ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Πρασόπιτα Σμυρνέικη με σπιτικό φύλλο

Μια νοστιμότατη, πολύ θρεπτική, παραδοσιακή πρασόπιτα από τη …
Σμύρνη… Μια εύκολη συνταγή για να απολαύσετε μια υπέροχη πίτα για να την απολαύσετε σαν ορεκτικό ή σαν συνοδευτικό με τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τη πρασόπιτα:
  • 1 ½ κιλό πράσα
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 3/4 φλ. τσαγιού τραχανάς ή ρύζι
  • 400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • Για το φύλλο:
  • 5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1½ ποτήρι νερό
  • 5-6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση συνταγής

Για το φύλλο: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμάνετε καλά με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια ομοιογενή, εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”.  Για τη πρασόπιτα: Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια τα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους). Τα ρίχνετε σε 3 φλ. κοχλαστό νερό και τα “ζεματάτε” για 4-5 λ, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε πολύ καλά και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το θρυμματισμένο τυρί, το μισό ελαιόλαδο, το τραχανά ή ρύζι, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, 1-2 πρέζες κανέλα, αλάτι (μετά από δοκιμή και ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας), φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.  Βγάζετε τη ζύμη για τα φύλλα από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίγετε το ένα φύλλο τόσο όσο για να χωράει σε ένα μέτριο ταψί. Λαδώνετε καλά το ταψί, στρώνετε το φύλλο στη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού φροντίζοντας να προεξέχει αρκετά περιμετρικά για να σκεπάσετε καλά τη ζύμη.  Ρίχνετε τη ζύμη πάνω από το φύλλο, την απλώνετε ισομερώς και γυρίζετε προς τα μέσα το φύλλο που έχετε στα τοιχώματα περιμετρικά. Ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο, σε μικρότερη διάσταση από το κάτω, ίσα ίσα με την επιφάνεια του ταψιού και το στρώνετε από πάνω σφραγίζοντας καλά τις άκρες με το κάτω φύλλο για να “φυλακιστεί” το μείγμα.  Κόβετε το επάνω φύλλο σε κομμάτια, το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο και με ένα πινέλο βουρτσίζετε το φύλλο. Ψήνετε τη πίτα σε καλά προθερμασμένο στους 200 βαθμούς στον αέρα, στο μεσαίο ράφι, για 10 λ. Μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 45 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και από κάτω η πίτα. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε να μισοκρυώσει και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Σημείωση: Για άλειμμα του φύλλου, αντί για βούτυρο μπορείτε να χτυπήσετε 1 κρόκο αυγού σε 3 κ.σ. νερό και να αλείψετε το επάνω φύλλο της πίτας. 
Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top