ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ο Ντιέγκο είναι πάνω από 100 ετών και σε
αυτόν οφείλεται, εν πολλοίς, ότι οι γιγάντιες χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος δεν απειλούνται πια με εξαφάνιση.

Μια γιγάντια χελώνα στο νησί Εσπανιόλα των Γκαλαπάγκος, ο Ντιέγκο, παρότι υπολογίζεται πως είναι πάνω από 100 ετών, εκπληρώνει πλήρως τις σεξουαλικές του υποχρεώσεις μέχρι και σήμερα, αν και έχει να «αντιμετωπίσει» ένα «χαρέμι» αποτελούμενο από έξι θηλυκές χελώνες.
Ο Washington Tapia, υπεύθυνος επιστήμονας για την διατήρηση του πληθυσμού των χελωνών στα νησιά Γκαλαπάγκος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η «αειθαλής» γιγάντια χελώνα, που ζει στο νησί Εσπανιόλα, έχει μέχρι σήμερα «βοηθήσει» να έρθουν στον κόσμο 800 χελωνάκια, δηλαδή το 40% του συνολικού πληθυσμού των τεράστιων ερπετών που ζουν στο νησί και ανήκουν στο είδος Chelonoidis hoodensis, το οποίο ζει μόνο στο νησί Εσπανιόλα.

Έτσι, αν και το είδος απειλούνταν με εξαφάνιση, τώρα χάρη στον Ντιέγκο, ο πληθυσμός των χελωνών έχει αυξηθεί.
«Είναι ένα πολύ σεξουαλικά ενεργό αρσενικό, συνέβαλε κατά πολύ στην ανανέωση του πληθυσμού (των χελωνών) στο νησί», δήλωσε ο Washington Tapia.

Ο Ντιέγκο ζυγίζει 82 κιλά και έχει μήκος 90 εκατοστά. Σύμφωνα με τον Tapia κάποια στιγμή μεταξύ του 1900 και του 1959 μια ομάδα επιστημόνων μετέφερε τον Ντιέγκο σε ζωολογικό κήπο στην Καλιφόρνια στο πλαίσιο μελέτης του είδους. Το 1976 η τεράστια χελώνα επέστρεψε στο νησί Εσπανιόλα και μπήκε σε πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.
Oι γιγάντιες χελώνες ήταν ένα από τα ζώα που τράβηξαν την προσοχή του Δαρβίνου, όταν επισκέφθηκε τα νησιά Γκαλαπάγκος και ήταν το βασικό στοιχείο για τη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης.
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Είναι μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς η χελώνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Με τους εθελοντές της απ’ όλο τον κόσμο, οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Κρήτη), με σκοπό τη μελέτη και προστασία τους.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο») για την περίθαλψη και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου)

Πηγή: tilestwra


Πηγή: https://ift.tt/2AgrrNC
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top