ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Αλλαγή προσέγγισης επιχειρείται εδώ και λίγες εβδομάδες στην γραμμή που ακολουθείται από Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και της νέας αναδιάρθρωσης ενόψει της δύσκολης συζήτησης που θα ανοίξει τον Οκτώβριο για το θέμα αυτό με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, διαμηνύει ότι θα επιμείνει στα δικά του κριτήρια για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μια γεύση αυτής της αλλαγής στάσης θα γευτεί ο Αντώνης Σαμαράς κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Η «γραμμή» που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη έχει «τροποποιηθεί» και στηρίζεται σε διαφορετικά κριτήρια πιο μακροπρόθεσμα και συντονισμένα με τις προοπτικές αλλαγών που προωθούνται στην διαδικασία ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Στο μέτωπο αυτό άλλωστε θα υπάρξουν αποφάσεις τον Δεκέμβριο οι οποίες θα δρομολογήσουν τον επόμενο κύκλο θεσμικών αλλαγών πέραν της εποπτείας που ίσχυε μέχρι τώρα, στο επίπεδο των κανόνων αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr το θεσμικό πλαίσιο έχει ξεπεράσει το στάδιο του σχεδιασμού και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη θεσμική συγκρότηση.
Η δύσκολη συζήτηση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν έχει αρχίσει αλλά και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι έχουν σχηματιστεί πλέον «γραμμές» ασύμβατων απόψεων. Η ευρωπαϊκή πλευρά μεταθέτει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην δυνατότητα μακροχρόνιας εξυπηρέτησής του, ενώ το ΔΝΤ απαιτεί την εμφανή μεσοπρόθεσμη εικόνα βιωσιμότητας η οποία σε δεύτερο επίπεδο καταλήγει σε κούρεμα ή αμοιβαιοποίησή του με εκδόσεις ευρωομολόγων.
Νέο ίσως στοιχείο που έχει προκύψει σ’ αυτή την διαμάχη είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα που επηρεάζουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ Κομισιόν/ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Οι φήμες περί διενέργειας εκλογών την ίδια περίοδο με την διαμάχη ως προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ενώ στην Γερμανία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, έχει συνθέσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει δυσφορία στους διαπραγματευτές μας.
«Μας δυσκολεύετε κύριοι» λέγεται ότι άκουσε κυβερνητικό στέλεχος να του επισημαίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της capital.
Το κυβερνητικό στέλεχος που μεταφέρει το στιγμιότυπο αυτό προς το παρόν φέρεται να ταλαντεύεται για την χρησιμότητα της προοπτικής πρόωρων εκλογών.
Ο ίδιος πάντως δηλώνει βέβαιος ότι οι κοινοτικοί εταίροι θα επισημάνουν «διακριτικά» και πάλι την απαίτησή τους για πολιτική σταθερότητας –αν δεν το έχουν ήδη κάνει– στο επιτελείο της κυβέρνησης
Πηγή: KoolNews.gr
loading...
 
Top