ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Προσβάλλει και τα δύο φύλα, μόνο που οι άνδρες δείχνουν να αδιαφορούν
Η οστεοπόρωση δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση
Η οστεοπόρωση, πάθηση κυρίως της τρίτης ηλικίας, προσβάλλει και τα δύο φύλα, μόνο που οι άνδρες δείχνουν να "αδιαφορούν" σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας "Πεταλούδα". Το 91% των ατόμων που προσήλθαν για εξέταση οστικής πυκνότητας, στο πλαίσιο της έρευνας, ήταν γυναίκες και μόνο το 9% άνδρες.
Αυτό καταδεικνύει πως ο κόσμος πιστεύει ότι η οστεοπόρωση είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση και ότι ίσως οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους από ότι οι άνδρες, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Συλλόγου, Μέμη Τσεκούρα.
"Η οστεοπόρωση είναι μία σοβαρή νόσος που περιγράφεται ως "σιωπηλή επιδημία" διότι πριν συμβεί κάταγμα, ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα" ανέφερε ο ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Μαυρουδής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης σε δείγμα 2.627 ατόμων, ποσοστό 34% δεν είχαν κάνει ποτέ εξέταση για οστεοπόρωση, ενώ μόνο δύο στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 41% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπενία, ενώ το 15% των γυναικών και ένας στους 5 άνδρες θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής του.
Περίπου το 50% αυτών που έπαθαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα θα πάθουν άλλο ένα, με εκθετική αύξηση του κινδύνου για καθένα κάταγμα.
Ο κ. Μαυρουδής σημείωσε ότι, δυστυχώς, λιγότερο από το 1/3 των ασθενών με οστεοπορωτικό κάταγμα το γνωρίζουν, εκτιμώνται και θεραπεύονται κατάλληλα, ενώ ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα και νοσηλεύτηκαν- χειρουργήθηκαν σε νοσοκομείο δεν γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην οστεοπόρωση και δεν υποβάλλονται στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και την κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταγμάτων.
Μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση;
Οι επιστήμονες απαντούν κατηγορηματικά ναι, και μάλιστα τα μέτρα για την πρόληψη της νόσου πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.
Όλοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο, βιταμίνη D, να μην καπνίζουν, να ασκούνται, για να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη κορυφαία οστική πυκνότητα, δηλαδή, να κάνουν κατά το δυνατό γερά οστά γύρω στην ηλικία των 30 ετών που ολοκληρώνεται ο σκελετός, ώστε αυτός να έχει πολλές εφεδρείες για τα μετέπειτα χρόνια που τα οστά φθείρονται, ανέφερε ο κ. Μαυρουδής. Επίσης, σημείωσε ότι στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση συνίσταται στο να προφυλαχθούν οι ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα, ή εάν, ήδη, έχουν πάθει να ανακοπεί η εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπεία της οστεοπόρωσης διαιρούνται σε αντιοστεοαπορροφητικά και οστεοαναβολικά, τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top