ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ροχαλητό. Είναι το «ενοχλητικό» σημείο πολλών, κατά τα άλλα, επιτυχημένων σχέσεων.



Αλλά όταν ο σύντροφος σου ακούγεται στο κρεβάτι σαν σκουριασμένη εξάτμιση, στις 3 το πρωί και σε ξυπνά συνέχεια από τον γλυκό σου ύπνο, το ροχαλητό γίνεται κάτι παραπάνω από μια ενόχληση. Μπορεί να σηματοδοτήσει επίμονα προβλήματα υγείας και ίσως ακόμη και να σε κάνει να ξανασκεφτείς τα οφέλη της ζωής σας ως ζευγάρι.

Τί μπορείτε λοιπόν να κάνετε εσύ και ο σύντροφός σου, σχετικά με αυτό;

Πρώτον, καλό είναι να αναγνωρίσεις ότι πρόκειται για ένα φυσικό πρόβλημα και όχι κάτι που κάνει επίτηδες. Σχεδόν όλοι ροχαλίζουν περιστασιακά, και περίπου το ένα τρίτο από μας, το κάνει τακτικά.

Αυτό συμβαίνει όταν οι ιστοί στη ανώτερη αναπνευστική οδό δονούνται. Όταν κοιμόμαστε, οι μύες και ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού, χαλαρώνουν και η αναπνευστική οδός μπορεί να παρεμποδιστεί. Η δόνηση προκαλεί το θόρυβο, σύμφωνα με την Harly Greenberg, πνευμονολόγο και ιατρική διευθύντρια του Healthwell Sleep Health Center στο Manhasset της Νέας Υόρκης.

Το ροχαλητό γενικά επιδεινώνεται με την ηλικία και οι άνδρες συνήθως ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τότε, συμβαίνει περίπου εξίσου, λέει η Greenberg. Είναι επίσης πιο κοινό εάν είστε υπέρβαροι, επειδή η μεγαλύτερη περιφέρεια του αυχένα σημαίνει στενότερη αναπνευστική οδό. Λίπος εμφανίζεται επίσης στο πίσω μέρος της γλώσσας και μπορεί να επιδεινώσει την απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Το ροχαλητό μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες φυσικές καταστάσεις, όπως άσθμα, παρεκκλίνον διάφραγμα, κρύωμα ή ιγμορίτιδα.

Θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει και ένα πιο σοβαρό ζήτημα.

«Αν υπάρχει μη αναζωογονητικός ύπνος, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρατηρούνται παύσεις στην αναπνοή, τότε πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη ανησυχία ότι δεν είναι απλώς το ροχαλητό», δήλωσε η Greenberg στο Considerable.

Οι σύντροφοι όσων ροχαλίζουν, κοιμούνται μια ώρα λιγότερο κάθε βράδυ σε σχέση με τους συντρόφους όσων δεν ροχαλίζουν, σύμφωνα με το Snoring Center στο Ντάλας.

Το επίμονο ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σημάδι αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (OSA), μια σοβαρή κατάσταση, που πλήττει έως και 1 στους 15 ενήλικες.

Ανεξαρτήτως του λόγου, το να ξυπνάς τη νύχτα από το ροχαλητό του συντρόφου σου, επηρεάζει τα πάντα, από την οικειότητα έως την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ειδικοί στον ύπνο.

«Κατά τον βαθύ ύπνο, ο εγκέφαλος καθαρίζει από τοξίνες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μακροχρόνιους κινδύνους άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ», λέει η Greenberg. «Έτσι ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου και η ανεπαρκής ποιότητα του ύπνου μπορεί τελικά να είναι παράγοντες κινδύνου για αυτές τις νευροεκφυλιστικές καταστάσεις που επηρεάζουν τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους».

Εάν δεν έχεις βρει άλλη λύση, ίσως να έχεις καταφύγει στη λύση της ξεχωριστής κρεβατοκάμαρας ή να κοιμάσαι στον καναπέ του σαλονιού, σε αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς ύπνου. Αλλά αυτό δεν βοηθά τη σχέση σου.

Πολλά ζευγάρια που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου αναφέρουν ως συμπτώματα τη συνεχόμενη ευερεθιστότητα, το άγχος, την κατάθλιψη, την εξάντληση και γενικά την αίσθηση της μιζέριας.

Οι παρακάτω 10 στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν να έχεις έναν πιο ξεκούραστο ύπνο σε περίπτωση που ο σύντροφος σου ροχαλίζει.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις εσύ για τον εαυτό σου και ο σύντροφος σου για σένα, για να περιορίσει το ροχαλητό και να σε αφήσει να κοιμηθείς:

1. Αλλαγή της θέσης ύπνου
Μόλις αποκλειστεί η περίπτωση υπνικής άπνοιας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς είναι να μην κοιμάται ανάσκελα. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια που αλλάζουν τη θέση του ύπνου και μπορεί να βοηθήσουν πολύ τον σύντροφο σου να μην κοιμάται ανάσκελα, σύμφωνα με την Greenberg. Τα ρυθμιζόμενα κρεβάτια μπορούν επίσης να βοηθήσουν

2. Επιλογή των κατάλληλων προϊόντων
Υπάρχει στο εμπόριο μια σειρά συσκευών «αντι-ροχαλητού». Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές δεν αποδεικνύεται κλινικά ότι δουλεύουν.

3. Χρήση mouth guard
Μία συσκευή που φαίνεται να βοηθάει καθώς μετακινεί τη σιαγόνα προς τα εμπρός. Η Greenberg πιστεύει ότι είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ήπια διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο.

4. Καθαρισμός του ιγμόρειου
Εάν ο σύντροφός σου υποφέρει από κρυολόγημα, αλλεργίες ή άλλες καταστάσεις του ιγμόρειου και του ρινικού κόλπου, θα πρέπει να καθαρίζει τον ρινικό κόλπο πριν πέσει για ύπνο.

5. Να αποφεύγει τα τρόφιμα και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου
Η Greenberg προτείνει να μην τρώει ο σύντροφος σου ή να πίνει αλκοόλ για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ, ειδικότερα, μπορεί να επιδεινώσει το ροχαλητό.

6. Να κόψει το κάπνισμα
Εάν ο σύντροφος σου καπνίζει, καλό είναι να προσπαθήσει να το κόψει. Εκτός από όλα τα άλλα κακά του καπνίσματος, προκαλεί ρινική και πνευμονική συμφόρηση, οδηγώντας σε … περισσότερο ροχαλητό.

7. Να χάσει βάρος
Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό και το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, σύμφωνα με την SnoreLab, κατασκεάστρια εταιρία μιας εφαρμογής ανάλυσης ροχαλητού για smartphones. Η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να μειώσει δραστικά τόσο το κανονικό ροχαλητό όσο και την υπνική άπνοια.

8. Συσκευή λευκού θορύβου
Μια συσκευή λευκού θορύβου μπορεί να εξομαλύνει τους ήχους του ροχαλητού του συντρόφου σου και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

9. Δοκίμασε ωτοασπίδες
Οι μαλακές ωτοασπίδες είναι ένα άλλο τέχνασμα που βοηθά στην παρεμπόδιση του θορύβου και στον βαθύτερο ύπνο.

10. Επίσκεψη σε ειδικό
Τελικά μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός στρατηγικών για την ανακούφιση του προβλήματος του ροχαλητού. Εάν δεν μπορείτε να το λύσετε μόνοι σας, μιλήστε σε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.


Πηγή: http://bit.ly/2camdcI
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top