ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

5 Δερματικές Παθήσεις Που «Φουντώνουν» Με Το Στρες

Όταν πασχίζετε να τα βγάλετε πέρα με τα έξοδα του μήνα, όταν είστε έξαλλη με το αφεντικό σας στη δουλειά, όταν έχετε τσακωθεί με τον άντρα σας και δεν θέλετε να το καταλάβουν τα παιδιά, πιστεύετε ότι απλά θα φορέσετε ένα χαμόγελο και κανείς δεν θα καταλάβει τι πραγματικά σας συμβαίνει, σωστά;

Δυστυχώς, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το στρες εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους στο σώμα μας, όμως ένας από τους πιο εμφανείς και ενοχλητικούς είναι οι αντιδράσεις της επιδερμίδας.
Σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και το λίγο στρες μπορεί να προκαλέσει εμφανή αντίδραση της επιδερμίδας. Σε άλλους, μπορεί να μην προκαλέσει καμία. Τι καθορίζει αυτή τη διαφοροποίηση;
Σύμφωνα με τον δερματολόγο και πλαστικό χειρουργό Lance Brown, οι παράγοντες μπορεί να έχουν να κάνουν με το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου, αλλά και με τις γενετικές διαφορές που έχει ο καθένας.
Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως αν έχετε κάποια από τις παρακάτω πολύ κοινές δερματικές παθήσεις, οι πιθανότητες να «φουντώσουν» σε στρεσογόνες περιόδους είναι πολύ μεγαλύτερες. Η λύση, λοιπόν, είναι μία: Νικήστε το στρες, για να σώσετε το δέρμα σας.

Ακμή

Αν ήσασταν από τις κοπέλες που γέμιζαν σπυράκια πριν από ένα σημαντικό διαγώνισμα στο σχολείο ή τη νύχτα πριν από ένα καίριο επαγγελματικό ραντεβού, τότε είναι πολύ πιθανό να το παθαίνετε και σε μεγαλύτερη ηλικία. Γιατί; Για τον ίδιο λόγο που μπορεί να βγάζετε και σπυράκια όταν πλησιάζει η περίοδός σας: ορμόνες.
Σύμφωνα με τον Brown, «Όπως ισχύει σε όλες τις δερματικές παθήσεις, το στρες αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης. Πρόκειται για μία προφλεγμονώδη ορμόνη που χειροτερεύει τις δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ακμή, κάνοντάς τις πιο κόκκινες και πιο ερεθισμένες. Το αποτέλεσμα είναι έντονα σπυράκια, συχνά με πύον που φυσικά κάνουν το στρες σας ακόμα χειρότερο!

Έκζεμα


Το έκζεμα σχετίζεται με ένα σύνολο δερματικών παθήσεων που κάνουν την επιδερμίδα να δείχνει ερεθισμένη και συχνά προκαλούν φαγούρα. Αφορά, μάλιστα, περίπου το 10% του πληθυσμού. Τα συμπτώματά του κυμαίνονται από φαινομενικά αθώα (ξηρό, ευαίσθητο δέρμα), σε μέτρια (τραχιά ή φολιδωτά μπαλώματα) έως έντονα (έντονα κόκκινο, ερεθισμένο, κνησμώδες δέρμα).
Οι αλλεργίες, οι μολύνσεις, οι πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν έξαψη στο έκζεμα, ωστόσο το ίδιο μπορεί να κάνει και το στρες, για λόγους που, όπως και η ακμή, σχετίζονται με την ορμόνη κορτιζόλη.
Παρομοίως, το στρες -είτε σωματικό (π.χ. ένα ατύχημα ή μια ασθένεια) είτε συναισθηματικό- δυσκολεύει τον οργανισμό να έχει τον έλεγχο μιας κατάστασης, με αποτέλεσμα η δερματοπάθεια να επιδεινώνεται.

