολύ μεγάλο, και τοποθετήστε το όσο πιο κοντά στο ταβάνι για να μην ενοχλείτε τα μάτια του μωρού. Προτιμήστε λάμπες με θερμό χρώμα φωτισμού περίπου 2700-3000Κ, προκειμένου να δημιουργήσετε μια ήρεμα ατμόσφαιρα για το μωρό.
Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο είναι να τοποθετήσετε ένα Dimmer αντί για διακόπτη. Με τα Dimmer μπορείτε να αυξομειώνετε την ένταση της λάμπας, ώστε να μην είναι ενοχλητικό το φως στο μωρό σας.

Φωτάκι νυχτός

Φωτάκι νυχτός
Αναμφισβήτητα, τα νεογέννητα μωρά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, γι’ αυτό το φωτάκι νυχτός είναι μια χρήσιμη επιλογή. Τα φωτάκια νυχτός μπορεί να είναι πρίζας ή μπαταρίας, ενώ δεν θα πρέπει να φωτίζουν υπερβολικό. Καλό θα είναι να περιέχουν και ενα χρωματισμό στο φως.
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

  1. Γεια σας! έχετε πολύ ωραίο γούστο και δέιχντε να έχετε εντρυφήσει στα του παιδικού δωματίου! Θα γίνω νονά τον Σεπτέμβρη και θέλω να κάνω δώρο κρεβάτι με στρφώμα και να κάνω την αγορά τώρα άμεσα δεδομένου ότι αυτή η στιγμή έχει μεν στρωματακι αλλά (δανεικό). Το μωρό τώρα αυτή τη στιγμή είναι 4 - 5 μηνών... και βρήκα βρεφική σειρά στο σάιτ της elite strom https://elitestrom.gr/product-category/baby-line-en/?lang=en Μέχρι ποια ηλικία θα το έχει; "αξίζει" να του πάρω βρεφικό ή σε κανα χρόνο πχ θα θέλει παιδικό στρώμα. Κι επισης ποιο θεωρείται καλύτερο απο αυτά του σάιτ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας - τα διάβασα με προσοχή όλα και ειναι πραγματικά πολυ ενδιαφέροντα! Θα γινω νονα τον Σεπτέμβρη και επειδή το κρεβατάκι του μωρού (4-5 μηνών) ειναι δανεικό για τώρα άμεασα σκεφτόμουν να του πάρω κούνια και στρώμα καινουρια. αξίζει τον κόπο λέτε; βρήκα κάτι βρεφικά στρώματα στο σάιτ της elite strom πόσο καιρό κοιμούνται σε αυτά; μήπως να έκαν υπομονή και να έπαιρνα παιδικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top