ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ« διενεργείται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός του προγράμματος είναι να κινητοποιήσει τους πολίτες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους. Αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο σπίτι ξοδεύει σαφώς λιγότερα για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι. Έτσι με αυτό το πρόγραμμα μπορείτε ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε τόσο χρήματα όσο και ενέργεια. Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»; Εξοικονόμηση κατ Οίκον ονομάζεται το πρόγραμμα επιδότησης που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2011.
Η πρώτη φορά που διενεργήθηκε το πρόγραμμα ήταν το 2014, οπότε και ο προϋπολογισμός δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων. Σαν αποτέλεσμα, ενεργοποιείται ξανά φέτος, με συνολική δημόσια δαπάνη που λέγεται ότι θα ξεπεράσει τα 290 εκατ. ευρώ. Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2017, καλό θα είναι να γνωρίζετε τις απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω προκειμένου να λυθούν οι απορίες σας.

Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»;

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» δίνει οικονομικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών, ώστε να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου τους συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές προτείνονται κατόπιν Ενεργειακής Επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή.
παλιό σπίτι
Η ένταξή σας στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οίκον είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ακίνητό σας.

Γιατί να κάνω αίτηση;

Μπορείτε να εξοικονομήστε χρήματα αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σας και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις επιδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Advertisement
Συγκεκριμένα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι:
  1. Εξοικονόμηση χρημάτων: Μπορείτε να επιδοτηθείτε ως και 70% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει πως όσες εργασίες εντάξετε στο εξοικονόμηση κατ οίκον, θα τις κάνετε τελικά με το 1/3 του κόστους τους και ίσως και ακόμα λιγότερο. Επιπλέον, έχετε και έμμεσα οικονομικά οφέλη όπως φορολογικά κίνητρα που υφίστανται για διάφορες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αυτές που επιδοτούνται από το εξοικονόμηση κατ’ οίκον.
  2. Εξοικονόμηση ενέργειας: Μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας θα καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη για την παροχή ζεστού νερού και για άλλες ενεργοβόρες διαδικασίες. Ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση ενέργειας θα προστατεύετε και το περιβάλλον. Αφού, εκτός ότι καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια, πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τις συμβατικές (πχ αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό).
  3. Αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής και συνεπώς στο βιοτικό σας επίπεδο. Πλέον η διαμονή σας στο σπίτι θα είναι πολύ πιο άνετη και ευχάριστη.
  4. Αύξηση αξίας του ακινήτου σας.

Οι βασικές διαφορές από το προηγούμενο επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης

Οι βασικές διαφορές μεταξύ του νέου και του παλαιού προγράμματος Εξοικονομώ κατ οίκον είναι μεταξύ άλλων ότι:
  • Το ύψος του προϋπολογισμού ανά κατοικία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000€ ( αντί των 15.000€ στο προηγούμενο).
  • Υπάρχουν περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης (ήταν 3 στο παλαιό πρόγραμμα).
  • Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης ενεργειακού συμβούλου (δεν υπήρχε στο προηγούμενο πρόγραμμα).
Εξοικονομώ κατ' Οίκον
Ως ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος, όπως ανακοίνωσε με δελτίο τύπου το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ορίζεται η 8η Μαρτίου 2018.

1. Επιλεξιμότητα κατοικιών

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.
Επιλέξιμη κατοικία είναι εφόσον:
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
  • Πληρούν  τα εισοδηματικά κριτήρια.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
  • Ο προϋπολογισμός των δαπανών αναβάθμισης δεν θα υπερβαίνει τα 250€/τ.μ. με  ανώτατο όριο τις 25.000€.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).
Ένταξη πολυκατοικίας στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον
Στην περίπτωση της ένταξης της πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών (συνήθως τον διαχειριστή) καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, ισχύουν επίσης τα εξής:
  • Εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια της  κλίμακας 1, 2 ή 3 (όπως αναλύονται παρακάτω) τουλάχιστον από το 50% των ιδιοκτησιών, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βάσει εισοδήματος εντάσσονται στη κλίμακα 4 “κατεβαίνουν” στην κλίμακα 3 και οι ιδιοκτήτες με υψηλότερα εισοδήματα  “κατεβαίνουν” στην κλίμακα 4. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην αντίστοιχη εισοδηματική κλίμακα.
  • Οι ιδιοκτήτες που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετέχουν στις δηλωθέντες δαπάνες παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια.
εξοικονομώ κατ'οίκον
Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.

