ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Αν έχετε τρυπημένα αφτιά, ίσως είστε εξοικειωμένοι με το φαινόμενο που κάποιοι αποκαλούν «τυρί αφτιών». Εάν δεν το γνωρίζετε, ίσως σας βοηθήσει η περιγραφή: μια κολλώδης ουσία με καστανό-γκρι χρώμα. Συσσωρεύεται σε τμήματα των σκουλαρικιών, στις άκρες και στη βάση τους. Έχει μια παράξενη οσμή, εξ ου και το ψευδώνυμο «τυρί αφτιών».

Το πρόβλημα είναι πως επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών. Το 72% όλων των ανθρώπων που έχουν τρυπήσει τα αφτιά τους, είναι γυναίκες. Παρόλο που είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, συνήθως δεν αποτελεί θέμα συζήτησης.

Παρακάτω θα μάθετε αρκετά πράγματα που ίσως δώσουν απάντηση στις απορίες σας.

Τι είναι το «τυρί αφτιών»;
Για να είμαστε ειλικρινής, μάλλον δεν θα σας αρέσει η απάντηση.

Είναι η συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος, σμήγματος (ελαίων) και οποιωνδήποτε προϊόντων μαλλιών και ομορφιάς, που προσγειώνονται στην περιοχή του λοβού. Συσσωρεύονται σε μια πρασινωπή-καφέ-γκρίζα πάστα που αρχίζει να γίνεται κολλώδης καθώς αναπτύσσονται τα βακτήρια, δίνοντας την οσμή τυριού.


Γιατί δημιουργείται;
Η εμφάνισή του είναι απόλυτα φυσική για όσους έχουν τρυπημένα αφτιά. Εμφανίζεται για τον ίδιο λόγο που δημιουργείται και κάθε είδος νεκρού δέρματος. Το σώμα αντικαθιστά συνεχώς τα νεκρά κύτταρα και μερικά αφήνονται πίσω.

Το δέρμα γίνεται λιπαρό αν φράξουν οι πόροι και δεν κάνετε απολέπιση στο πρόσωπο. Οι φτέρνες γίνονται ξηρές και σκάνε αν δεν απολεπίσετε τα πόδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αφτιά. Συνδυάζεται η λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής με αυτό των αφτιών που είναι λίγο πιο δύσκολο να καθαριστεί, και το αποτέλεσμα είναι εμφανές.


Ποιοι κινδυνεύουν από αυτό;
Σχεδόν όσοι άνθρωποι έχουν τρυπημένα αφτιά, ίσως το εμφανίσουν. Ωστόσο, μερικοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αν έχετε πρόσφατα τρυπήματα που μόλις θεραπεύτηκαν, ενδέχεται να είστε σε υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ίσως αντιδράσει στη νέα πληγή με την παραγωγή επιπλέον κυττάρων δέρματος. Αυτό ισχύει επίσης, αν έχετε σκουλαρίκια που ποτέ δεν βγάζετε ή εάν είστε μεγαλύτεροι ηλικιακά και οι τρύπες αρχίζουν να τεντώνονται.
Πώς να απαλλαγείτε από το «τυρί των αφτιών»;

#1 Βγάλτε τα σκουλαρίκια σας
Αν εμφανιστεί αυτό το σμήγμα, πρέπει να αφαιρέσετε τα σκουλαρίκια και να αφήσετε τα αφτιά να αναπνεύσουν. Αν φοράτε τα ίδια σκουλαρίκια για εβδομάδες, στο τέλος θα χρειαστούν αέρα για να αναζωογονηθούν.

Να θυμάστε πως αν έχετε μόλις τρυπήσει τα αφτιά σας, δεν πρέπει να αφαιρέσετε τα σκουλαρίκια μέχρι να μιλήσετε με τον άνθρωπο που έκανε τις τρύπες. Είναι πιθανό να μην έχετε πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να απολυμαίνετε τα ανοίγματα.


#2 Καθαρίστε τα αφτιά σας
Αφού βγάλατε τα σκουλαρίκια, πρέπει να πλύνετε καλά τα αφτιά σας. Ξεκινήστε με ένα απαλό σαπούνι και ένα μαλακό πανί καθαρισμού. Τρίψτε τα αφτιά μπροστά και πίσω και απολεπίστε όλο το νεκρό δέρμα.

Αν δείχνουν ερεθισμένα, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια αντιβακτηριδιακή αλοιφή. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα, ώστε να βοηθήσετε τους λοβούς να ανακάμψουν από την απολέπιση.

#3 Πλύντε ή αντικαταστήστε τα κοσμήματά σας
Αφήστε τους λοβούς να αναπνεύσουν και πλύνετε τα κοσμήματα. Αν θέλετε να φορέσετε τα ίδια σκουλαρίκια, καθαρίστε και στεγνώστε τα καλά. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε τα με ένα καθαρό ζευγάρι.

Θα πρέπει να καθαρίζετε όλα τα σκουλαρίκια αφού τα φορέσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήπιο σαπούνι ή υγρό πλυντηρίου πιάτων με ένα μαλακό πανί για να καθαριστεί το μέταλλο. Προσέξτε τα μαλακά πετράδια όπως το οπάλιο, το μαργαριτάρι ή το τυρκουάζ.

#4 Μην το παρακάνετε
Μόλις καθαρίσετε τα αφτιά σας, φροντίστε να μην τα τρίψετε πάρα πολύ.
Η απολέπιση είναι μια ωραία τέχνη. Θέλετε να κρατήσετε τα τρυπήματα καθαρά, αλλά δεν θέλετε να βλάψετε το δέρμα. Εάν τρίβετε τα αφτιά σας πολύ συχνά, μπορεί να ερεθιστούν και να δημιουργηθούν λοιμώξεις.


#5 Κρατήστε τα καθαρά
Για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση αυτού του σμήγματος, φροντίστε να διατηρείτε το περιβάλλον γύρω από τα αφτιά σας υγιές και καθαρό. Αλλάξτε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες για να αποφύγετε τη συσσώρευση σμήγματος. Φροντίστε να πλένετε συχνά τα μαλλιά και να ξεπλένετε τακτικά τους λοβούς των αφτιών.

Μην ξεχνάτε να αλλάζετε και να καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας συχνά.
Πηγή: tilestwra.com 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top