ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Λατρεύεις τα κλασικά ξύλινα έπιπλα του σπιτιού σου, αλλά τα καθαριστικά του εμπορίου σε απογοητεύουν; Παρατηρείς ότι παρουσιάζουν
θαμπή όψη, γρατσουνιές και σημάδια φθοράς; Η συντήρηση και ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό σήμερα θα δούμε πώς μπορείς να τα διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να τα επισκευάσεις.
Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι δεν πρέπει να τα κρατήσεις στο σπίτι σου, ούτε ότι πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία για τη συντήρησή τους. Μάλιστα, ακόμα και σε περίπτωση σοβαρής φθοράς ενός ξύλινου επίπλου, κανείς δεν είπε ότι πρέπει να το αποχωριστείς. Για τη δουλειά αυτή, υπάρχουν επαγγελματίες που μπορείς να εμπιστευθείς για να επισκευάσουν το αγαπημένο σου έπιπλο. Ωστόσο, για λιγότερο σοβαρά περιστατικά, υπάρχουν εύκολοι και οικολογικοί τρόποι για να δράσεις αυτόνομα.

Πώς θα καθαρίσεις τα ξύλινα έπιπλα σου με φυσικό τρόπο;

καθαρισμός ξύλινων επίπλων

#1 Λευκό ξύδι και ελαιόλαδο

Το λευκό ξύδι είναι γνωστό για τις καθαριστικές του ιδιότητες. Βρίσκει χρήση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, λόγω της αποτελεσματικότητας του. Τι γίνεται, όμως, αν το συνδυάσεις με λίγο ελαιόλαδο; Δες πώς ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων γίνεται πιο εύκολος!
Υπάρχει μια πολύ απλή συνταγή που μπορείς να ακολουθήσεις. Θα χρειαστείς:
1 βάζο με καπάκι.
1 μέρος λευκό ξύδι.
3 μέρη ελαιόλαδο.
Βάζεις το ξύδι και το ελαιόλαδο στο βαζάκι και ανακινείς καλά, για να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Με αυτό, απλώνεις πάνω στις επιφάνειες που επιθυμείς να καθαρίσεις με ένα καθαρό πανί. Τρίβεις καλά την ξύλινη επιφάνεια και αφήνεις το μείγμα να δράσει. Αν έχεις στο σπίτι ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί για το βαζάκι. Έτσι, θα έχεις μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας μείγματος που αποθέτεις πάνω σε κάθε σημείο του επίπλου.

#2 Λεμόνι

Σε περίπτωση που δεν τρέφεις φιλικά αισθήματα για το ξύδι, θα χρειαστείς αυτή την εναλλακτική. Στη συνταγή που διάβασες παραπάνω, μπορείς να αντικαταστήσεις το ξύδι με το χυμό ενός λεμονιού. Το λεμόνι δρα ως καθαριστικό και απολυμαντικό, όπως το λευκό ξύδι. Αν φοβάσαι ότι μπορεί το έπιπλο να “κολλάει” μετά τον καθαρισμό, πρόσθεσε στο μείγμα σου λίγες σταγόνες νερό.
Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συστατικό και δεν αντικαθίσταται. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει την εξαιρετική ιδιότητα να γυαλίζει τα έπιπλα και να τα θρέφει σε βάθος, γλυτώνοντας τα από σημάδια φθοράς. Συνεπώς, προτείνεται να μην το λυπηθείς, μιας και στη χώρα μας δεν αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Έχε υπόψιν σου ότι ο καθημερινός καθαρισμός ξύλινων επίπλων επιτρέπεται να γίνει με αυτή τη συνταγή.

Βάψιμο Επίπλων από Ξύλο: Οδηγός για Αρχάριους σε 6 Βήματα!

#3 Μπύρα

Ωραία, τώρα που σίγουρα έχουμε την προσοχή σου, ήρθε η στιγμή να μάθεις για τη θαυματουργή δράση της μπύρας. Ίσως να μην το περίμενες, αλλά το ποτό αυτό που τόσο αγαπάμε όλοι, δε χρησιμεύει μόνο σαν ποτό. Αν το προηγούμενο βράδυ άνοιξες ένα μπουκάλι μπύρας, το οποίο δεν τελείωσες, μπορείς με αυτό να γυαλίσεις τα ξύλινα έπιπλα σου. Αν δεν έχεις ένα ανοιχτό μπουκάλι, αλλά θέλεις έτσι κι αλλιώς να δοκιμάσεις τη συνταγή αυτή, απλώς άφησε ένα μπουκάλι ανοιχτό για αρκετή ώρα. Επιθυμούμε να ξεθυμάνει πρώτα λίγο το ποτό και να μην αφρίζει.
Η διαδικασία είναι απλούστατη. Βρέξε ένα καθαρό πανί με μπύρα και τρίψε την ξύλινη επιφάνεια. Στη συνέχεια, στέγνωσε την επιφάνεια με ένα στεγνό, καθαρό πανί. Μετά από μερικές μέρες εφαρμογής της συνταγής, θα δεις εμφανή αλλαγή στη γυαλάδα των επίπλων σου.

