ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Τι πρέπει να προσεχετε
Επτά κίνδυνοι της σάουνας
Η θεραπεία της σάουνας χρησιμοποιούνταν για χρόνια στη Σκανδιναβία και θεωρείται μέχρι και σήμερα μια πολύ υγιής διαδικασία, καθώς έρευνες την έχουν συνδέσει με πολλά οφέλη στην υγεία, ειδικά στην υγεία ανθρώπων με καρδιοαγγειακά νοσήματα και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τη σάουνα με την αποτοξίνωση και την κάθαρση του οργανισμού. Παρόλα αυτά, η σάουνα κρύβει κι ορισμένους κινδύνους, κάποιους από τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
1. Εγκαύματα
Τα πιο πολλά εγκαύματα στη σάουνα συμβαίνουν από λάθος, όταν κάποιος αγγίζει μια καυτή επιφάνεια μέσα στο χώρο. Τέτοιου είδους εγκαύματα είναι μικρά κι ασήμαντα συνήθως, αλλά περιστασιακά κάποια τραύματα μπορεί να είναι σοβαρά και κάποιες φορές θανατηφόρα. Στη Γερμανία το 2007, αναφέρθηκε ότι ένας άνδρας 64 ετών έπεσε με το πρόσωπο πάνω στις πέτρες της σάουνας και κατόπιν υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Τα εγκαύματα στη σάουνα μπορούν επίσης να προκύψουν από την έκθεση στο θερμό αέρα, μιας και η θερμοκρασία φτάνει τους 88 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω. Φυσικά, η άβολη αίσθηση καψίματος που νιώθει κάποιος στη σάουνα τον οδηγεί συνήθως να βγει από αυτήν, κι αυτός είναι ο λόγος που τα εγκαύματα στη σάουνα λόγω του θερμού αέρα είναι σπάνια. Ωστόσο, μπορούν να παρουσιαστούν και μάλιστα είναι θανάσιμα, καθώς μπορεί να διαπεράσουν όλα τα στρώματα του δέρματος, κι όταν αυτό συμβεί το τέλος είναι πολύ κοντά. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα τέτοιο έγκαυμα, μην πιείτε αλκοόλ πριν να μπείτε στη σάουνα και λιποθυμήσετε μέσα στο χώρο.
2. Προβλήματα στην αναπαραγωγή
Οι άνδρες που θέλουν να γίνουν γονείς θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, αν θέλουν να πάνε σε σάουνα, γιατί όσο το σώμα ζεσταίνεται, τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στους όρχεις και αυτό είναι γνωστό ότι μειώνει την πυκνότητα του σπέρματος. Παρόλο που η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη, ίσως χρειαστεί αρκετό διάστημα για να επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό. Μια έρευνα έδειξε ότι η πυκνότητα του σπέρματος μειώθηκε μέσα σε μια βδομάδα έκθεσης σε σάουνα και επέστρεψε στα κανονικά επίπεδα ύστερα από πέντε βδομάδες. Επιπλέον, οι έγκυες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σάουνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες και προβλήματα στο έμβρυο.
3. Δεν σκοτώνονται όλοι οι βλαβεροί οργανισμοί
Το ζεστό και υγρό περιβάλλον της σάουνας είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη και την ευημερία των μικροοργανισμών. Το περιοδικό American Medical Association ανέφερε την περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος πήγαινε συχνά σε σάουνα, που ανέβασε πυρετό και είχε ρίγος, τα οποία αργότερα οδήγησαν σε κούραση και δυσκολία στην αναπνοή. Η αιτία; Έριχνε συχνά νερό στη σόμπα της σάουνας, από έναν κουβά που είχε πιάσει μούχλα.
