ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία συμβάλλει στην...

πολύπλευρη ανάπτυξη των μαθητών, καθώς δεν ενισχύει μόνο τις κινητικές δεξιότητές τους, αλλά και τον τρόπο που σκέπτονται, τη μνήμη τους και τη στάση τους απέναντι στις μαθησιακές προκλήσεις.

Επιπλέον, βελτιώνει την οργάνωση και διατύπωση λέξεων και φράσεων, τη μαθηματική σκέψη τη χρήση της γλώσσας στην καλλιτεχνική έκφραση.

Τέλος, εφοδιάζει τα παιδιά με δεξιότητες όπως η αφοσίωση σε έναν στόχο, η συνέπεια, η δημιουργικότητα, η αυτοεκτίμηση και η προσήλωση στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσω της αλληλεπίδρασης με τη μουσική, αναπτύσσεται το μέρος του εγκεφάλου που ενισχύει την λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό, εφόδια δηλαδή που χρησιμεύουν και σε άλλους τομείς της δραστηριοποίησης ενός ανθρώπου.

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Όπως είχε πει ο Πρωταγόρας «Οι δάσκαλοι μουσικής, ωθούν τις ψυχές των παιδιών στην οικειοποίηση ρυθμών και αρμονιών της μουσικής, έτσι ώστε να γίνουν άνθρωποι ήρεμοι και χρήσιμοι στη θεωρία και την πράξη.». Είναι επομένως πολύ σημαντικό ένας δάσκαλος μουσικής να έχει τις γνώσεις που απαιτούνται, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Ιδιαίτερα ο δάσκαλος μουσικοκινητικής.

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μαθήματα κρουστών, το όφελος δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία σας. Ο ρυθμός υπάρχει σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης και δραστηριότητας. Από την αναπνοή ως τον χορό, από το περπάτημα ως  τις ομαδικές δραστηριότητες. Μέσω αυτού, το άτομο αλλά και η ομάδα κατακτά την αρμονία. Μέσω της έκφρασης δια του ρυθμού, μειώνεται η υπερκινητικότητα, ενισχύονται η μνήμη και η συγκέντρωση, δημιουργούνται στον εγκέφαλο νέες συνάψεις, αυξάνεται η πίεση του αίματος αλλά και η εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ κατακτώνται από το άτομο γνωστικές δεξιότητες, όπως ο έλεγχος των παρορμήσεων και των καταστάσεων στρες. Επίσης, ενισχύονται οι εξωγλωσσικοί επικοινωνιακοί τρόποι και η έκφραση συναισθημάτων και το άτομο μαθαίνει έννοιες όπως η σειρά, η στοχοθεσία, η αλληλεπίδραση.

Η ενασχόληση με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανο, καστανιέτες, ξύστρα , τύμβαλα, τυμπάνια, καμπάνες κ.α) μάς μαθαίνει να ακούμε, να έχουμε πειθαρχία, να σκεπτόμαστε και να δρούμε δημιουργικά.

Σύμφωνα με έρευνες, ενισχύει τη φυσική, νοητική και πνευματική υγεία.
Η θεραπεία μέσω του ρυθμού, προωθεί τα θετικά συναισθήματα και ανακουφίζει σε περιπτώσεις συναισθηματικών τραυμάτων.

Δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις αυτισμού, εθισμού, άγχους, χρόνιου πόνου, ψυχικών ασθενειών, ημικρανιών, καρκίνου, εγκεφαλικού, περιπτώσεων υπερκινητικότητας ή ασθενών με Πάρκινσον, καθώς:
-προκαλεί χαλάρωση, μειώνοντας την πίεση του αίματος.

Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμάται το στρες, το οποίο έχει ως συνέπεια την επιδείνωση όλων των παραπάνω περιπτώσεων, αλλά και την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

βοηθάει στον έλεγχο του χρόνιου πόνου, αφού παράγονται ενδορφίνες.

-ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες- σύμφωνα με τον ειδικό επί του θέματος B.Bittman και έναντι των καρκινικών κυττάρων, αφού με τη δραστηριότητα αυτή παράγονται αντι-καρκινικά κύτταρα.

-συγχρονίζει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, τα οποία λειτουργούν αρμονικά. Το λογικό και το δημιουργικό κομμάτι, δρουν ταυτόχρονα μέσω του ρυθμού. Η όραση, η ακοή, η ομιλία, το ίδιο.