2. Επιλεξιμότητα δικαιούχων

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:
  • έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.
  • πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των κατηγοριών του παρακάτω Πίνακα:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
1. Έως 10.000€ Έως 20.000€ 60% 5% 70%
2. >10.000 έως 15.000€  >20.000€ έως 25.000€ 50% 5% 70%
3. >15.000 έως 20.000€  >25.000€ έως 30.000€ 40% 5% 70%
4. >20.000 έως 25.000€  >30.000€ έως 35.000€ 35% 5% 70%
5. >25.000 έως 30.000€  >35.000€ έως 40.000€ 30% 5% 50%
6. >30.000 έως 35.000€  >40.000€ έως 45.000€ 25% 5% 50%
7. >35.000 έως 40.000€  >45.000€ έως 50.000€ 0% 0% 0%

Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.
Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η 7η κατηγορία, αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου. Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην 7η κατηγορία χωρίς την επιλογή δανείου.
Κάθε Ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μόνο μια αίτηση. Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο, εάν οι επιπλέον της μιας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης / αιτήσεων που αφορά σε πολυκατοικία. Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι υπαγωγές στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, ανά Περιφέρεια και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με βάση τη χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων, όπως αυτή πιστοποιείται από τον 6ψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αιτήσεων, και τη χρονική σειρά προέγκρισης δανείου, για τις περιπτώσεις που έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.
εξοικονομώ κατ'οίκον
Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση.

3. Επιλεξιμότητα δαπανών

Οι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους αφορούν τις εξής κατηγορίες:

#1 Αντικατάσταση κουφωμάτων

  • Βάσει των απαιτήσεων του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση σε αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης τους και των εργασιών που απαιτούνται για την τελική διαμόρφωση του δομικού στοιχείου) με θερμομονωτικά / θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα (συμπεριλαμβανομένων των εργασιών προσαρμογής του πλαισίου) με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση του κουφώματος (υφιστάμενο πλαίσιο και υαλοπίνακας) πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Επιλέξιμη επίσης είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία.
  • Δεν συμπεριλαμβάνονται «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Ωστόσο, στην κατηγορία αυτή γίνονται αποδεκτές δαπάνες για σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης (τέντες, εξώφυλλα, ρολά, κλπ), όπως και και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά).

#2 Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης

Με στόχο την θερμομονωτική προστασία του κτιριακού κελύφους, επιλέξιμες είναι η τοποθέτηση θερμομόνωσης (εξωτερικά ή εσωτερικά) στην επιστέγαση (είτε αυτή διαμορφώνεται ως επίπεδο δώμα ή ως οροφή κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη), στην εξωτερική τοιχοποιία, καθώς και στην οροφή δαπέδου επάνω από ανοιχτό υπόστυλο χώρο (pilotis) ή από άλλο μη θερμαινόμενο χώρο (π.χ. δάπεδο ισογείου), με επικάλυψη είτε με επιχρίσματα είτε με ελαφρά πετάσματα.

#3 Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης / ψύξης

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:
  • Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με καινούριο σύστημα (κεντρικό ή ατομικό) πετρελαίου/φυσικού αερίου/υγραερίου/βιομάζας/αντλίας θερμότητας/Σ.Η.Θ.Υ.Α.. Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).
  • Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης καθώς και οι εργασίες για την αναβάθμιση της παροχής για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

#4 Σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, ηλιακού συστήματος για την παροχή ζεστού νερού χρήσης ή/και υποβοήθηση του κυρίως συστήματος θέρμανσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).
Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:
• Για τις ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 και 2 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).
• Για τις ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 3 έως 7 απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕνΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).
Σε περίπτωση πολυκατοικίας, το κόστος που αφορά σε κοινόχρηστες δαπάνες επιμερίζεται με βάση τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας των διαμερισμάτων. Επιλέξιμο για το πρόγραμμα είναι το μέρος των δαπανών που αφορά στα διαμερίσματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Εξοικονομώ κατ' Οίκον
Για να μπείτε στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις τροποποιήσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

4. Χρηματοδότηση

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000€ ανά ιδιοκτησία. Στην επιχορήγηση από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:
  • Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων.
  • Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση.
  • Η αμοιβή για τυχόν μελέτες και εγκρίσεις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων.

Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης, αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια;

Σε περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να αυξηθεί. Συγκεκριμένα, για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Αν πρέπει να προσέξεις κάτι ως προς αυτό, είναι το γεγονός ότι στις πρώτες 4 κατηγορίες το τελικό ποσοστό επιδότησης δε μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Από την άλλη πλευρά, στις κατηγορίες 5 και 6 το τελικό ποσοστό δε μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Η τελευταία κατηγορία, όπως προαναφέρθηκε, δε δικαιούται επιδότηση, ακόμα και αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη.