4. Μην πίνετε το νερό της σάουνας
Η ζέστη και το γεγονός ότι ιδρώνετε λόγω της θερμοκρασίας θα σας κάνει σίγουρα να διψάτε, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με το νερό που πίνετε. Ορισμένες σάουνες έχουν νερό, αλλά αυτό δεν είναι πόσιμο, καθώς είναι κατάλληλο μόνο για πλύσιμο. Το πανεπιστήμιο της Αλγερίας Djillali-Liabes ανέλυσε το νερό από δέκα Τουρκικά λουτρά και βρήκε ότι το 50% αυτού ήταν μολυσμένο με ακαθαρσίες.
5. Μη χρησιμοποιείτε τη σάουνα για να χάσετε βάρος
Μπορεί να ακούσετε από κάποιους ανίδεους ότι η σάουνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και ότι στη σάουνα το λίπος λιώνει όπως το βούτυρο. Παρόλα αυτά, αυτό δεν βασίζεται στην πραγματικότητα, καθώς το βάρος που νιώθετε να φεύγει με τη σάουνα είναι κυρίως υγρά και όχι λίπος. Το 1991, το τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστήμιου της Μινεσότας δημοσίευσε μια έκθεση αναφέροντας την περίπτωση 14 βουλιμικών ασθενών που περνούσαν στην καθημερινότητά τους μεγάλα διαστήματα σε σάουνες για να χάσουν βάρος, ενώ σημειώθηκε ότι η κατάχρηση της σάουνας μαζί με την κατάχρηση διουρητικών και καθαρτικών προκάλεσε σε όλους τους συμμετέχοντες αφυδάτωση.
6. Αποφύγετε τη βουτιά σε παγωμένο νερό
Για πολλούς ανθρώπους, είναι μέρος της διαδικασίας της σάουνας να βουτούν σε παγωμένο νερό αμέσως μόλις βγουν από τη σάουνα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σε πολλούς ανθρώπους αρέσει πολύ αυτή η εναλλαγή της θερμοκρασίας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές για όλους και μάλιστα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους θα πρέπει να αποφεύγουν τόσο απότομες μεταβολές θερμοκρασίας. Η Ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου St.Marianna της Ιαπωνίας ανέφερε το 1998 την περίπτωση ενός ασθενούς που έπαθε καρδιακή προσβολή όταν βγαίνοντας από τη σάουνα πήγε κατευθείαν σε κρύο νερό.
7. Θάνατος
Το σώμα μας έχει μάθει να λειτουργεί στους 37 βαθμούς Κελσίου και όταν αυτή η θερμοκρασία εκτοξεύετε στους 40,5 βαθμούς Κελσίου, τότε τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, πόσο μάλλον όταν η θερμοκρασία στη σάουνα φτάνει τους 88 βαθμούς. Η σάουνα έχει σχεδιαστεί για να ξεκουράζει κι όχι να βασανίζει τους ανθρώπους, γι' αυτό το λόγο, αν μένετε στη σάουνα πιο πολύ από όσο πρέπει, οφείλετε να γνωρίζετε ότι θέτετε σε κίνδυνο την ίδια σας τη ζωή. Το 2010, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάουνας, ένας από τους φιναλίστ, ο Ρώσος Vladimir Ladyzhensky, πέθανε μετά την έκθεση στη θερμότητα.
Αποφυγή κινδύνων και ασφαλής χρήση της σάουνας
Η τακτική χρήση σάουνας μπορεί να ανανεώσει το πνεύμα και το σώμα σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε. Η σάουνα είναι γενικά ασφαλής για τους υγιείς ανθρώπους, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σωστή και ασφαλής χρήση αυτής. Γι' αυτόν το λόγο, μην μένετε μέσα στη σάουνα περισσότερο από όσο νιώθετε άνετα και βολικά, φροντίστε να πίνετε τακτικά νερό και κατευθυνθείτε προς την πόρτα αν αρχίσετε να νιώθετε ζαλάδα. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να συνδυάζετε τη σάουνα με αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και επείγοντα προβλήματα, όπως καρδιακές αρρυθμίες.

news.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top