οποίο μπορεί να φορεθεί εκτός εργαστηρίου. Η ασθενής και παραλήπτης του χεριού, Αλμερίνα Μασκαρέλο, έχασε το αριστερό της χέρι σε ένα ατύχημα πριν από περίπου 25 χρόνια και δήλωσε ότι είναι σχεδόν σαν να έχει το χέρι της και πάλι πίσω.
Το βιονικό χέρι είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά το 2014, αλλά τότε ήταν ακόμη συνδεδεμένο με υπολογιστή και ογκώδη εξοπλισμό, γεγονός καθιστούσε αδύνατο να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηρίου.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα από την Ιταλία, Ελβετία και Γερμανία, αποτελούμενη από μηχανικούς, νευροχειρουργούς και ειδικούς στα ηλεκτρονικά και τη ρομποτική έκαναν στη Ρώμη την παρουσίαση του νέου χεριού, που μπορεί πλέον να φορεθεί οπουδήποτε. Το νευροπροσθετικό χέρι διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν αν ένα αντικείμενο είναι μαλακό ή σκληρό και στέλνουν τα μηνύματα σε ένα μικρό υπολογιαστή, τον οποίο η ασθενής φοράει μέσα σε ένα σακίδιο στην πλάτη της.
Οι πληροφορίες για τα εξωτερικά ερεθίσματα μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων εμφυτευμένων στα νεύρα του μπράτσου της γυναίκας. Ο υπολογιστής μετατρέπει τα σήματα του χεριού σε γλώσσα που είναι σε θέση να καταλάβει ο εγκέφαλός της. Η Μασκαρέλο, ακόμη και με κλειστά μάτια, μπορεί να νιώσει αν πιάνει κάτι μαλακό ή σκληρό με το τεχνητό χέρι της.
Η Μασκαρέλο κράτησε το τεχνητό χέρι επί έξι μήνες, αλλά τώρα αυτό αφαιρέθηκε, καθώς αποτελεί το πρωτότυπο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.
«Όλο και περισσότερο κινούμαστε προς την κατεύθυνση των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως το βιονικό χέρι του Λιουκ Σκαϊγουόκερ στον ‘Πόλεμο των 'Αστρων', δηλαδή ένα πλήρως ελεγχόμενο, απολύτως φυσικό προσθετικό χέρι με αισθήσεις, ταυτόσημο με το ανθρώπινο χέρι», δήλωσε ο καθηγητής νευρομηχανικής Σιλβέστρο Μικέρα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής (EFPL) της Λωζάνης. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ένα ρομποτικό χέρι ανώτερο από το ανθρώπινο απέχει πολύ ακόμη στο μέλλον, αλλά τελικά μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Πηγή πληροφοριών: BBC, ΑΠΕ
Πηγή: http://ift.tt/2AgrrNC
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.