ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
petyximenoi igetesΟι περισσότεροι ηγέτες έχουν πετύχει με το να ενδιαφέρονται αληθινά για τους άλλους και να τους βοηθούν. Περιττό να πούμε ότι αυτό τους κάνει πολύ πιο συμπαθητικούς στο ευρύ κοινό, και για αυτό παραμένουν στην υψηλή τους θέση.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά γνωρίσματα αυτών των ηγετών;


1. Ενθαρρύνουν τους άλλους

Ένας βασικός τρόπος να βοηθήσεις κάποιον είναι να τον κάνεις να πιστέψει στον εαυτό του και να τον εμψυχώσεις. Οι ηγέτες ξέρουν πολύ καλά να ενθαρρύνουν τους άλλους, και λόγω της σημαντικής τους θέσης η επιρροή που θα ασκήσουν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Έτσι μπορούν να επηρεάσουν πολλά άτομα προς το καλύτερο – και αυτό ακριβώς κάνουν!

2. Εξυπηρετούν όποιον χρειάζεται

Οι ηγέτες γνωρίζουν ότι οι γύρω τους δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό όταν τους φερθούν σαν μέντορες, και όχι σαν αφεντικά. Ξέρουν ότι θα λάβουν βοήθεια όταν τη δώσουν πρώτα, και αυτό κάνουν. Σκέφτονται μακροπρόθεσμα και για αυτό επενδύουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Κι αυτό γιατί ξέρουν πως οι καλές σχέσεις φέρνουν το κέρδος, και όχι το ανάποδο!
filoi anevainoun

3. Πείθουν αντί να «συμμορφώνουν»

Μπορεί κάποτε ο ναζισμός να ανθούσε, αλλά οι πραγματικά πετυχημένοι και συμπαθητικοί ηγέτες ξέρουν πως κάποιος είτε θα σε υποστηρίξει πρόθυμα ή δε θα σε υποστηρίξει καθόλου. Όταν θέλουν να πετύχουν κάτι, δεν αναγκάζουν κανέναν να ακολουθήσει τη γνώμη τους. Αντίθετα, προσπαθούν με θελκτικά επιχειρήματα να δείξουν τη γνώμη τους για να τη συμμεριστούν οι άλλοι με τη θέλησή τους.

4. Παραμένουν ακέραιοι

synantisi sti douleia
Είναι πάντα ανοιχτοί ως προς τους στόχους και στις προθέσεις τους, ενώ διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Ξέρουν ότι το να υιοθετούν ένα ψεύτικο προφίλ δεν πετυχαίνει έτσι κι αλλιώς, άρα δεν μπαίνουν καν στον κόπο. Τέλος, μπορεί η ρήση του Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» να είναι γνωστή, όμως για εκείνους ο καθαρός δρόμος προς τον σκοπό τους είναι ίδιας ή και μεγαλύτερης σημαντικότητας από τον ίδιο το σκοπό…

5. Καταπολεμούν τα εμπόδια

Εντάξει, κανείς μας δεν έχει μαγική λύση για κάθε πρόβλημα που συναντάει. Εδώ πάντως μιλάμε για τη συγκεκριμένη ικανότητα του ηγέτη να βλέπει πράγματα που άλλοι ίσως να μην μπορούν να δουν. Μπορεί να καταλάβει τι χρειάζονται οι γύρω του για να πετύχουν, και έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να βοηθάει στην απομάκρυνση προβλημάτων που δυσκολεύουν τη λειτουργία της ομάδας.

6. Αφιερώνουν χρόνο στους άλλους

top leader
Πώς θα χτίσεις καλές σχέσεις εάν δεν αφιερώσεις ένα μέρος του χρόνου σου; Οι βοηθητικοί, συμπαθητικοί ηγέτες εμπλέκονται ενεργά στα δρώμενα των γύρω τους και προσπαθούν να ενισχύσουν την αίσθηση της ομάδας για όλους. Ξέρουν ότι μια σφιχτοδεμένη ομάδα θα τους υποστηρίξει πολύ περισσότερο και όλοι μαζί θα είναι πολύ πιο παραγωγικοί.

7. Διατηρούν την επιμονή τους

Η μαγική λέξη κάθε πετυχημένου ατόμου. Επιμονή, και πάλι επιμονή μέχρι να πετύχουν. Προσοχή: δεν εννοούμε στενοκεφαλιά. Πάντα έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες και πάμε με το σκεπτικό «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη», έτσι δεν τα παρατάμε ποτέ. Ο στόχος των βοηθητικών ηγετών είναι να έρθουν κοντά στα άλλα άτομα και να τους βοηθήσουν, και δεν σταματούν μέχρι να το πετύχουν.

8. Δρουν πάντα μελετημένα

synantisi ergasias
«Εάν δεν ξέρεις προς τα πού πας, δεν πρόκειται να πας μακριά» λέει ένα ρητό, κι εμείς θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Κανείς δεν πέτυχε με τη νοοτροπία του ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Οι ηγέτες έχουν ένα πρόγραμμα που ναι μεν είναι ευέλικτο, αλλά χαράζει ένα βασικό μονοπάτι στην κατεύθυνση που θέλουν να πάνε. Από εκεί και πέρα, οι ενέργειές τους βασίζονται πάντα στο σχέδιο που έχουν κάνει.

9. Έχουν ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι όταν ακούμε κάποιον να μας διηγείται την ιστορία του και εκείνη την ώρα νιώθουμε ό,τι νιώθει κι εκείνος, χωρίς όμως να χάνουμε τον εαυτό μας. Έτσι, μπορούμε να συμβουλέψουμε κατάλληλα το άτομο. Οι βοηθητικοί ηγέτες ξέρουν πως τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει περισσότερο κάποιον από το να καταλαβαίνεις τα συναισθήματά του και να ενδιαφέρεσαι αληθινά για το καλό του.

10. Ακούν πραγματικά

Ίσως μια από τις δυσκολότερες ικανότητες, που ακόμα κι αν κάποιος τείνει να την έχει περισσότερο, πρέπει και πάλι να την καλλιεργήσει. Το πρόβλημα με τους περισσότερους από μας είναι ότι ακούμε για να απαντήσουμε απλώς, και όχι από ενδιαφέρον για τα λεγόμενα του άλλου. Αυτοί οι ηγέτες όμως είναι οι καλύτεροι ακροατές, γιατί έτσι εμπνέεουν εμπιστοσύνη και οικειότητα στους υπόλοιπους.
Κάποια άτομα ίσως έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερο βαθμό ή να τους βγαίνουν ευκολότερα, όμως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να είμαστε πρόθυμοι να τα καλλιεργήσουμε. Τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο, όμως αν το θέλουμε θα το πετύχουμε!
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top