ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Philip Treacy -Ο άνθρωπος πίσω από τα πιο εντυπωσιακά καπέλα στον βασιλικό γάμο της Αγγλίας

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο βασιλικό γάμο του πρίγκιπα
Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, -αναμφίβολα ο γάμος της χρονιάς-, αλλά και τους διάσημους καλεσμένους που παρευρέθηκαν και έδωσαν λίγη από την λάμψη τους στο παραμύθι, δεν μπορεί παρά να χαζέψει κανείς τα εντυπωσιακά, ιδιαίτερα και σπάνια καπέλα των γυναικών σε κάθε γωνιά του κάστρου Windsor.
Ο Philip Treacy, δεν φέρει τυχαία τον τίτλο του Άγγλου Ευγενή. Ο Ιρλανδικής καταγωγής σχεδιαστής και δημιουργός των πιο εντυπωσιακών και περίτεχνων καπέλων γεννήθηκε το 1967 στο Ahascragh, στην επαρχία Galway στη Δυτική Ιρλανδία και ήδη από πολύ μικρή ηλικία η αγάπη του για την μόδα και συγκεκριμένα τα καπέλα, ήταν μεγάλη και από ότι φάνηκε στην συνέχεια ασταμάτητη.
Υπάρχει ένα υπέροχο σημείο της επίσημης βιογραφίας του Philip Treacy που αναφέρει ότι μεγάλωσε στο δρόμο που περνούσε έξω από την εκκλησία του χωριού και συγκινεί.
Εκεί στο αγρόκτημά τους στη επαρχία της Ιρλανδίας, βρήκε σπίτι η φαντασία του που μετατράπηκε νωρίς σε αστείρευτη δημιουργικότητα.
Ξεκίνησε να δημιουργεί καπέλα και φορέματα αρχικά για τις κούκλες της αδελφής του χρησιμοποιώντας φτερά από τις χήνες, τα κοτόπουλα, τους φασιανούς και τις πάπιες της μητέρας του.
«Όντας μικρό παιδί, μου άρεσε να παρακολουθώ τους γάμους του παλατιού. Ήταν ισοδύναμοι ενός fashion show για μένα. Τα φορέματα που φορούσαν οι καλεσμένες ήταν απίστευτα, μοναδικά. Είχε μια δόση glam να βλέπει κανείς αυτά τα πλάσματα να εμφανίζονται σε αυτά τα εξαιρετικά ρούχα, καθώς δεν είχαμε glamour εκεί από όπου έρχομαι».
Ξεκίνησε να φτιάχνει καπέλα ως χόμπι για να φτάσει με το υπέρμετρο ταλέντο του και πολλή με σκληρή δουλειά αλλά και θάρρος, να είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον κόσμο.

