Αν ρωτούσατε τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος ποιο είναι το πιο τοξικό ψάρι, η απάντηση που θα παίρνατε θα ήταν ο σολομός ιχθυοτροφείου.
Για την ακρίβεια, η ΕΡΑ θα σας συνιστούσε να μην τρώτε το συγκεκριμένο
ψάρι πάνω από μία φορά τον μήνα. Ακόμη πιο συγκεκριμένα; Ο σολομός είναι
μια από τις πιο τοξικές τροφές στον κόσμο.
Ο τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα
έχει συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και
τη μειωμένη αντιληπτικότητα.
Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών ήταν σοκαριστικά, καθώς, απ’ ότι
προέκυψε, το πιο τοξικό συστατικό που καταναλώνουν τα ψάρια
ιχθυοτροφείου δεν είναι τα αντιβιοτικά και οι ακατάλληλες τροφές που τα
ταΐζουν, αλλά ακριβώς η επεξεργασμένη ξηρά τροφή που τους χορηγείται. Οι
έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στα συγκεκριμένα ψάρια
προέρχονταν από διοξίνες, PCBs και από συνδυασμό φαρμάκων και εξαιρετικά
επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες
στον ανθρώπινο οργανισμό. Ταυτόχρονα, σχετίζονται με τον αυτισμό, με
διαταραχές του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος.
«Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ σολομό σε εγκύους, παιδιά και άτομα
νεαρής ηλικίας. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πόσο τοξικό είναι αυτό το
ψάρι και για το πώς τα φάρμακα με τα οποία εκτρέφεται μπορούν να βλάψουν
γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, εφήβους στην ανάπτυξη και μικρά παιδιά. Ο
τύπος τοξικότητας που ανιχνεύτηκε στον σολομό ιχθυοτροφείου σίγουρα έχει
συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, συνδέεται με τον αυτισμό και τη
μειωμένη αντιληπτικότητα. Γνωρίζουμε επίσης ότι η κατανάλωσή του
σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και
του μεταβολισμού», λέει μεταξύ άλλων ο βιολόγος δρ Monsen.
Ο άγριος σολομός η μόνη ασφαλής λύση
Όσο για τα επίπεδα των πολύτιμων λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 για τα οποία
τόσος λόγος γίνεται, βάσει ερευνών που εκπονούνται από οργανισμούς όπως ο
IFFO (International Fishmeal and Fish Oil Organization) προκύπτει ότι ο
σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει λιγότερο από το μισό των ευεργετικών
αυτών λιπαρών και σε σχέση με ότι είχε να προσφέρει ως τροφή πριν από
μια δεκαετία.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι η κατανάλωση σολομού αυξάνει τον κίνδυνο
εμφάνισης καρκίνου, ενώ είναι κατηγορηματικοί σε ότι αφορά τη
Αν δεν αναγράφεται η προέλευσή του, λένε οι ειδικοί, κι αν δείχνει πιο
λαχταριστό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, απλώς μην το αγοράσετε…
συχνότητα κατανάλωσής του: όχι περισσότερο από ένα γεύμα τον μήνα,
ακριβώς λόγω των αυξημένων επιπέδων χημικών και αντιβιοτικών που έχουν
ανιχνευτεί στο συγκεκριμένο ψάρι.
Όπως εξηγούν, ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει PCB, ένα χημικό που
σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ ανησυχούν για ακόμη μία
ουσία, τη συνθετική ασταξανθίνη, που χορηγείται κατά κόρον, αλλά χωρίς
καμία κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, να έχει επιτρέψει τη χορήγησή της,
πόσο μάλλον την κατανάλωσή της από τον άνθρωπο.
Γιατί, όμως, χορηγείται αυτή η ουσία στους σολομούς ιχθυοτροφείου; Διότι
τους χαρίζει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα των άγριων σολομών, το οποίο
οι σολομοί ιχθυοτροφείου δεν έχουν (αντίθετα, είναι γκρι)…
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε σολομό σ’ ένα εστιατόριο ή
θα αγοράσετε ένα φιλέτο από το σούπερ μάρκετ σιγουρευτείτε ότι δεν
πρόκειται για ψάρι ιχθυοτροφείου.
Αν δεν αναγράφεται η προέλευσή του, λένε οι ειδικοί, κι αν δείχνει πιο
λαχταριστό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, απλώς μην το αγοράσετε…
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.