Πόσα χρήματα δικαιούστε από το Εξοικονόμηση κατ οίκον;

Αν η αίτηση σας για το εξοικονόμηση κατ οίκον γίνει δεκτή και υπαχθείτε στο πρόγραμμα, δικαιούστε ένα ποσοστό επιδότησης που ξεκινάει σίγουρα από το 15% και μπορεί να φτάσει ακόμα και το 70% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Σε όποια κατηγορία επιδότησης και αν ανήκετε, μπορείτε αν θέλετε να πάρετε δάνειο με πολλούς ευνοϊκούς όρους, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο. Έχετε υπόψη επίσης πως το μέγιστο ποσό προϋπολογισμού εργασιών για το οποίο μπορείτε να λάβετε επιδότηση είναι τα 25.000€. Ενώ στο ποσό αυτό μπορείτε να συμπεριλάβετε το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων που θα γίνουν, καθώς επίσης και τη δαπάνη του συμβούλου έργου.
εξοικονομώ κατ'οίκον
Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα να υποβάλλει μία (1) και μόνο αίτηση.

5. Τα στάδια ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον

ΒΗΜΑ 1: Αρχικά ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πάει σε κάποια τράπεζα για να ενημερωθεί για το εξοικονόμηση κατ οίκον εάν επιθυμεί τον τραπεζικό δανεισμό.
ΒΗΜΑ 2: Εφόσον ο αιτών διαθέτει τις προδιαγραφές ένταξης στο πρόγραμμα καταθέτει ηλεκτρονικά πλέον την αίτηση του με τα δικαιολογητικά .
ΒΗΜΑ 3: Γίνεται η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και παίρνετε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που απαιτείται για να προχωρήσετε την αίτησή σας στο εξοικονόμηση κατ οίκον. Η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση δείχνει αν μπορεί να ενταχθεί βάσει κατάταξης σε ενεργειακή κλάση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας στο πρόγραμμα και θέτει τον ελάχιστο στόχο ενεργειακής αναβάθμισης που θα καλυφθεί μετά το πέρας των εργασιών.
ΒΗΜΑ 4: Έπειτα μπορείτε να παρακολουθήσετε την αίτηση σας μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτή θα σας ενημερώσει για την ένταξη σας στο πρόγραμμα και για την πορεία της αίτησης.
ΒΗΜΑ 5: Στη συνέχεια συγκεντρώνετε τις γραπτές προσφορές των προμηθευτών, δηλαδή των εταιριών που θα αναλάβουν τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για τις εργασίες που προαναφέρθηκαν.
ΒΗΜΑ 6: Αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση σας στο εξοικονόμηση κατ οίκον, πραγματοποιείται η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδεται το δεύτερο και ενημερωμένο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
ΒΗΜΑ 7: Εφόσον λοιπόν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και όλα έχουν γίνει βάσει του αρχικού στόχου ενεργειακής αναβάθμισης ,γίνεται και η προσκόμιση των τελευταίων δικαιολογητικών.

6. Δικαιολογητικά για την αίτηση

Για να ενταχθείτε στο εξοικονόμηση κατ οίκον θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα. Ωστόσο καθ’ όλη την πορεία της αίτησης σας θα πρέπει να προσκομίζετε κάποια έγγραφα και δικαιολογητικά, ώστε να προχωράει κανονικά η διαδικασία.
  1. Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο
  2. Δυο Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
  3. Οικοδομική Άδεια του κτηρίου
  4. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) ή λογαριασμός ΔΕΗ
  5. Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων
  6. Οικονομικές Προσφορών υποψηφίων αναδόχων προμηθευτών
  7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986
  8. Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος
  9. Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1)
  10. Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).

Για κατοικία που χρησιμοποιείται από τρίτο πρόσωπο:

Α. Για ενοικιαζομένη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν:
  1. Πλέον πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2)
  2. Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986 ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κατοικία ή επαγγελματική στέγη ή
Β. Για κατοικία που χρησιμοποιείται από συγκύριο τα παραπάνω 2 μπορούν να αντικατασταθούν από
  1. Αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος συγκύριου
Σημείωση: Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του Π.Ε.Α. της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας).
παλιό σπίτι
Η ένταξή σας στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οίκον θα σας προσδώσει σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη.

7. Ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων

Φέτος, οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η υποβολή αίτησης και ένταξης περιλαμβάνει 14 βήματα. Για αρχή, ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να δηλώσει το τραπεζικό ίδρυμα από όπου σκοπεύει να λάβει δάνειο, αν φυσικά σκοπεύει να λάβει κάποιο δάνειο. Κατόπιν, ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα του ατόμου, όπως γίνεται για κάθε αίτηση λήψης δανείου. Όταν γίνει έγκριση από το τραπεζικό ίδρυμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει ένα πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το σπίτι από έναν ενεργειακό επιθεωρητή.
Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσθέσει στην αίτηση τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιθεώρηση. Επίσης, θα πρέπει να καταχωρήσει τις αλλαγές, ή αλλιώς τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο σπίτι και το κόστος τους. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε γίνεται η λήψη δανείου, ή η δήλωση αποδοχής, ώστε να γίνουν οι εργασίες στο σπίτι. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα πρέπει να εκδοθεί άλλο ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, ελέγχεται αν έχει γίνει επαρκής ενεργειακή αναβάθμιση χάρη στις αλλαγές/ εργασίες, έτσι ώστε ο αιτών να μπορέσει να λάβει τα χρήματα της επιδότησης.
εξοικονομώ κατ'οίκον
Σε πολυκατοικίες μπορούν κάποιοι ιδιοκτήτες αν θέλουν να μην ενταχθούν στο εξοικονόμηση κατ οίκον, αλλά να συμμετάσχουν αποκλειστικά με δικά τους κεφάλαια.

8. Λοιπές χρήσιμες πληροφορίες για το «Εξοικονόμηση κατ Οίκον»

Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων συμπεριλαμβάνονται στον ανώτατο προϋπολογισμό;
Όχι, το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων είναι επιπλέον της επιδότησης που δίνεται για τις εργασίες. Καλύπτεται στο 100% από το πρόγραμμα εφόσον η πρόταση ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Το κόστος του σύμβουλου έργου συμπεριλαμβάνεται στον ανώτατο προϋπολογισμό;
Όχι, το κόστος του σύμβουλου έργου είναι επιπλέον των χρημάτων που δίνονται για τις εργασίες και καλύπτεται στο 100% από το πρόγραμμα.
Η διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας του προγράμματος καθιστά απαραίτητο τον ενεργειακό σύμβουλο;
Κατά την προετοιμασία της αίτησης ο ρόλος του ενεργειακού συμβόλου καθώς και της ενεργειακής επιθεώρησης στην εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται απαραίτητος.
Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και από ποιον χορηγείται;
Το ενεργειακό πιστοποιητικό δίνεται από Ενεργειακό επιθεωρητή με στόχο της αποτύπωσης της ενέργειας του εκάστοτε κτηρίου. Μέσω του Ενεργειακού Πιστοποιητικού γίνεται μια συνολική αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου αναφορικά με την κατηγορία- κλάση που ανήκει προβλέποντας το κόστος και τον χρόνο απόσβεσης.
Ποιες επιπλέον προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούν τα μεμονωμένα διαμερίσματα για να είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση;
Δεν υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται για την περίπτωση των μεμονωμένων διαμερισμάτων, πλέον των βασικών προϋποθέσεων που ισχύουν για όλες τις κατοικίες.
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει κτιστεί μεταπολεμικά, δεν έχει οικοδομική άδεια ούτε και έχει δηλωθεί στη βάση του νόμου » ΤΡΙΤΣΗ» αλλά δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση είναι επιλέξιμη; Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν για την παραπάνω κατοικία;
Η Δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση) ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα στη βάση και των οδηγιών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος στις 15.04.2011.
Οι ιδιώτες που έχουν μπει στον Τειρεσία μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Για τη λήψη του δανείου θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης που διενεργεί η κάθε τράπεζα.
Υπάρχουν κατηγορίες ακινήτων που θεωρούνται καλύτερες από άλλες;
Κατοικίες και κτήρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονους μηχανισμούς , συστήματα θέρμανσης και θερμομόνωσης ανήκουν στις κατηγορίες- ενεργειακές κλάσεις Α+,Α,Β+,Β. Όπως γίνεται αντιληπτό τα συγκεκριμένα κτήρια εξοικονομούν ενέργεια και δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Υπάρχουν κατηγορίες ακινήτων που θεωρούνται χειρότερες από άλλες;
Οι περισσότερες κατοικίες στην Ελλάδα ανήκουν στην κατηγορία Ζ. Πρόκειται για παλιές κατοικίες , ενεργειακά ασύμφορες μιας και δεν διαθέτουν επαρκή θερμομόνωση. Τέλος, στις κατηγορίες Γ,Δ, Ε ανήκουν κατοικίες με λιγότερες ενεργειακές απώλειες που και πάλι χρειάζονται βελτιώσεις. Οι κατοικίες που κατατάσσονται βάσει ενεργειακού πιστοποιητικού σε κατηγορίες χαμηλότερης της Δ μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

9. Τελευταίες εξελίξεις

εξοικονομώ κατ'οίκον
Από αύριο και σε τρεις φάσεις οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ».
Η διαδικασία υποβολής μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας λόγω υπερφόρτωσης θα ανοίξει τμηματικά  σε διάστημα τριών εβδομάδων. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον. Ήδη από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών. Διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού.
Σε κάθε περίπτωση ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιείται τμηματικά ως εξής:
  • Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
  • Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
  • Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίγει από τις 08:00.
 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top