ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Μπαρμπούνια μαρινάτα

Μπαρμπούνια μαρινάτα. Μια πολύ παλιά Επτανησιακή συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ, με απλά υλικά  και εύκολη στη παρασκευή της, για ένα υπέροχο πιάτο, με αξεπέραστη νοστιμιά, για το Κυριακάτικο και καθημερινό τραπέζι, για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μπαρμπούνια 
  • 1 λεμονιού το χυμό
  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε ροδέλες 
  • 1-2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι + επιπλέον αλεύρι για το τηγάνισμα
  • 3-4 φρέσκες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε καλά τα μπαρμπούνια, τα πλένετε και τα στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί. Τα τοποθετείτε σε πιατέλα, τα αλατίζετε και τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε να μαριναριστούν με το λεμόνι για 10-15 λ περίπου και μετά τα στραγγίζετε και τα αλευρώνετε. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι τα 2/3 του ελαιόλαδου και μόλις ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, τηγανίζετε τα αλευρωμένα μπαρμπούνια μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά. Στραγγίζετε το λάδι στο οποίο τηγανίσατε τα μπαρμπούνια, σκουπίζετε το τηγάνι και ξαναβάζετε το λάδι στο μάτι που καίει. Προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε τις 4-5 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.  Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πελτέ διαλυμένο σε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, λίγο αλάτι και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 15-20 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά. Περιχύνετε τα μπαρμπούνια με τη σάλτσα, φροντίζοντας να τα καλύπτει καλά. Αφήνετε τα ψάρια να κρυώσουν και να εμποτιστούν με τη σάλτσα τους, για αρκετή ώρα ακόμα και για 1 ημέρα πριν τα σερβίρετε.
Σημείωση: Μπορείτε να διατηρήσετε τα ψάρια στη σάλτσα τους, για 1 εβδομάδα σε καλά σκεπασμένο σκεύος στο ψυγείο.

1204806657
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top