ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Σύμφωνα με το ευφάνταστο ρεπορτάζ της Huffington Post, δεκατρία
αρχετυπικά πράγματα που τα θεωρούμε απολύτως αμερικανικά, τελικά δεν είναι και... 
τόσο αμερικανικά.

Η λίστα προκαλεί γέλιο, αλλά και απορία.

Εχουμε και λέμε:

Ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ: Το φημισμένο Star-Spangled Banner, δεν είναι ακριβώς αμερικανικό. Στην πραγματικότητα οι ρίζες του έρχονται από ένα βρετανικό τραγούδι του 18ου αιώνα και ο πρωτότυπος τίτλος του ήταν «Ο Ανακρέων στους Ουρανούς».

Τα χοντ ντογκ: Είναι το τυπικό γεύμα των Αμερικανών, αλλά δεν το ανακάλυψαν αυτοί. Το έδεσμα προέρχεται από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα τα λουκάνικα έλκουν την καταγωγή τους από τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη, ενώ η ιδέα του hot dog ανήκει σε έναν Πολωνό μετανάστη που εγκαταστάθηκε στο Coney Island.

H Μηλόπιτα: Είναι το ιδανικό τελείωμα του γεύματος κατά το βράδυ των Ευχαριστιών. Το γλυκό στην αρχική του μορφή συναντάται στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρώμη ως... αλμυρή εκδοχή. Ως γλυκό απαντάται πρώτη φορά το 1589 στην Αγγλία.

Η Δημοκρατία: Για τον μέσο Αμερικανό ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ήταν ο άνθρωπος που έφερε τη Δημοκρατία στον κόσμο. Σαφώς και δεν ισχύει από τη στιγμή που ο αρχαίος Κλεισθένης ήταν ο πρώτος εισηγητής του πολιτεύματος. Το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα εμφανίστηκε το 508 π.Χ. Στην Αθήνα.

Το αυτοκίνητο: Το 1908 ο Χένρι Φορντ εμφάνισε στους δρόμους των ΗΠΑ το περίφημο Model T. Αν και τα δεδομένα είναι κάπως συγκεχυμένα, φαίνεται πως ο πρώτος που κατασκεύασε αυτό που λέμε «αυτοκίνητο» ήταν ο Γερμανός Καρλ Μπενζ το 1886.

Η σοκολάτα «Kit Kat»: Πριν τους Αμερικανούς, είχαν προηγηθεί οι Αγγλοι (το 1935 στο Γιορκ) για τη δημιουργία της συγκεκριμένης σοκολάτας. Στις ΗΠΑ έφτασαν μόλις τη δεκαετία του '70.

Η Αδελφότητα Νέων Χριστιανών: Και εδώ οι Αγγλοι προηγούνται, καθώς η πρώτη ομάδα φτιάχτηκε στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Η αντίστοιχη ΧΑΝΘ δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στη Βοστόνη.

Φυστικοβούτυρο: Οι Αμερικανοί καταναλώνουν τόνους από αυτό. Κι όμως οι Ινκας και οι Αζτέκοι είναι οι πρώτοι που σκέφτηκαν το άλεσμα του φιστικιού και τη μετατροπή του σε κολλώδη ουσία.

Αντισυλληπτικά χάπια: Αποτέλεσε την ουσία της σεξουαλικής απελευθέρωσης και ανακαλύφθηκε από τον Μεξικανό ερευνητή, Καρλ Ντζεράσι, το 1951. Αλλο αν στη συνέχεια έγινε... παντιέρα στις ΗΠΑ.

Η τηλεόραση: Κι όμως το σήμα κατατεθέν των Αμερικανών, είναι αποτέλεσμα μιας ρωσικής ιδέας του 1910, που αναπτύχθηκε το 1925 στην Αγγλία. Οι Αμερικανοί έρχονται τρίτοι και καταϊδρωμένοι.

Οι καουμπόις: Το στερεότυπο θέλει τους καουμπόηδες να είναι απολύτως Αμερικανοί. Κι όμως τον συναντάει κανείς πρώτη φορά στον Δον Κιχώτη του Θερβάντες και ως κτηνοτρόφο στο Μεξικό με τους κλασικούς «Βακέρος».

Η μπίρα Μπαντβάισερ: Από πίσω κρύβονται δύο Γερμανοί μετανάστες. Φτιάχτηκε μεν πρώτη φορά στο Σεντ Λούις, αλλά η ιδέα είναι καθαρά γερμανική, ενώ και οι Τσέχοι ερίζουν για την αυθεντική ιδέα.

Το μπλου τζιν: Είναι φετίχ και κομμάτι της ταύτισης με τα ροκ είδωλα των ΗΠΑ. Κι όμως φτιάχτηκε πρώτη φορά στο Μάντσεστερ το 1873 και φυσικά στη συνέχεια ο δαιμόνιος Λέβι Στρος τα έφερε στα αμερικάνικα μέτρα.

reporter.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top