ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Κουβέντες που αλλάζουν τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν στη δουλειά, στις σχέσεις, σε κάθε είδους κοινωνική ομάδα
Η ζωή – επαγγελματική και προσωπική – είναι ένα παιχνίδι ελιγμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών. Ωστόσο, αν η ευφυΐα κάνει τη μισή δουλειά σε ό,τι αφορά το παραπάνω, η συναισθηματική νοημοσύνη σφραγίζει όλες τις συμπεριφορές που μας κάνουν μέλη μιας ομάδας.

Aκόμη, όμως, κι αν δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα, ξέρουν ότι πρέπει να το διαχειριστούν, χωρίς παράπονο και περιττή γκρίνια.
Η ενσυναίσθηση, η εμψύχωση, η κατανόηση στα προβλήματα των άλλων μας βοηθά τόσο στο να διεκπεραιώνουμε προβλήματα και κρίσεις με επιτυχία, όσο και στο να δημιουργούμε το κλίμα και τις συνθήκες μέσα στα οποία θέλουμε και εμείς να ζούμε.
1. «Εγώ στη θέση σου δεν θα ανησυχούσα γι’ αυτό». Οι άνθρωποι με πραγματική αυτοπεποίθηση δεν χρειάζεται να παρηγορήσουν ή να καθησυχάσουν έναν φίλο που ανησυχεί. Ξέρουν ότι εκείνο που πρέπει να κάνουν είναι τον τονώσουν, να δώσουν κουράγιο και όχι να χαρούν με τις πληγές ή τις αγωνίες του.
2. «Κυνήγα το». Το όνειρο σου, το κορίτσι ή το αγόρι που αγαπάς, τη δουλειά που θες, την προαγωγή. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδο, κάποιος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διακρίνει την επιθυμία ενός φίλου για κάτι. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τον προτρέψει σ’ αυτό.
3. «Ο τρόπος σου να το κάνεις, εμένα με καλύπτει». Κάποιος σας αναλύει τη στρατηγική του για να πετύχει κάτι. Αν όντως συμφωνείτε με αυτήν, μην μπείτε στη διαδικασία να του πείτε τι θα κάνατε εσείς. Αν έτσι το βλέπει, έτσι είναι. Ενθαρρύνετε τον με ειλικρίνεια και φυσικά μόνο στην περίπτωση που συμφωνείτε.
4. «Καταλαβαίνω την αφετηρία της σκέψης σου». Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μπαίνουμε στη θέση τους. Να μην τους κρίνουμε για τον τρόπο που σκέφτονται ή αντιδρούν σε μια δύσκολη στιγμή. Καμιά φορά το μόνο που χρειάζεται για να πάρουν μια απόφαση είναι κάποιος που καταλαβαίνει τι περνούν.
5. «Πες μου κι άλλα». Εκτός από το να συναισθανόμαστε τους άλλους, είναι σημαντικό να τους ενθαρρύνουμε να ανοιχτούν, να μιλήσουν, να πιστέψουν ότι αυτό που τους απασχολεί είναι ενδιαφέρον και μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό σε κάποιον που θα καταλάβει. Ακόμη κι αν κάποτε αποδεικνύεται βαρετό, το να ρωτάμε πληροφορίες για κάτι που προβληματίζει κάποιον είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας.
6. «Μπορείς να με βοηθήσεις;». Δεν χρειάζεται πάντα να ζητήσουμε ή να απαιτήσουμε κάτι. Μπορούμε απλώς να ζητήσουμε λίγη βοήθεια. Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε χρήσιμοι, ότι συμβάλλαμε ώστε κάποιος φίλος ή συνεργάτης να πετύχει κάτι. Με την ευγένεια επιτυγχάνουμε περισσότερα, απ’ ό,τι με μία προσταγή.
7. «Θα σκεφτώ να σου βρω μια λύση». Είναι μια απάντηση που καθησυχάζει, αλλά και κινητοποιεί. Ακόμη κι αν δεν επιστρέψετε με μία σούπερ εναλλακτική, τουλάχιστον έχετε δώσει το μήνυμα σ’ αυτόν που ζήτησε τη βοήθεια σας ότι δεν είναι μόνος. Κι αυτό καμιά φορά είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να βρει κανείς απάντηση σ’ αυτό που τον προβληματίζει.
8. «Έκανα λάθος, είχες δίκιο». Μια χρυσή κουβέντα που λύνει επί τόπου όλες τις διαφωνίες και τις παρεξηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι και ο άλλος διακρίνεται από πνεύμα συνεργασίας και συμφιλίωσης. Από τη μία δείχνει άτομο που παραδέχεται και επανορθώνει τα λάθη του, από την άλλη μεγαλείο χαρακτήρα που αναγνωρίζει την αξία των άλλων. Μην τις φοβάστε αυτές τις λέξεις, γιατί αν συνοδεύονται και από μία ειλικρινή συγνώμη χτίζουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του χαρακτήρας σας μέσα σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα.
Tromaktiko
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top