«Όσο πιο πολλά μέρη του εγκεφάλου αξιοποιούνται ταυτόχρονα, τόσο πιο πιθανό είναι να ελέγχονται ασθένειες νευρολογικού τύπου, όπως εγκεφαλικά, ή Πάρκινσον.», τονίζει ο ερευνητής επί του θέματος M.Thant.

Επιπλέον, μεταβάλλει τα κύματα του εγκεφάλου από το στάδιο της συγκέντρωσης, σε αυτό της ηρεμίας, και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη αισθημάτων ευφορίας.

-Συμβάλλει στην επίτευξη της ενότητας και του συγχρονισμού. Άτομα με κάποια πάθηση, νιώθουν πως συνδέονται ψυχολογικά με ομοιοπαθούντες και άλλους ανθρώπους, χωρίς να χρησιμοποιήσουν λέξεις. Ψυχαγωγούνται και επικοινωνούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

-Παράγει συναισθήματα ενσυναίσθησης, κατανόησης, βεβαιότητας, ειλικρίνειας.

Σε κλινικές περιπτώσεις, ο ρυθμός βοηθάει τον ασθενή να επιδράσει αποτελεσματικά με το σώμα του, με τον κόσμο γύρω του, με το περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο οδηγείται στην εσωτερική διερεύνηση, στην αυτογνωσία, αλλά και στην αλληλεπίδραση και την υπευθυνότητα. Δρα δηλαδή, θεραπευτικά.

Εντείνει την αυτοέκφραση και τον αυτοσχεδιασμό, οδηγεί στην αποβολή αρνητικών συναισθημάτων και θεραπεύει σε περιπτώσεις συγκρουσιακών περιπτώσεων αλλά και εθισμού- καθώς βοηθάει το εθισμένο άτομο να κατανοήσει τα συναισθήματά του.

Μέσω της θεραπείας του ρυθμού με χρήση κρουστών μουσικών οργάνων, τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς νιώθουν πως ανήκουν σε μια ομάδα και μαθαίνουν να λειτουργούν αποδοτικά μέσα σε αυτήν, με οφέλη για τον εαυτό τους και για την κοινότητα στην οποία συμμετέχουν.
Για την ακρίβεια, τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, μέσω της θεραπευτικής ενασχόλησης με τα κρουστά:

Επικοινωνούν πιο εύκολα.
Εκφράζονται δημιουργικά.
Αναπτύσσεται ο λόγος τους.
Κοινωνικοποιούνται.
Κατανοούν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Συγκεντρώνονται πιο εύκολα.
Βελτιώνεται η μνήμη τους.

Η θεραπεία μέσω της χρήσης κρουστών, λαμβάνει χώρα σε ωδεία, σε μουσικά σχολεία-ιδιωτικά και δημόσια-, σε οργανισμούς εθελοντικής φύσης και σε διάφορες κοινότητες και αφορούν ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Η θεραπεία μέσω του ρυθμού χρησιμοποιείται επίσης στον διαλογισμό, καθώς δίνει έμφαση στην κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων.

Υπάρχουν δύο είδη μουσικής θεραπείας:

-Στην πρώτη, το άτομο συμμετέχει στην παραγωγή του ήχου, παίζοντας κρουστά μαζί με τον καθηγητή (ενεργητική).

-Στη δεύτερη, ο δάσκαλος παίζει πχ το τύμπανο, ο ήχος του οποίου έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον συμμετέχοντα (παθητική).

Η θεραπεία μέσω μουσικής/ ρυθμού έχει αναγνωριστεί στα περισσότερα κράτη του κόσμου. Η αξιοποίηση των κρουστών είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε κράτη της Αφρικής, η οποία μάλιστα έχει μουσική παράδοση που στηρίζεται στην έκφραση και αλληλεπίδραση μέσω των κρουστών μουσικών οργάνων.

Για τους ενδιαφερόμενους, στα ελληνικά ωδεία και σχολεία, οι τιμές συμμετοχής κυμαίνονται από 40 έως 70 ευρώ.

Πλέον, η μουσικοκινητική αγωγή με χρήση κρουστών έχει γίνει μέρος των Οδηγών Εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, στόχος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι σε κάθε τάξη να αξιοποιείται ο συνδυασμός μουσικής, ρυθμού και κίνησης για την ανάπτυξη όλων των παιδιών.

Είτε ως χόμπυ, είτε ως θεραπευτική μέθοδος, η ενασχόληση με τα κρουστά σίγουρα μάς κάνει καλό.
Πηγή
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top