ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Bloomberg: Οι «τρελοαριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια καλή ιδέα«Μπορεί με λαϊκίστικη ρητορική ο ΣΥΡΙΖΑ να κατάφερε μία σημαντική εκλογική νίκη, ...
ωστόσο μία πρόταση του πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά και κυρίως από τη Γερμανία», σχολιάζει σήμερα στο κεντρικό τους άρθρο η συντακτική ομάδα του Bloomberg: «την ανάκαμψη της Ευρωζώνης παρέχοντας μεγαλύτερες διευκολύνσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση των χρεών των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ την κρίση».
«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, που ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, εδώ και καιρό έχει διατυπώσει την πρόταση για τη διενέργεια μίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία που θα μειώνει τα χρέη της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους», γράφει το Bloomberg View.
«Κάτι που έχει λογική, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Η Ελλάδα, όπως παρατηρεί το άρθρο, έχει ήδη δει μία μείωση του χρέους της, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καταστήσει διατηρήσιμη τη δημοσιονομική της θέση, σημειώνει το άρθρο. Γι αυτό και ο Τσίπρας ζητά μία νέα διαγραφή που θα φθάνει στο 30% των υφιστάμενων δανείων.
Σύμφωνα με το Bloomberg View υπάρχουν πολλά προηγούμενα διευκολύνσεων τέτοιου μεγέθους. Μία υπόθεση μάλιστα θα έπρεπε να κάνει τους Γερμανούς αξιωματούχους που αντιτίθενται να δουν πιο λογικά το αίτημα.Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πιστωτές της Γερμανίας αναγνώρισαν ότι η πλήρης αποζημίωση των δανείων που έλαβε η χώρα θα την οδηγούσε σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα αποσταθεροποιόντας ακόμα μία φορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Έτσι το 1953 αποφάσισαν να διαγράψουν περίπου το 50% του χρέους της Δυτικής Γερμανίας και να συνδέσουν το υπόλοιπο με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Τότε οι χώρες πιστωτές είχαν αναγνωρίσει ότι ήταν προς το συμφέρον τους να προχωρήσουν σε μία τέτοια διευθέτηση.Σήμερα η Γερμανία έχει εξελιχθεί στον πιο ισχυρό πιστωτή μέσα στην Ευρωζώνη.
Μία παρατεταμένη χρηματοικονομική και οικονομική κρίση – μαζί με δημοσιονομική και εποπτική κακοδιαχείριση όλων των πλευρών – έχουν αφήσει την Ελλάδα και άλλες χώρες σε δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση.Ανησυχώντας ότι περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ενθαρρύνει την ανηθικότητα η Γερμανία αντιτίθεται σε διαγραφή και επιμένει στην σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Τα αποτελέσματα όμως ήταν καταστροφικά. Στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχασε τη δουλειά του και περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας πλέον είναι φτωχός.Αυτή η επιβληθείσα πολιτική δεν βελτιώνει την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια της ή να βοηθήσει τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ. Η αργή ανάπτυξη έχει διαβρώσει τα δημοσιονομικά οφέλη της λιτότητας.
Παρά τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, ακόμα και η Γαλλία δεν θα είναι σε θέση να περιορίσουν τη σχέση χρέος προς ΑΕΠ εντός των ορίων που έχουν τεθεί στην Ευρωζώνη, δηλαδή κάτω απ’ το 60% του ΑΕΠ.«Η διαγραφή του χρέους που θα συνδεθεί με οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν», σημειώνει η συντακτική ομάδα του Bloomberg. Σε κάποιες χώρες το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ξεπερνά το 10% των κρατικών δαπανών.
Κάποια απ’ αυτά τα Κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται καλύτερα εάν κατευθύνονταν για δαπάνες που θα έβαζαν τον κόσμο να δουλέψει. Η υψηλότερη απασχόληση και η ταχύτερη ανάπτυξη θα έκανε πιο εύκολο για τις κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα των χρεών. Γι αυτό, σε δύσκολες περιστάσεις όπως αυτή, το αληθινό κόστος της ελάφρυνσης του χρέους για τους πιστωτές είναι μικρό, στη χειρότερη, και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και αρνητικό.
Ωστόσο θα υπάρξουν και οφέλη και πάνω απ’ όλα η βοήθεια σε αυτούς που υποφέρουν και η αποκατάσταση της υποστήριξης στο Ευρωπαϊκό σχέδιο. Ως βασικός μέτοχος αυτού του σχεδίου, η Γερμανία μπορεί να κερδίσει πολλά. Η άρνηση της να συναινέσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι οικονομικά ζημιογόνα και πολιτικά επικίνδυνη. Για το δικό της καλό η Γερμανία πρέπει να το ξανασκεφθεί», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: enikonomia.gr
loading...
 
Top