ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com


Το σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη γίνεται κέντρο πολιτισμού

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός
συγγραφέας της εποχής μας αγάπησε και επέλεξε την Ελλάδα σαν τόπο κατοικίας του. Μετά τις περιηγήσεις του στον Άθω, στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα όπου έμαθε τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του και μέχρι τον θάντό του εγκαταστάθηκε στη Μάνη, σ' ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν Λη Φέρμορ.
 Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Καλαμίτσι, στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, και έχει συνολική επιφάνεια 9 περίπου στρέμματα. Πρόκειται, κατά γενική ομολογία, για ένα από τα ωραιότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Η άμεση επαφή του με τη θάλασσα -μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία ακριβώς κάτω από το κτήμα-τα χαμηλά, διακριτικά, πετρόκτιστα κτίσματα και ο Μεσογειακός κήπος που κατεβαίνει ως το νερό, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για συγκέντρωση και δημιουργία. Με λίγα λόγια η φιλοξενία στον χώρο αυτό, είναι ένα μεγάλο δώρο που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα σε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος.
Το διάσημο σπίτι της Καρδαμύλης, σχεδιασμένο από τον  αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη, δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη, το 1996, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατο τους. Η επιλογή αυτή προτάθηκε από τον στενό τους φίλο Τζαννή Τζαννετάκη και η δωρεά έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη, δεδομένης και της φιλικής σχέσης του Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά.
 Σύμφωνα με το Συμβόλαιο Δωρεάς, το ακίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται για την ευόδωση του έργου του Μουσείου Μπενάκη, βάσει των αποφάσεων της Διοικητικής του Επιτροπής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης του ακινήτου για τρεις μήνες κάθε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίζονται τα έξοδα της λειτουργίας του
Ο Φέρμορ στην ΚαρδαμύληΟ Φέρμορ στην ΚαρδαμύληΤο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της Οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Το μοναδικό αυτό ακίνητο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 Η μοναδική τοποθεσία της Οικίας Leigh Fermor, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό
με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση
ανάμεσα στα πολλά, ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.
 Ο Φέρμορ γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς. Πρωτοήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 19 ετών όταν ταξίδεψε στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο. Σ’ αυτό το διάστημα απόκτησε ζωηρό ενδιαφέρον για τις γλώσσες και αγάπη για τους μακρινούς τόπους. Το 1939 κατατάχθηκε στην «Ιρλανδική Φρουρά» (Irish Guards). Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην Αλβανία ενώ το 1944 έλαβε μέρος στην κρητική Αντίσταση, με "κορυφαία στιγμή" την οργάνωση της απαγωγής του γερμανού διοικητή του νησιού Χάινριχ Κράιπε - μία παράτολμη αλλά καλά μελετημένη επιχείρηση που ντρόπιασε το Γ' Ράιχ.
 Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για το Βρετανικό Ινστιτούτο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 συνέχισε τα ταξίδια και το γράψιμο, αλλά πάντοτε επέστρεφε στην Ελλάδα. Περπάτησε την Ελλάδα από άκρου εις άκρον με την ιδιότητα του περιηγητή. Κράτησε σημειώσ 00004000 εις, διάβασε την ιστορία του τόπου, βυθίστηκε στη μυθολογία, ανέτρεξε στην Ορθοδοξία, προκειμένου να καταλάβει τους Έλληνες. Το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ ενώ υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Πηγή: www.thetoc.gr/Tο διαβάσαμε εδώ
loading...
 
Top