Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα για εντός των χρονοδιαγραμμάτων κλείσιμο της αξιολόγησης, με τελικό στόχο, να γίνει αυτή η κυβέρνηση, αυτή που έβγαλε τη χώρα από την κρίση, και όχι άλλη μία κυβέρνηση της κρίσης. Μεγάλος εθνικός στόχος, επίσης, η ανάκτηση της εργασίας, σημείο στο οποίο έκανε ειδική αναφορά στη νέα υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας, εξάλλου, για το συλλογικό στόχο της εξόδου της χώρας από την κρίση, πέρασε το μήνυμα ότι κανενός η καρέκλα, ούτε του ιδίου αλλά ούτε και των υπουργών, γράφει το όνομά του.
Παίρνοντας, δε, αφορμή από την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Μπάρακ Ομπάμα, υπογράμμισε πως μόλις σε ένα χρόνο άλλαξε εκ βάθρων η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να έχουν στο μυαλό τους ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα γίνει ποτέ δεκτή από το παλαιό σύστημα και, εστιάζοντας στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, καλώντας την να συνδράμει στη συγκρότηση στη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Αναλυτικά, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα», ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να κάνουν και δική τους φιλοδοξία, την προσωπική φιλοδοξία, η κυβέρνηση αυτή να γίνει η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι άλλη μια κυβέρνηση της κρίσης. Και πώς θα γίνει αυτό; Πρώτα, με τη μάχη με την καθημερινότητα: «Οι συμπολίτες μας να νιώσουν ότι πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα τους, ο καθημερινός τους αγώνας για να ζήσουν με αξιοπρέπεια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, άλλωστε «η μάχη της πολιτικής ηγεμονίας εξάλλου κρίνεται πάντα στο πεδίο της καθημερινότητας».
Όμως, η καθημερινότητα «συγκροτείται από σειρά σχέσεων στις οποίες καθοριστικό ρόλο παίζει το κράτος και ο διοικητικός του μηχανισμός», πιο συγκεκριμένα από τη «σχέση με τις εφορίες, με το σχολείο, με τις πολεοδομίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το σύστημα υγείας. Και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους σε αυτούς τους τομείς είναι γνωστές», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.
Για να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις: «Δημιουργούμε λοιπόν, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών. Για πρώτη φορά ένας Υπουργός Επικρατείας θα επιφορτιστεί με το καθήκον της συγκέντρωσης παραπόνων και αιτημάτων των πολιτών». Ενώ σε άλλο σημείο ανακοίνωσε τη δέσμευσή του για υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η κυβέρνηση βάσει της 1ης δόσης. «Θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως της εξέλιξης της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών», διαβεβαίωσε.
Όμως, η αλλαγή σελίδας περνά μέσα από ενδιάμεσους σταθμούς, όπως «η έγκαιρη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», και κατόπιν, από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, η έναρξη της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος. Για να ακολουθήσει, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Ανοίγει έτσι ο δρόμος να ξανααποκτήσουμε έγκαιρα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και έτσι να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με τον κυβερνητικό χάρτη. Γι' αυτό και ζήτησε τη σκληρή δουλειά από όλους τους υπουργούς, να ξενυχτήσουν, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.
Μιλώντας για το «μεγάλο Εθνικό μας στόχο», που πρέπει να είναι «η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας», και σε αριθμητικούς στόχους, η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού μέσου όρου μέχρι το 2021 και προοπτικά να μειωθεί στο 10%, εστίασε στον πυρήνα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης: Με σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα καταβληθεί η προσπάθεια και με επικεφαλής «μια νέα αλλά εξαιρετικά ικανή συνάδελφο» (σ.σ. την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου). Βρήκε όμως και την ευκαιρία να κατηγορήσει τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι ταυτίζεται με «τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».
Αναφέρθηκε, τέλος, και στα αισιόδοξα μηνύματα -στοιχεία που δίνει εσχάτως η ελληνική οικονομία: «Ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικούς ρυθμούς, περάσαμε δηλαδή ήδη από τη πολυετή ύφεση σε θετικούς ρυθμούς. Θετικές ειδήσεις έχουμε επίσης και στα δημοσιονομικά. Βρισκόμαστε σε πορεία υπεραπόδοσης των εσόδων και θα πιάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους στόχους του προγράμματος. Και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της διαπραγμάτευσης του 2015 που μείωσε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και της βελτιωμένης λειτουργίας των φορολογικών μηχανισμών». Η σχετική αναφορά έκλεισε με τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας -«παρά το γεγονός ότι παραμένει απαράδεκτα υψηλή»-, αλλά κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας έχει αποκλιμακωθεί κατά 4%.
Η ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται τώρα στην πλευρά της ΝΔ, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. «Η μάχη για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αποτέλεσε και αποτελεί ακριβώς ένα επεισόδιο του διαρκούς πολέμου» (της κυβέρνησης με το παλαιό σύστημα), αλλά «εμείς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμη και αν βρισκόμαστε μπροστά σε πρόσκαιρες αντιξοότητες», επεσήμανε.
«Δώσαμε μια μάχη με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει εκδοθεί επισήμως. Ο νόμος που ψηφίσαμε συνεχίζει να ισχύει στο σύνολο του εκτός από το σκέλος που αφορά την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ. Πολλά από τα άρθρα του νόμου τα ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων», ανέφερε επίσης για να προχωρήσει σε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεχιζόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».
