Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκε η ημερίδα «Η αναπηρία στον 21ο αιώνα» που διοργανώθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Με πρωτοβουλία του συλλόγου ΔΥΑΜΕΑ, του Ομίλου ΡΟΤΑΡΑΚΤ 2470, του Ομίλου ΡΟΤΑΡΑΚΤ Φιλοθέης και του Συλλόγου Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώθηκε η ημερίδα, με σκοπό την ενίσχυση του Παραολυμπιονίκη Γιάννη Κωστάκη, ενόψει της συμμετοχής του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

«Την αναπηρία, μας την δημιουργεί το περιβάλλον»… Στη φράση αυτή του χρυσού παραολυμπιονίκη στην κολύμβηση Γιάννη Κωστάκη αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η «εικόνα» που υπάρχει στην Ελλάδα για την αναπηρία. Με τον Έλληνα αθλητή να παρουσιάζει εικόνες που επιβεβαιώνουν στο μέγιστο βαθμό ότι η Αθήνα δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που είχε, πριν την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για τη δημιουργία μίας πόλης φιλικής προς τα άτομα με αναπηρία. Κι αυτό παρότι υπήρχε η δυνατότητα να ακολουθήσει το μοντέλο της Βαρκελώνης, που είχε γίνει πολλά χρόνια πριν η πόλη-οδηγός για τον τρόπο που μπορεί να «αγκαλιάσει» μία πόλη τα άτομα με αναπηρία. Και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, που όχι μόνο θα επιτρέψουν στην πόλη πρόσκαιρα να κερδίσει το… στοίχημα, αλλά και να αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες με αναπηρίες. Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του από την ανταπόκριση όλων όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ημερίδα, αλλά πολύ περισσότερο τη στιγμή που η πρόεδρος του συλλόγου ΔΥΑΜΕΑ κα Σύλβια Αντώναρου, μαζί με την εκπρόσωπο του Ομίλου ΡΟΤΑΡΑΚΤ Φιλοθέης κα Φλωρεντία Πικρού και τον κο Γιάννη Κουτρουμπή πρόεδρος του Ομίλου ΡΟΤΑΡΑΚΤ 2470 και του Συλλόγου Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, παρέδωσαν στον Κύθνιο αθλητή τα ρούχα που θα φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Στο πάνελ της ημερίδας βρέθηκαν πέραν του Παραολυμπιονίκη Γιάννη Κωστάκη, ο κ. Νίκος Λαμπρίδης, Καθηγητής Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield (με σύνδεση μέσω Skype), η κα Μαργαρίτα Σπανού, Διπλωματούχος Ινστιτούτου Νεο-Καμηλιέρης Θεραπείας με μετεκπαίδευση στην προστασία ψυχικής αυτοάμυνας κατά Master Choa Kok Sui από το Institute for Inner Studies.Inc (Philippines), η κα Ηλέκτρα Μπαλατά Καθηγήτρια ειδικής αγωγής και Παιδαγωγός προσχολικής και νηπιακής ηλικίας ενώ στο τέλος προστέθηκε και η Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης κα Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η κα Έλενα Ανδριανοπούλου, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και δημοπρασία τεσσάρων έργων ζωγραφικής, προσφορά της κας Γιολάντας Ξανθούλη. Η «Γειτονιά», η «Εκκλησία» του Αγ. Κωνσταντίνου, το «Μαγγανοπήγαδο» στο αρχοντικό Ρίζικο και η «Πόρτα» είχαν αποτυπωθεί στον καμβά από την κα Γιολάντα Ξανθούλη, μεταφέροντας εικόνες του χωριού Καλαμωτή της Χίου, με τους τέσσερις πίνακες να αποσπούν κολακευτικά σχόλια από όλους τους παρισταμένους στην αίθουσα.

Επίσημοι καλεσμένοι της ημερίδας ήταν οι: Κορίνα Λούτα, Γιαμπεράκης Γιώργος, Θεοδόσης Χρήστος, Μπουνοφάτσου Θεοδώρα Αριάδνη, Τσουνάκης Αργύρης, Τριανταφυλλίδης Γιάννης, Φωτεινή Γεωργίου, Ξυδέας Ευάγγελος, Έλενα Νικολόπουλου, Σερέτη Σμαράγδα, Αδαμαντία Ζαχαριάδη, Νιάρχος Δημήτριος, Αλεξανδροπουλου Σοφία, Μοσκιού Έλενα, Κοκκαράς Κωνσταντίνος, Μαυροδήμου Κατερίνα, Παπαναστασόπουλος Κωνσταντίνος, Πατσουράκη Ανίτα, Ανέστης Κορακίδης, Τάσος Ζαχαρόπουλος, Σωτηρίου Μαρία, Σουέρεφ Βικέντιος, Ζαρταλούδης Ανδρέας.

Μετά το πέρας της ημερίδας, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους δύο Παραολυμπιονίκες κ.κ. Γιάννη Κωστάκη και Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στο φουαγιέ της αίθουσας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, απολαμβάνοντας γλυκές γευστικές απολαύσεις διά χειρός του «Γλυκός Αιώνας του Περικλή».

Ο σύλλογος ΔΥΑΜΕΑ, ο Όμιλος ΡΟΤΑΡΑΚΤ 2470, ο Όμιλος ΡΟΤΑΡΑΚΤ Φιλοθέης, ο Σύλλογος Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πηγή