ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ένας ιδιοκτήτης παντοπωλείου στο Σαν Φρανσίσκο που πωλεί το λεγόμενο…
ωμό νερό (raw water) το περιέγραψε ως νερό με «ελαφρώς γλυκιά και απαλή αίσθηση στο στόμα». Αυτό που… ξέχασε να πει είναι ότι έχει, επίσης, βακτήρια και άλλες ουσίες που προκαλούν ασθένειες. Αλήθεια, υπάρχουν (νοήμονες;) άνθρωποι που επιλέγουν να πίνουν το νερό, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, σύμφωνα με τους The New York Times!

Γιατί εξ αρχής επεξεργαζόμαστε το πόσιμο νερό

Πριν βγει από μια βρύση στο σπίτι, το νερό περνάει γενικά από πολλά στάδια επεξεργασίας. Αυτά βοηθούν να απαλλαγεί το πόσιμο νερό από κάθε βρωμιά. Το νερό χωρίς τέτοιες βρωμιές περνάει έπειτα από διήθηση και απολύμανση με πρόσθετα χημικά (κυρίως χλώριο) για να απομακρυνθούν και τα τελευταία επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα που ίσως έχουν επιζήσει από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας. Ουσίες όπως το φθόριο προστίθενται συνήθως. Το φθόριο διατηρεί τα δόντια των ανθρώπων υγιή.

Ακόμη και με όλες αυτές τις διαδικασίες επεξεργασίας, κάποιες επικίνδυνες ουσίες μπορεί να «γλιτώσουν» και να προκαλέσουν ασθένειες. Οι 10 κορυφαίες ασθένειες που συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης περιλαμβάνουν ηπατίτιδα Α, σαλμονέλα, Ε. Coli, giardia και νοροϊό. Οι ασθένειες αυτές συνδέονται επίσης με το νερό από ιδιωτικά πηγάδια, τα οποία (εξ ορισμού) δεν διέρχονται από τα δημοτικά εργοστάσια επεξεργασίας υδάτων.

Αυτές οι ασθένειες είναι πολύ επικίνδυνες. Η σαλμονέλα, το E. coli και ο νοροϊός μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία και -ειδικά για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο- θάνατο.

Επικίνδυνη «μόδα» το… ωμό νερό

Η είδηση ​​ότι κάποιοι επιλέγουν να αγοράσουν νερό που δεν είχε περάσει από αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ανησυχία, σοκ και τρόμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια πως αυτό είναι «νερό για ηλίθιους».

Ο κίνδυνος ύδρευσης από μη επεξεργασμένο νερό δεν είναι θεωρητικός. Συμβαίνει, και αρκετά συχνά, μάλιστα. Σε διάστημα των 12 μηνών τουλάχιστον 130 άτομα αρρώστησαν από το πόσιμο νερό σε ένα στρατόπεδο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι μολύνθηκαν από νοροϊούς από πηγάδια σε μια τοποθεσία στο Νέο Μεξικό τον Ιούνιο του 2011. Τουλάχιστον 21 άτομα προσβλήθηκαν από το βακτήριο giarda από μια πηγή και ένα ρεύμα σε ένα στρατόπεδο στην Αλάσκα το 2012.

Προφανώς, το νερό της βρύσης δεν είναι άψογο ή απόλυτα ασφαλές. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που ξεπήδησε αυτή η επικίνδυνη «μόδα» με το… ωμό νερό. Οι υποστηρικτές της λένε ότι προσπαθούν «να ξεφύγουν από το δίκτυο ύδρευσης». Σαφώς και υπάρχουν παραδείγματα ανεπαρκούς συντήρησης, ή λειτουργίας ενός συστήματος ύδρευσης, αλλά το να επιλέγει κανείς να πιει νερό που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία είναι απλά ωμή… βλακεία!

Πηγή: iatropedia


Πηγή: http://ift.tt/2hWqqBA
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top