Ωστόσο από την πλευρά της πλειοψηφίας γίνεται σαφές πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει επιτέλους ο διαγωνισμός για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Η μπάλα λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: Και η ευθύνη της θα είναι ιστορική αν επιμείνει στην απροσχημάτιστη υπεράσπιση της διαπλοκής πέρα και έξω από κάθε θεσμική λειτουργία και αντίθετα με τη σαφή συνταγματική επιταγή. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε όμως».
Σε άλλο σημείο και με αφορμή τη «χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας (που ανοίγει) για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας», προειδοποίησε ότι η προοπτική αυτή τρομοκρατεί τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τα συμφέροντα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, που προτιμά τη χώρα να σέρνεται, μήπως και καταφέρει να επιστρέψει σε θέσεις διαχείρισης, παρά να βγούμε από τη κρίση. «Διότι γνωρίζουν καλά ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα κλείσει οριστικά και η Τρίτη Πράξη του δράματος της παρένθεσης που αποτελεί τον διακαή και ομολογημένο πόθο του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος εξουσίας στη χώρα».
Και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να θυμούνται σε κάθε τους βήμα, ότι «αυτή η κυβέρνηση δε πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή από αυτό το χρεοκοπημένο σύστημα. Δεν θα θεωρηθεί ποτέ μια θεμιτή εναλλακτική όπως ενδεχομένως υπήρξε η ύστατη εκσυγχρονιστική εκδοχή της κεντροαριστεράς. Και ο λόγος είναι απλός: Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι αυτού του συστήματος. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα θα είναι ανελέητος. Το παλιό σύστημα δεν θα αποδεχτεί έτσι εύκολα την ήττα του και θα συνεχίσει να επιδιώκει την παλινόρθωση ακόμα και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».
Ειδική αναφορά στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από μια? υπόμνηση: Σε κανενός την καρέκλα, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε και των υπουργών, δεν γράφει το όνομά του. Μπορεί, ωστόσο, το κάθε όνομα να συνδεθεί με τομές και μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα βοηθήσει, ώστε η κυβέρνηση αυτή να μην είναι «άλλη μία κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση». Αυτή είναι η προσωπική φιλοδοξία του Αλέξη Τσίπρα και «πρέπει να γίνει και η συλλογική φιλοδοξία», συμπέρανε.
Ενώ σε άλλο σημείο είχε σημειώσει ότι η κυβερνητική πολιτική «είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της». 'Αλλωστε «τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. «Οι αποφάσεις που φαινομενικά αφορούν έναν, μας επηρεάζουν όλους και πρέπει όλοι να έχουμε την ευθύνη για αυτές».
Εισαγωγικά είχε χαρακτηρίσει τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια». Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου, αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».
Κάνοντας, επιπλέον, λόγο για «τα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου» αναφέρθηκε στα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης. Η εκτενέστερη αναφορά ήταν στη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση αυτή, «σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάρρευση εξαιτίας των πολιτικών της καταστροφικής πενταετίας 2010 - 2014 και ειδικά μετά το εγκληματικό PSI των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά. Γνωρίζουμε βεβαίως καλά ότι το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε, η κατάρρευση αποφεύχθηκε, ωστόσο η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι πολύ δύσκολη» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός για να καταλήξει:
«Δεδομένων όμως των συνθηκών αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ: Την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή τη πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών αλλά και μια νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων».
Εν μέσω άλλων θεμάτων που έθιξε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ειδική αναφορά στη διεθνή εικόνα της χώρας: «Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται, σήκωσε κεφάλι» τόνισε χαρακτηριστικά.
Με αφετηρία την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες, είπε ότι μέσω αυτής πρέπει «να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και είναι πράγματι ένα ξεχωριστό και ιστορικό από κάθε άποψη γεγονός, η Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους τελευταίους σταθμούς του Προέδρου Ομπάμα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του» έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά.
Οπως είπε, «η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο μετατράπηκε από το μαύρο πρόβατο και τον παρία που κανείς δεν ήθελε να επισκέπτεται και να συνομιλεί, σε πρωταγωνιστή και σε επίκεντρο των εξελίξεων. Με τη πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική μας πολιτική που μας καθιστά πόλο ασφάλειας και σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, με την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με τη μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στις δύσκολες μέρες της διαπραγμάτευσης, με τη διαρκή υπεράσπιση της ανάγκης για αλλαγή αλλά ενίσχυση της Ευρώπης σε μια περίοδο όπου η άνοδος της Ακροδεξιάς την απειλεί με διάλυση».
Απολογιστικά, μέσα σε ένα χρόνο επισκέφτηκαν τη χώρα μας ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούγκερ, οι ηγέτες των έξι Μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τώρα ο Πρόεδρος Ομπάμα. «Και όλα αυτά μέσα σε ένα μόλις χρόνο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα έσπασε την απομόνωση. Η Ελλάδα έπαψε να σέρνεται. Η Ελλάδα σήκωσε το κεφάλι και διεκδικεί ξανά έναν ρόλο που της αξίζει στη περιοχή. Αλλά και όλα όσα δικαιούται στη σχέση της με τους εταίρους. Όλα όσα οι συμφωνίες που τηρεί προβλέπουν, σε σχέση και με τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων πλευρών».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.