Το πάθος για τα καπέλα ήταν ο λόγος που μετακόμισε στο Δουβλίνο το 1985 για να σπουδάσει μόδα στο National College of Art and Design, όπου σχεδίαζε καπέλα που συνόδευαν τα ρούχα του. Από εκεί, το 1988, κέρδισε μια θέση στο MA fashion design course στο Royal College of Art  στο Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 με τιμές.
Το 1989 δώρισε ένα από τα καπέλα του στον Michael Roberts, fashion editor του περιοδικού Tatler, και την στιλίστρια του, Isabella Blow η οποία ενθουσιάστηκε με τα καπέλα και του ζήτησε να φτιάξει ένα για τον γάμο της.
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Η Isabella Blow όχι μόνο τον βοήθησε να ξεκινήσει την καριέρα του φορώντας δημιουργίες του αλλά τον σύστησε και στον κόσμο της μόδας , όταν για το λεύκωμα Dress of The Year 1997 επέλεξε το δικό του εντυπωσιακό και κομψό αξεσουάρ να συνοδεύσει το φόρεμα της Deborah Milner που τότε μοιράζονταν το ίδιο studio και δούλευαν μαζί.
Ο Philip Treacy σχεδίασε καπέλα για τις συλλογές πολλών μεγάλων οίκων μόδας ανάμεσα στους οποίους οι Alexander McQueen, Givenchy Haute Couture, Valentino, Ralph Lauren, Donna Karan και πολλούς ακόμη.
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δεν υπάρχει κάποιο εργοστάσιο, ούτε χρησιμοποιούνται computers για την κατασκευή τους. Αντίθετα όλα τα ιδιαίτερα καπέλα είναι φτιαγμένα στο χέρι.
Ο Philip Treacy είναι πλέον ο πιο περιζήτητος σχεδιαστής καπέλων στον κόσμο. Τα καπέλα του είναι εξίσου δημοφιλή στους Ευρωπαίους αριστοκράτες, όπως και στους σταρ του Χόλιγουντ. Θεωρείται ο υπεύθυνος για την αλλαγή της αντίληψης. Ο ίδιος σχεδιάζει τα καπέλα έτσι ώστε να κολακεύουν και να ενισχύουν την εμφάνιση εκείνου που τα φοράει κάθε φορά.
Η Madonna, η Lady Gaga και η Beyonce είναι μόνο μερικές από τις σύγχρονες σταρ της μουσικής που επιλέγουν συχνά να φορέσουν δημιουργίες του στο κόκκινο χαλί αλλά και on stage, ενώ και η Sara Jessica Parker έχει κάνει κάποιες από τις iconic red carpet εμφανίσεις της φορώντας καπέλο Philip Treacy.

Άλλοτε elegant και διαχρονικά, άλλοτε fancy και πρωτότυπα, με φτερά, πολύτιμες πέτρες, χρώματα, εντελώς μίνιμαλ ή ακόμα και κονστρουκτιβιστικά-φουτουριστικά. Πάντα όμως, ιδανικά για το κάθε λουκ που προορίζονται.
«Είχα τη μεγαλύτερη χαρά να μου δοθεί η ευκαιρία να αμφισβητήσω την αντίληψη των ανθρώπων για το πώς πρέπει να δείχνει ένα καπέλο στον 21ο αιώνα. Κάνω καπέλα επειδή αγαπώ τα καπέλα. Είναι ένα αινιγματικό αντικείμενο που εξυπηρετεί τον ανθρώπινο σκοπό για καλλωπισμό και κάνει κάποιον να αισθάνεται καλά, είτε είναι ο παρατηρητής του θεάματος είτε εκείνος που τα φοράει. Δεν ανακάλυψα τα καπέλα, απλά τα έκανα να δείχνουν λίγο πιο αισθησιακά».
Είναι ένα πολύ ισχυρό μέρος του σώματος για να διακοσμήσεις, γιατί, όταν συναντάς ανθρώπους για πρώτη φορά κοιτάζεις το πρόσωπό τους. Ο σκοπός είναι να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Είναι επίσης μια φθηνότερη εναλλακτική λύση από την αισθητική επέμβαση!
Μέσα από την δική του ματιά τα καπέλα απευθύνονται σε όλους και εκείνος, όπως λέει, φτιάχνει καπέλα για όλους.
Σχεδιάζω για όλα τα είδη των ανθρώπων. Για σχεδιαστές μόδας, ποπ σταρ, πολιτικούς, ηλικιωμένες κυρίες, έφηβοους. Για όποιον αγαπά καπέλα».
Μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί κλισέ, αλλά ο Philip Treacy είναι στ’ αλήθεια ένα τρανό παράδειγμα πως μόνο όταν αγαπάς κάτι πολύ και το αγαπάς πραγματικά, (και φυσικά μόνο με σκληρή δουλειά πάνω σε αυτό), μπορείς να αγγίξεις την επιτυχία.
Όλα αυτά την στιγμή που κάνει τα καπέλα αλλά και την τέχνη του να φαντάζουν δίχως άλλο, συναρπαστικά.


Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top