Ψωρίαση


Τα σημάδια της ψωρίασης περιλαμβάνουν φολιδωτά «μπαλώματα» στο δέρμα, συχνά στην εξωτερική πλευρά των γονάτων, στους αγκώνες, τους αστραγάλους και το κρανίο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να είναι από μόνο του ο λόγος που η ψωρίαση πρωτο-εμφανίζεται και μπορεί να την επιδεινώνει, κάθε επόμενη φορά που εμφανίζεται.
Σύμφωνα με τον Brown, «αν έχετε ψωρίαση, το δέρμα σας παράγει κύτταρα με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς από ό,τι συνήθως». Το στρες παράγει ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη, η οποία αναγκάζει τον οργανισμό να υπολειτουργεί, κάνοντας το ίδιο και με την παραγωγή κυττάρων και επιδεινώνοντας έτσι την ψωρίαση.

Ροδόχρους ακμή


Πρόκειται για έναν τύπο ακμής με κάποια χαρακτηριστικά της (τα σπυράκια), αλλά και με κοκκινίλα. Τα κακά νέα είναι ότι και τα δύο αυτά συμπτώματα χειροτερεύουν με συγκεκριμένες καταστάσεις στρες.
Η κοκκινίλα προκύπτει από το άνοιγμα και το κλείσιμο πολύ μικρών τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας και μπορεί να ενεργοποιηθεί από οτιδήποτε, π.χ. από το κόκκινο κρασί, από πικάντικες τροφές ή από τη ζέστη. Το στρες από τη μεριά του δίνει το δικό του νευρικό ερέθισμα, ώστε να εμφανιστεί η κοκκινίλα. Συνδυάστε το με τις ενοχλητικές επιπτώσεις του στρες στην ακμή και… ιδού τα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί λένε ότι τα προβιοτικά και τα ρινικά σπρέι μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση και συμβουλεύουν να αποφεύγετε τους ατμούς, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και οτιδήποτε έχετε παρατηρήσει ότι κάνει το δικό σας δέρμα να κοκκινίζει.

Εξάνθημα με κνίδωση


Η εικόνα του εξανθήματος είναι συνήθως συστημική, δείχνει δηλαδή ότι έχετε καταναλώσει κάποια τροφή ή έχετε μολυνθεί από κάτι, το οποίο ο οργανισμός σας δεν μπορεί να ανεχθεί, όπως λέει ο δρ. Brown. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν κάποια υποκείμενη ευαισθησία που τους προδιαθέτει για εξανθήματα.
Τα επίπεδα της ισταμίνης τους (ένα χημικό που δημιουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να αποβάλει κάτι που μας ενοχλεί, όπως τα αλλεργιογόνα), είναι υψηλότερα από αυτά του μέσου ανθρώπου. Το στρες, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση αυτής της αυξημένης ισταμινικής αντίδρασης, προκαλώντας έντονο ερεθισμό και φαγούρα.
Ωστόσο, πριν λάβετε από μόνη σας κάποιο αντιισταμινικό που θα προσφέρει άμεση ανακούφιση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πώς να ηρεμείτε –εσωτερικά και εξωτερικά

Σίγουρα όταν «ξεσπά» η δερματική πάθηση που σας ταλαιπωρεί θα την ανακουφίσετε τοπικά όπως πάντα. Για την ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση, ένα απαλό καθαριστικό χωρίς σαπούνι είναι βασικό, καθώς και κάποια αλοιφή που θα συστήσει ο δερματολόγος σας.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν αρκούν για να «χτυπήσετε» το πρόβλημα στη ρίζα του. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να αντιμετωπίσετε το στρες που σας ταλαιπωρεί -εσάς και το δέρμα σας- με πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Ο βελονισμός και η θεραπεία με μασάζ έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν τα έντονα δερματικά ξεσπάσματα, σύμφωνα με τον Brown.
Σημαντική βοήθεια στο στρες μπορούν να προσφέρουν, επίσης, η γιόγκα με διαλογισμό, η άσκηση, οι βαθιές ανάσες και η λίγη παραπάνω φροντίδα του εαυτού σας!
Μην ξεχνάτε, σε κάθε περίπτωση, να επικοινωνείτε με τον δερματολόγο σας -εκείνος έχει τις απαντήσεις που χρειάζεστε!
*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
.... Πηγές: mama365.gr / shape.com
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top