#4 Μελισσοκέρι

Το κερί μέλισσας είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε παρασκευάσματα για το γυάλισμα ξύλινων επιφανειών του εμπορίου. Είναι πολύ αποτελεσματικό και ανάλογα με το πόσο πυκνή είναι η ποσότητα του στο μείγμα, το μείγμα γίνεται πιο αποτελεσματικό.
Η συνταγή είναι η εξής:
25 γραμμάρια μελισσοκέρι.
100 γραμμάρια παραφινέλαιο πόσιμο, ή ελαιόλαδο.
10- 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου από πεύκο, ή κέδρο.
Για αρχή, λιώσε το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το παραφινέλαιο και ανακάτεψε καλά. Αφού αποσύρεις το μείγμα από τη φωτιά, πρόσθεσε το αιθέριο έλαιο και ανακάτεψε ξανά. Μην προσθέσεις το αιθέριο έλαιο όσο το μείγμα βρίσκεται στη φωτιά, γιατί θα εξατμιστεί και θα χάσει τις ιδιότητες του.
Με ένα βαμβακερό πανί, άπλωσε το μείγμα πάνω στην ξύλινη επιφάνεια που επιθυμείς να καθαρίσεις, ή να γυαλίσεις. Τρίψε απαλά την επιφάνεια σε όλο της το μήκος ομοιόμορφα. Άφησε το να δράσει για περίπου 15- 20 λεπτά. Στο τέλος, τρίψε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί, για να απορροφήσει τυχόν υπολείμματα της αλοιφής.

#5 Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο είναι γενικά γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα, όπως την αντιγηραντική δράση. Ωστόσο, βρίσκει δράση και στο κεφάλαιο “καθαρισμός ξύλινων επίπλων”. Συγκεκριμένα, μπορεί να γυαλίσει, να καθαρίσει και να επιδιορθώσει ραγίσματα σε μικρές και μεσαίες επιφάνειες.
Θα χρειαστείς:
2 κουταλιές νερό, κρύο ή χλιαρό
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο.
Μέσα σε ένα δοχείο, ανάμειξε το νερό με το αμυγδαλέλαιο. Στη συνέχεια, βρέξε με το μείγμα ένα καθαρό πανί και τρίψε την επιφάνεια του ξύλινου επίπλου. Δε χρειάζεται να ξεπλύνεις, ούτε να ξανατρίψεις με στεγνό πανί. Απλώς άφησε το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει μόνο του. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων του σπιτιού σου δεν έχει υπάρξει πιο εύκολος!

#6 Κατάλληλο περιβάλλον

Το σημείο αυτό δεν περιγράφει μια συνταγή, αλλά κάποια γεγονότα που πρέπει να προσέχεις, για να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο τα ξύλινα έπιπλα σου. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων σίγουρα φαίνεται πιο απλή υπόθεση τώρα που γνωρίζεις τις σωστές συνταγές, αλλά δεν αρκεί αυτό. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι τα ξύλινα έπιπλα φθείρονται περισσότερο σε περιβάλλοντα πολύ ζεστά, ή ξηρά; Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορεί να απειλήσει περισσότερο τα ξύλινα έπιπλα σου, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους δείξεις ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.
Από την άλλη πλευρά, και το χειμώνα θα πρέπει να προσέχεις να μην εκθέτεις τα ξύλινα έπιπλα πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας. Δηλαδή, αν βάλεις την ξύλινη καρέκλα σου ακριβώς μπροστά στο καλοριφέρ, μπορείς να περιμένεις ότι θα εμφανίσει σημάδια φθοράς και θαμπή όψη. Αντιθέτως, αν στο χώρο υπάρχει μια σχετική υγρασία, τα ξύλινα έπιπλα θα το εκτιμήσουν πολύ. Ένα βάζο με αληθινά λουλούδια, μια γλάστρα, μια γυάλα με χρυσόψαρα, είναι μερικές επιλογές που μπορούν να κάνουν διαφορά.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top