ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και έχει άμεση επιρροή στη χώρα μας. Από το 2016 μέχρι και σήμερα υπάρχει ρεκόρ στην καταγραφή μεταναστών και προσφύγων. Ο κινηματογράφος φυσικά αναγνώρισε εδώ και πολλά χρόνια αυτό το ζήτημα το οποίο και θίχτηκε σε πολλές ταινίες. Εδώ και δύο χρόνια, μία τεράστια μερίδα των φεστιβάλ παγκοσμίως φιλοξενεί ταινίες που αφορούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Βέβαια αυτό το θέμα έχει υπάρξει και σε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες.

Παρακάτω, λοιπόν, σου έχω την λίστα με τις 10 ταινίες που μας δείχνουν μία άλλη πλευρά της ζωής και θα σου διδάξουν πολλά. Μέσα σε αυτές θίγεται και το θέμα της ξενοφοβίας. Η λίστα περιλαμβάνει από Χολυγουντιανές παραγωγές μέχρι και ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου.

#10 Μία Αιωνιότητα και Μία Μέρα (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1998)



Ένα από τα αριστουργήματα του Ελληνικού (αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου).

Ο Αλέξανδρος είναι ένας μεσήλικας ποιητής ο οποίος έχει πλέον λίγο χρόνο πάνω σε αυτή τη γη. Παρατείνει όμως τον χρόνο του στη ζωή για να βοηθήσει ένα μικρό παιδί να γυρίσει στην πατρίδα του την Αλβανία. Μία ιστορία γεμάτη συγκινήσεις, αλλά και ένα αξέχαστο οδοιπορικό στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη.

#9 Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)



Ο Cuarón μας παρουσιάζει ένα δυστοπικό μέλλον όπου η ανθρωπότητα φτάνει στο τέλος της όταν καμία γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει. Μέχρι που βρίσκει τη μοναδική έγκυο γυναίκα στο πλανήτη και δεσμεύεται να τη βοηθήσει να βρει καταφύγιο από τη φασιστική κοινωνία στην οποία ζει και μία νομοθεσία που είναι κατά των μεταναστών. Μία αρτιότατα σκηνοθετημένη ταινία που προβληματίζει και δεν διαφέρει πολύ από πολλές κοινωνίες ακόμη και μία δεκαετία αργότερα. Δυστυχώς όμως, ήταν μία τεράστια αποτυχία στο box office που δεν κάλυψε καν τα 76 εκ. της παραγωγής.

#8 Le Havre (Aki Kaurismaki, 2011)



Ένα αγόρι φτάνει στο λιμάνι της Χάβρης με κοντέινερ μαζί με πολλούς ακόμη πρόσφυγες και καταδιώκεται από την αστυνομία. Βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός άνδρα του οποίου η γυναίκα είναι ετοιμοθάνατη. Μία γλυκιά ιστορία με αρκετή δράση και όμορφο χιούμορ που αφηγείται ευχάριστα μία κατά τα άλλα βαριά ιστορία.

#7 The Godfather: Part II (Francis Ford Coppola, 1974)



Το δεύτερο μέρος του Νονού θεωρείται ένα από τα καλύτερα sequel που υπήρξαν. Κι όντως, ξεχωρίζει για τα flashback κατά τα οποία μαθαίνουμε την ιστορία του Vito Corleone που πεθαίνει στην πρώτη ταινία. Ο νεαρός Vito πηγαίνει στη Νέα Υόρκη όταν η οικογένεια του σφαγιάζεται στην Σικελία από τη μαφία. Για να επιζήσει μπλέκει με την παρανομία.

Μία αρκετά ρεαλιστική ιστορία μέσα στη βασική ιστορία που μας παρουσιάζει μία όμορφη αλλά σκληρή Νέα Υόρκη.

#6 Black Girl (Ousmane Sembène, 1966)



Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Αφρικάνικου κινηματογράφου.

Μία νεαρή κοπέλα από τη Σενεγάλη πηγαίνει να δουλέψει ως υπηρέτρια στο σπίτι ενός ζευγαριού στη Γαλλία. Μία ιδιαίτερη και κλειστοφοβική ταινία που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και δείχνει μία στυλιστικά προσεγμένη σκληρή

#5 The Immigrant (James Gray, 2013)



Η πρωταγωνίστρια της ταινίας πηγαίνει από την Πολωνία στη Νέα Υόρκη όπου και αποχωρίζεται την αδερφή της. Ένας άνδρας την προστατεύει αλλά εκείνη ως αντάλλαγμα θα πρέπει να ενδώσει στο μπερλέσκ και την πορνεία. Δεν τα παρατάει όμως μέχρι να επανενωθεί ξανά με την αδερφή της. Μία ταινία που ενώ δεν είναι και η καλύτερη που θα δεις, έχει εξαιρετικές ερμηνείες από τους Cotilliard και Phoenix.

#4 Welcome (Philippe Lioret, 2009)



Ο Bilal είναι ένα 17χρονο αγόρι από το Ιράκ. Ξεκινάει ένα ταξίδι γυρίζοντας όλη την Ευρώπη για να βρει την κοπέλα του που ζει με την οικογένεια της στην Αγγλία. Φτάνει στο Καλαί της Γαλλίας και εκεί έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή μεταχείριση των μεταναστών από την αστυνομία η οποία συλλαμβάνει ακόμη και όποιον τολμήσει να φιλοξενήσει έναν μετανάστη.

#3 The Secret of the Grain (Abdellatif Kechiche, 2007)



Ένας μετανάστης από το Μαγκρέμπ προσπαθεί να φτιάξει ένα εστιατόριο αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τη Γαλλική γραφειοκρατία. Το «grain» του τίτλου, αναφέρεται στο κους κους αλλά και στο μπαρμπούνι, ένα δημοφιλές φαγητό στην Τυνησία. Αυτά τα δύο επίσης, είναι τα πιάτα που ο ήρωας θέλει να προσθέσει οπωσδήποτε στο μενού του εστιατορίου του.

#2 Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000)



Η Björk υποδύεται μία μόνη και αδαή μητέρα που μετακομίζει με το παιδί της από την Τσεχία στην Αμερική πιστεύοντας ότι θα είναι όπως στις ταινίες. Βρίσκει μία δουλειά που της δίνει ελάχιστα και κινδυνεύει να χάσει ακόμη κι αυτά όταν αρχίζει να χάνει την όραση της. Μία ιστορία που μιλάει για την αγάπη αλλά και για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα μυστικό. Μία ταινία που ως δουλειά του Trier δεν είναι για όλους.

#1 District 9 (Neill Blomkamp, 2009)



Ίσως να μην περίμενες μία sci-fi ταινία να είναι στο νούμερο 1. Ίσως να μην ανοίξεις ξανά να διαβάσεις άρθρο του Reviewer. Όμως, το District 9 που δείχνει την ξενοφοβία έναντι σε εξωγήινους που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά στη Γη, είναι ένας τρομακτικά αληθινός αντικατοπτρισμός της σημερινής κοινωνίας. Πέρα από αυτό έχει μία όμορφη ιστορία και έναν πολύ καλοφτιαγμένο χαρακτήρα που μας κρατάνε μέχρι το τέλος.


Πηγή: https://ift.tt/2camdcI
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top